Premier League-helgens andra spelobjekt hämtas från det som inleder den här omgången med ett toppmöte på Eastlands. Manchester City tar, sensationellt nog, emot Leicester i en seriefinal där gästerna kommer bibehålla sin position vid en poäng. Jag vet inte om det kommer gå så långt, men jag vill åtminstone ge ”Foxes” rimliga möjligheter till att producera ett mål inom någorlunda god tid där jag anser att gästernas chanser undervärderas.

  • Match: Manchester City – Leicester
  • Spel: Leicester mål före matchminut 74:00
  • Odds: 1,83 @ Bet365
  • Units: 5/5
  • Spelstopp: 13.45 6/2

Manchester City är alltjämt aningen ojämnt i sina prestationer, men har en förhållandevis stark period bakom sig när man väl kommer in till den här seriefinalen där man placerar sig 3 poäng bakom motståndet. City är obesegrat över sina 7 senaste ligamatcher och har avancerat vidare i båda cuperna, bland annat med en finalplats i ligacupen, och har nu äntligen fått igång Sergio Aguero vilket måste ses som en nyckel om det ska bli någon titel den här säsongen. Man kommer från en bra bortaseger mot ett vilt kämpande Sunderland, det ska dock nämnas att man hade sina svårigheter. Motståndet hade ett par kvalitetschanser i en match där City endast hade 6 avslut mot mål, och nu går man upp mot ett motstånd som är betydligt vassare och tryggare samt tydligare i sitt grundspel framåt. För att återgå till ojämnheten i hemmalagets spel så hänger det i stora avseenden på hur pass väl agerandet är i försvarsspelet. Nicolas Otamendi gjorde sin bästa match senast, men i övrigt har samarbetet med Martin Demichelis i mittlåset inte varit någon höjdare och långt ifrån optimalt i lagkaptenen Vincent Kompanys frånvaro.

Hemmalaget kommer till spel utan Kevin de Bruyne, Eliaquim Mangala, Jesus Navas, Wilfried Bony samt långtidsskadade Samir Nasri. Vincent Kompany närmar sig spel men är fortfarande inte redo att ta en plats i truppen. Fabian Delph står som ett frågetecken.

mancity_200x200leicester_200x200

Leicester hade sin svacka strax innan och direkt efter årsskiftet där man nollades i 3 ligamatcher i följd med två inspelade poäng som resultat. Claudio Ranieris manskap har dock lyft sig på nytt och toppar återigen och sensationellt tabellen med 14 matcher kvar att spela, och med tanke på vilken jämnhet man visar upp i sitt spel så anser jag att det ska vara fullt realistiskt att titta högre upp än topp-4. ”Foxes” har nu tagit 10 poäng av 12 möjliga genom att bland annat besegra Liverpool, Tottenham och Stoke (lag på den övre halvan av tabellen) och återigen börjat producera en skaplig mängd med mål där Jamie Vardy har hittat rätt på nytt. Värt att poängtera, vilket är lätt att glömma bort när ett av de mindre lagen går så pass bra, Leicesters framgångar har byggts på ett anfallsspel som kanske inte ser alltför fyndigt ut men som är väldigt effektivt. Endast dagens motstånd har gjort fler mål än Foxes så här långt med ett snitt på 1,83 mål/ligamatch och det är noterbart att man i nästintill samtliga av sina vinster (13 av 14) har ”förlorat” bollinnehavet till sina motståndare. Man är väldigt synkat när man väl går i press och skickligt på att ställa om till attack på motståndets planhalva med endast ett fåtal passningar.

Bortalaget kommer återigen till spel med en trupp som är så gott som fullt intakt där endast Jeffrey Schlupp stryks på nytt, likt Matthew James som alltjämt är borta med en långtidsskada.


Manchester City har hållit nollan intakt i 25 procent (vilket även gäller i ligaspelet här hemma på Etihad Stadium) av sina 32 senaste tävlingsmatcher, inte alltför märkvärdigt om än inte det jag lägger störst vikt vid. Jag är relativt övertygad om att övriga lag i toppskiktet inte hade fått den här tiden att gå på och att Leicester, och framförallt deras kvaliteter framåt, alltjämt underskattas. Leicester har endast förlorat 3 av sina 33 senaste Premier League-matcher och att man befinner sig i den här positionen ska inte längre ses som någon slump. Man är direkt exemplariskt i hur man utför bortaplansfotbollen (identiska stats hemma som borta så här långt) och kommer, trots att City kommer styra och ställa det mest samt äga en stor del av initiativtagandet med bollen i ägo, skapa sina möjligheter. Leicester att stå för minst ett mål innan matchklockan har tickat upp emot 74 minuter spelas med en större insats.

/Puyol