Wembley står i vanlig ordning som spelplats när världens äldsta och mest klassiska cup ska avgöras – den engelska FA-cupfinalen. Premier League-lagen Manchester City och Wigan ska göra upp om den ädla trofén där topplaget får gälla som relativt stora favoriter i något som motiveras här.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: FA-cupen, England
  • Match: Manchester City – Wigan
  • Spel: Manchester City att vinna utan insläppt mål
  • Odds: 2,29 @ Betsafe
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 18.15

Manchester City har besegrat Chelsea, Stoke (Premier League), Watford, Leeds och Barnsley (Championship) framtill den här finalen medan Wigan har gått den här vägen via Everton (Premier League), Millwall, Huddersfield (Championship), Bournemouth (League One, omspel) och Macclesfield (Conference National). Semifinalerna och finalen spelas alltså på neutral mark.

Manchester City har endast Scott Sinclair frånvarande pga sjukdom. Inget kännbart avbräck med tanke på att han knappt har fått någon speltid under säsongen. Yaya Touré ska, enligt honom själv, vara frisk och spelklar. Desto större bekymmer för Wigans del. Ivan Ramis, Antolin Alcaraz och Maynor Figueroa saknas alltjämt i försvaret medan Jean Beausejour och Ronnie Stam är några av de övriga skadorna i truppen.

När de här lagen möttes i ligan för snart en månad sedan rekommenderades ett spel på Wigan att göra mål på Etihad Stadium. Något man hade goda möjligheter till och chanserna därefter. Förutsättningarna är inte detsamma idag där jag istället väljer att trycka på för Citys favoritskap, som känns mer än befogat i nuläget.

Manchester City har under en längre tid varit avsågat från att försvara sin ligatitel från fjolåret samtidigt som avståndet ner till lagen utanför en direktplats till Champions League har varit mer än bekväm. Man har i princip stått och trampat i väntan på den här matchen vilket har präglat några av prestationerna. Här tycker jag dock att man kan förvänta sig ett lag i toppslag, då man alltjämt visar hur pass bra man kan vara när nivån är där. Motståndet känns också lämpligt då man har lite mer att bekymra sig över.

Wigans avancemang till den här prestigefyllda finalen får ses som en bedrift, men matchen kunde ha kommit i ett mer lämpligt skede av säsongen. I nuläget är man 3 poäng på fel sida om Premier Leagues nedflyttningsstreck med en extremt viktig bortamatch mot Arsenal redan på tisdag. Man brukar ha en tendens till att överleva dessa situationer, vilket även en tydlig historik har visat prov på, men man har nog inte varit så här pressat tidigare vilket den senaste förlusten (Swansea) bekräftade. Man har ett relativt fyndigt anfallsspel, vilket jag inte tror att man kommer få mycket utrymme till att visa upp idag, där man fortsätter att visa upp tydliga brister i och runt omkring det egna straffområdet. Tror att man kommer få svårt att koppla bort det prekära läget i ligaspelet där managern Roberto Martinez även har beklagat sig över alla skador i truppen.

På väg till finalen har Manchester City endast släppt in ett mål i sina 5 vinstmatcher, trots att Costel Pantilimon har fått förtroendet i målet på den annars så givne Joe Harts bekostnad. Sett till inbördes möten har man 7 raka segrar över Wigan och det utan att släppa in ett enda mål. Återstår att se om traditionens makt kan göra sitt även här.


I första hand var jag ute efter ett handikappspel på det ljusblåa Manchester-laget till strax under 2 ggr insatsen, men då jag tror att man även kan klara av att hålla nollan intakt så lockas jag mer till den här varianten nu när siffrorna sticker ut så pass (2,05 hos exempelvis Bet365). Manchester City att vinna under ordinarie speltid utan att släppa in något mål spelas med dryga medelinsatsen.

Testar även:
Manchester City över 2,5 mål 2,45 (Ladbrokes) 2/10 units

/Puyol