Premier League-fotbollen fortsätter med en veckoomgång med ett par hängmatcher. I Manchester tar topplaget City emot ett Wigan som är på fortsatt poängjakt i kampen om ett nytt kontrakt till nästa säsong. Favoriten är relativt glasklar, tror dock inte att bortalaget kommer resa hem helt tomhänt på den ena fronten.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Premier League, England
  • Match: Manchester City – Wigan
  • Spel: Bortalaget att göra mål
  • Odds: 1,95 @ Unibet
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 20.45

Manchester City har nog gett upp sina planer på att försvara fjolårets ligatitel med hela 12 poäng (förutsatt att man vinner här) upp till grannen United med 6 omgångar kvar. Det till trots, man har sett bra ut på slutet med några fina prestationer, där man bland annat lyckades besegra sin stadsrival, även om det inte riktigt räcker till. Wigan däremot har, i vanlig ordning, sin egna strid i tabellens nedre regioner. Man befinner sig under strecket i nuläget med 3 poäng upp till lika många lag på samma poäng, dock med 2 matcher mindre än samtliga vilket innebär att man har sitt öde i egna händer. Man har vunnit 3 av sina 4 senaste ligamatcher och kanske kan ”Latics” överleva även den här gången.

Manchester City har frågetecken på David Silva, Jack Rodwell, Maicon och Micah Richards, där de två sistnämnda har varit skadade under en längre tid. Inget nytt att rapportera för Wigans del, som har haft skador på Ivan Ramis, Ben Watson, Albert Crusat och Ryo Miyaichi under stora delar av säsongen och de är fortfarande inte tillgängliga.

De båda lagen har en gemensam nämnare i att de båda spelade semifinaler i FA-cupen i helgen. Wigan dominerade Championship-laget Millwall i lördags i en match de inte direkt behövde ta ut sig. Manchester City slog tillbaka toppkonkurrenten Chelsea på söndagen i en match där man hade full kontroll tills en reducering var på sin plats med drygt 25 minuter kvar. Lagen kommer alltså mötas i finalen där det här får ses som ett genrep, men som framförallt är av stor betydelse för kvällens bortalag. Även om man brukar ha vansinnigt svårt för kvällens motstånd (6 raka förluster utan att ens lyckas göra något mål) så väljer jag att titta bort från de siffrorna just ikväll, iallafall vad gäller den sista kategorin.

Det här är Wigans 8:e säsong i följd i Premier League. Man har, anmärkningsvärt nog, överlevt 7 år med den totala målskillnaden på minus 140 mål. Det har blivit något av en tradition att säkra kontraktet i de allra sista omgångarna och formen talar för att man kan göra det på nytt. Man brukar växla upp i det här skedet av säsongen och fortsätter man på den inslagna vägen så blir det ytterligare en säsong i högstaligan. Jag ställer dock alltjämt både ett och två frågetecken för försvarsspelet, men i anfallsväg imponeras jag verkligen av det man visar upp förtillfället. Man har nu gjort mål i 9 av sina 10 senaste ligamatcher där man har förtjänat bättre utdelning i en majoritet av matcherna. Wigan är ett spelande lag och får som bäst utdelning för det i nuläget och borde trivas mot en backlinje som inte kommer stå alltför lågt.

Manchester City har placerat sig på silvermedaljsplats sedan den 13:e omgången och har inte varit i närheten av pole position och den frustrationen har präglat några av insatserna. Nu har man spelat sig till en titelchans i cupen och med ett relativt behagligt avstånd ner till lagen utanför direktplatsen till Champions League så har man väl gjort det bästa man kan av situationen. Försvarsspelet har förbättrats under säsongens gång och högstanivån är alltjämt väldigt hög, men det ska bli intressant att se hur man tar sig an de avslutande matcherna. Även om gästerna har stått för en större bedrift så har man fortfarande en stor uppgift kvar, och om hemmalaget skulle vara lite väl nöjda efter helgens insats, så kan man nog straffas åtminstone vid något tillfälle mot ett hungrigt motståndarlag.


Det kommer nog fortfarande bli svårt för bortalaget att få med sig några poäng härifrån om man ser till att försvarsspelet inte är lagets starkaste nummer, men tror nog att man kan skaka fram ett par målchanser och nästintill 2 ggr pengarna på att man kommer med i målprotokollet lockar så som man presterar i anfallsväg i nuläget. Med ett snarlikt odds på båda lagen att göra mål (Unibet) stannar jag vid det här alternativet. Wigan att få med sig ett mål från det här mötet spelas.

/Puyol