Helgens Premier League-omgång avslutas med en toppmatch när vi närmar oss söndagskvällen på Eastlands. På Etihad Stadium tar stadens ljusblåa lag, Manchester City, emot ytterligare en utmanare där Tottenham går bra för dagen. Det här är en nyckelmatch i tabellens övre skikt, en nyckelmatch jag menar på att ”Spurs” numera ska vara redo för att ta poäng ifrån.

  • Match: Manchester City – Tottenham
  • Spel: Tottenham +0,5
  • Odds: 1,825 @ Bet365
  • Units: 4/5
  • Spelstopp: 17.15 14/2

Manchester City stod för ett par ojämna prestationer, men hade ändå gått obesegrat förbi 7 ligamatcher i följd samt avancerat vidare i båda av de inhemska cuperna, med en finalplats i den ena, inför förra helgens seriefinal hemma mot Leicester. Här brast det dock till slut när uppstickaren vann förhållandevis behagligt i något som var en väldigt oinspirerad insats av City, och det var inte den första gången för den här säsongen. Manchester City lekte under säsongsinledningen, men har tappat konceptet i takt med att säsongen har rört sig framåt, och även om man alltjämt kan spela en bländande anfallsfotboll när man har sin dag så är det i första hand försvarsspelet som har sviktat. City ger upp många enkla mål (anmärkningsvärt att man endast har lyckats hålla nollan intakt i en femtedel av alla sina tävlingsmatcher sedan september) och tappar även bollen på fel ytor, vilket blev väldigt tydligt i mötet med Leicester, och i det här mötet går man upp mot ett försvar som också är skickligt i sin press. Nicolas Otamendi men framförallt Martin Demichelis hade enorma problem mot Spurs (förlust med 4-1) i höstas och har inte varit någon optimal lösning i Vincent Kompanys frånvaro. Noterbart att City även var ganska håglöst framåt även i mötet innan det mot Sunderland, och även här har man frågetecken med värdefulla spelare som kan saknas samtidigt som spelmotorn Yaya Touré har sviktat.

Hemmalaget kan stå inför vissa bekymmer till den här toppmatchen. Poängspelaren Kevin de Bruyne är alltjämt struken, så även Eliaquim Mangala som ett alternativ till mittlåset samt Jesus Navas. Kaptenen Vincent Kompany är tveksam efter sin vadskada och sparas kanske även här, vilket även gäller David Silva som också står som ett frågetecken och potentiellt avbräck. Wilfried Bony och Samir Nasri utgår sedan tidigare.

mancity_200x200tottenham_200x200

Tottenham fortsätter att agera i stabilt och fram till det här mötet har man skuggat och nu även smugit sig fram som en utmanare i toppskiktet där man efter det här mötet får se hur pass seriös den här ambitionen kan vara. ”Spurs” har, om än i en period där spelschemat kan ha varit behagligt, plockat 4 fullpoängare i följd vilket innebär att man har vunnit 7 av sina 9 senaste ligamatcher. Även om föregående Tottenham-upplagor också kan ha spelat ganska fyndigt så kan man numera välja att hålla i bollen inom laget, där passningsspelet är kreativt och imponerande, samtidigt som man vågar sätta den avgörande passningen tidigare i omställningssituationer. Kane och Alli har varit i toppslag framåt. Det i kombinationen med att man, tillsammans med en matchvinnare i målet, sitter inne på ligans mest effektiva försvarsspel (minst antal insläppta mål i Premier League), vilket har varit en desto ovanligare syn. Det är först nu som London-laget i vitt bemästrat samtliga delar av spelet där Mauricio Pochettino har skapat ett vinnande lag med den här unga truppen. Samtidigt noterbart att man, till skillnad från motståndet, har agerat väldigt jämnt över hela säsongen med endast 3 förluster (varav endast en på bortaplan) i ligaspelet så här långt och i princip endast ett (Newcastle hemma) bottennapp. Bidragande till det är att även bänkspelarna kan komma in och följa upp med en hög nivå, ett exempel senast i hemmamötet med Watford där ett nytt ytterbackspar (Davies och Trippier för Rose och Walker) klev in och var två av banans främsta spelare.

Bortalaget har drabbats av ett avbräck i mittlåset där Jan Verthongen numera är struken med en knäskada som gör att han kommer missa stora delar av säsongsavslutningen. Även Clinton N’Jie saknas alltjämt av en liknande anledning, men i övrigt är truppen intakt.


Även om jag misstänker att marknaden kan ta ett litet kliv mot hemmalaget över helgen så väljer jag att ta ett skott. Tottenham har kommit hit ett antal gånger de senaste åren och misslyckats ganska så kapitalt, men den främsta skillnaden mellan nu och då är att det numera är ett stabilt Tottenham som spelar med ett bärande försvar som vinner fler situationer än det som hade släppts till tidigare. Ett moment som har klickat över hela banan där man har varit synkat i sin höga press där liknande detaljer innebar stora problem för City senast. Medan ett svårslaget Spurs agerar med stabilitet och jämnhet så har Manchester City, eventuellt utan ett par nyckelfigurer, sviktat desto mer i sina prestationer. Bortalaget ska ha ett bra utgångsläge. Ett +0,5 asian handikapp (halvgardering) på Tottenham spelas med en insats strax över medel.

/Puyol