Fortsätter på den inslagna vägen när ytterligare ett spel hämtas från den avslutande Premier League-omgången där vi nu beger oss till den ljusblåa sidan av Manchester för säsongens sista batalj på Etihad Stadium. Ett Manchester City som är klara med sitt tar emot ett Southampton som kan avrunda sin fantastiska säsong med en plats ut till Europa. Låter utgången av vinnare vara, men tror mycket väl att vi kan få se den offensiva fotbollen bära en framträdande roll från båda lagens sida  där jag väljer att gå för överspelet med en gardering.

  • Match: Manchester City – Southampton
  • Spel: Över 3 mål (asian)
  • Odds: 1,71 @ Unibet
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 16.00 24/5

Manchester City har som bekant varit aningen knackigt sedan årsskiftet, i alla fall om man ser till helheten där möjligheten till 3 titlar raderades ut ganska snabbt, främst via ett direkt undermåligt bortaspel sett till vad man kan kräva där försvarsspelet var väldigt ojämnt. På nyårsdagen var de regerande mästarna i delad serieledning med Chelsea och hade det inte varit för en riktigt stark slutspurt, rent resultatmässigt, så hade glappet uppåt varit större än 8 poäng inför den här omgången. City har nu ändå vunnit 5 ligamatcher i följd och fått igång anfallsspelet på nytt med hela 16 gjorda mål framåt, vilket har skjutit in lite optimism kring Manuel Pellegrini och hans arbete även om en fortsättning för honom och några av hans spelare känns något osäkert. Det kommer bli intressant att se hur hemmalaget agerar nu när man, oavsett hur poängen fördelas i den här matchen, kommer sitta kvar på den här positionen och därmed så är en direktplats till nästa säsongs Champions League-spel säkrad – något som utvecklades till en någorlunda betydande målsättning när man började visa upp negativa resultat.

Hemmalaget kommer till spel med Samir Nasri samt Fernando otillgängliga för den här säsongsavslutningen, i övrigt är truppen intakt.

mancity_200x200southampton_200x200

Southampton har, till skillnad från motståndet, placeringar att slåss för där man måste få med sig något från det här mötet för att ha någon som helst chans på en plats i Europa League till nästa säsong – något som fick ses som aningen sensationellt på förhand sett till hur många tongivande spelare från fjolåret som tappades. Ronald Koeman har varit väldigt framgångsrik under sin första säsong som manager på sydkusten och har lyckats oerhört väl på transfermarknaden och anpassat spelsystemet, där man spelar mindre på sitt bollinnehav, till något som har fungerat och ökat poängskörden ytterligare en nivå att jämföra med ett fjolår som också var riktigt bra. Noterbart att ”Saints” utgångsposition i tabellen kunde ha varit ännu bättre inför den här säsongsavslutningen då man innan 6-1 krossen på Aston Villa endast hade fått med sig en poäng från sina 4 föregående ligamatcher. En av de bidragande orsakerna till det är förlusten av målvakten Fraser Forster (långtidsskadad) vilket har påverkat lagets tidigare så effektiva försvarsspel där man inte har några fullgoda alternativ mellan stolparna.

Bortalaget saknar, utöver Fraser Forster i målet, även Morgan Schneiderlin sedan tidigare. Dusan Tadic stryks också medan Jay Rodriguez är långtidsskadad sedan motsvarande möte i fjol och han fick därmed ingen speltid den här säsongen.


City, återigen med Sergio Aguero i gott slag, kan spela avslappnat här vilket kan leda till att det blir en offensiv prägel och man har faktiskt hittat rätt på slutet, samtidigt noterbart att man har släppt in 10 mål sedan april (7 matcher) och då anser jag ändå att man har kommit undan lindrigt i ett par matcher där Joe Hart spelade stort i målet mot både Tottenham och nu senast mot Swansea. För Saints del, som saknar en potentiell match- samt bollvinnare i Forster och Schneiderlin, är det visserligen skillnad på motstånd nu men intressant att lyfta fram att Southampton gjorde 6 mål på Villa med ett bollinnehav på endast 36 procent. Man kan omöjligt komma upp i samma antal här, men man sitter inne på väldigt mycket speed och kreativitet för att kunna ställa om på ett något trögt mittlås hos hemmalaget som inte kommer trivas i en-mot-en situationer som kan komma att uppstå. 6 av Citys 8 senaste ligamatcher har landat på minst 3 gjorda mål, och i nuläget vill jag nog även tro att Southampton, som har haft större svårigheter med att hålla nollan intakt på slutet, måste gå för utdelning framåt för att hålla Europa-drömmarna vid liv har sina främsta kort framåt. Överspelet spelas med en gardering, minst 4 gjorda mål (med insatsen åter vid 3) i matchen spelas med en medelinsats.

/Puyol