Jo tack, här har vi årets match framför oss i England då den med största sannolikhet är direkt avgörande om var någonstans i Manchester ligaguldet hamnar. Ett derby med vansinnigt stor betydelse, med andra ord. Ikväll ska jag inte försöka ge mig på någon vinnare men en annan spelform känns bara så logisk på något sätt.

  • Match: Man City-Man Utd
  • Spel: Över 2,5 mål
  • Odds: 1,75 @ Expekt
  • Units: 7/10
  • Spelstopp: 21.00

Efter den här matchen återstår det bara två omgångar. United står på 83 inspelade poäng med en målskillnad på +54. City ligger 3 poäng efter men har +60. Målskillnad avgör ifall det skulle vara ett likaläge efter 38 omgångar. Vilken avslutning det kan bli!

Det har svängt ganska mycket i det här titelracet. För några månader sedan hade City guldläge. Sedan hamnade laget i en kortare svacka och United tog verkligen tag i pole position och vid ett skede låg man hela 7 poäng före. Därefter är det United som har börjat skaka med knackiga resultat och vid en hemmavinst ikväll så är det återigen fördel City.

Sett till skador och avstängningar så ser det bra ut för de båda Manchester-lagen, enligt BBC, så Mancini (City) och Ferguson (United) har inte alltför mycket att oroa sig över. För Citys del är Micah Richards kvitt sina skadebekymmer och hans finns med i truppen. Samma sak vad gäller den kontroversielle Mario Balotelli som nu har avtjänat sin avstängning, men med firma Aguero/Tevez i högform så ska italienaren vara glad om han ens får sitta på bänken.

För Uniteds del ska Jones och Smalling vara friska i backlinjen, och någon av dessa herrar lär nog ersätta Rafael på högerbacken. Sedan tidigare saknas Vidic, Fletcher och Anderson.

De engelska toppmatcherna har under säsongens gång skämt bort oss med duktig underhållning, och man kan ju hoppas på en liknande historia idag även om det senaste ligamötet lagen emellan inte innehöll något ”normalt” resultat. City vann höstmötet med hela 6-1 på Old Trafford. Många av målen gjordes dock sista 20 när de ljusblåa var en man mer större delen av den 2a halvleken. Samma historia i säsongens FA-cupmöte där det var Uniteds tur att spela med en man mer under större delen av matchen. Då vann man med 3-2 på Etihad Stadium. Det spelades faktiskt ännu en 3-2 match med United som segrare i Community Shield, matchen mellan föregående säsongs liga- och cupmästare som spelas helgen innan ligan drar igång.

Tror inte att det är någon slump att det har blivit målrika matcher när dessa lag ställs mot varandra. Detsamma vad gäller att Manchester parkerar på plats 1 och 2 i tabellen får sammanfattas med ett ord: kvalitet. Och det finns det väl gott om, då de här lagen även är de som har gjort flest mål i ligan den här säsongen. 86 respektive 87, att jämföra med Arsenal som är trea i den tabellen (och även den totala tabellen) med 68 gjorda mål.

Styrkan som Man Utd besitter är att man kan spela relativt svagt i vissa matcher men ändå komma undan med uddamålssegrar. Man kan faktiskt släppa till en del chanser men komma undan iallafall, något som man däremot inte gjorde i den galna hemmamatchen mot Everton som slutade 4-4. Agerar man lika tamt på nytt rent försvarsmässigt så kommer man straffas av ett City som snittar 3 mål/hemmamatch i ligaspelet.

En annan faktor som intresserar mig är att City måste gå för vinst. Oavgjort funkar för United. Ett ligaguld står på spel. 1-0 eller 0-1 kommer öppna upp matchen betydligt när något av lagen verkligen kommer behöva jaga ett resultat. Då är även både City och United skickliga på att ställa om spelet och vi kommer nog få se några målchanser via försök till kontringar.

City, med Aguero, ”nyförvärvet” Tevez och dess yttrar kommer ställa till med problem för gästerna. Sir Alex Fergusons lagbygge med Rooney längst fram kommer få sina chanser även dom. Jag tror helt klart att vi kan ha en väldigt speciell match framför oss, och så som det har sett ut på sistone med några lirare i toppslag så känns överspelet logiskt. Minst 3 mål i matchen spelas.

/Puyol