Vi fortsätter på Premier League-temat där vi nu ska hoppa på en av söndagens matcher i det som får ses som helgens stormatch. Manchester City tar emot Arsenal hemma på Eastlands där ambitioner om en ligatitel kontra Champions League-platser står på spel. Trots uteblivet resultat senast så får nog hemmalaget ses som det skarpaste gänget i nuläget där man även kan notera att gästerna har enorma svårigheter mot toppskiktet sedan en tid tillbaka. Fullpoängaren synas.

  • Match: Manchester City – Arsenal
  • Spel: Manchester City
  • Odds: 1,83 @ Bwin
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 17.00 18/1

Manchester City är nu, i och med förra helgens oavgjorda resultat, två poäng efter Chelsea i toppen av tabellen. Det får dock ses som ett fullt acceptabelt utgångsläge med tanke på vilket enormt försprång London-laget i blått hade under inledningen av säsongen när City alltjämt inte hade rytmen. Trots uteblivet resultat senast i bortamötet med Everton så spelade man dock hyfsat över hela banan där man hade desto större svårigheter med att sätta den avgörande passningen, vilket även fällde laget i slutändan.

Manuel Pellegrinis manskap har dock höjt sig avsevärt under säsongens gång där man utöver att man har skapat resultat även visat god karaktär vid tuffare tider. Man har vänt den negativa trenden i ligaspelet och avancerat i såväl cupen som Champions League trots att det såg väldigt mörkt ut under en period. Det vägvinnande anfallsspelet är återigen på sin plats, även om man inte producerar lika kraftigt att jämföra med fjolåret där man var hänsynslöst här på Etihad Stadium, och defensiven är också någorlunda trygg även om man kunde släppa till något mindre i matcher där man egentligen ger bort väldigt lite. Väldigt positivt att skadelistan har lättat avsevärt nu på slutet där man nu har återfått både Sergio Aguero på topp samt kaptenen Vincent Kompany i mittlåset. Man har även spetsat till truppen med ytterligare ett anfallsvapen där Wilfried Bony har hämtats in från Swansea och därmed har City numera tillgång till de två spelarna som stod för flest mål i Premier League under kalenderåret 2014. Nyförvärvet och Yaya Touré saknas dock pga spel i de afrikanska mästerskapen med sitt Elfenbenskusten.

Hemmalaget kommer, utöver spelarna som är iväg på landslagsuppdrag, till spel utan Samir Nasri som numera är den enda spelaren som är otillgänglig på grund av skada. Man har dock även ett frågetecken på Edin Dzeko som nu inte har kunnat vara med på ett tag.

mancity_200x200arsenal_200x200

Arsenal fortsätter att leverera prestationer som varierar något, den senaste var dock i princip prickfri när ett svårspelat Stoke besegrades hemma på Emirates med 3-0. Därmed har man alltjämt häng på Champions League-platserna där man nu endast är en poäng bakom Manchester United som innehar den sista positionen i nuläget. ”Gunners” har nu vunnit 4 av sina 6 senaste ligamatcher, ett fullt godkänt facit om man ser till att spelet inte har stämt fullt ut alla gånger där jag hade förväntat mig mer av London-laget när den här säsongen drog igång.

Supportrarna har krävt namnstarka förstärkningar länge, och jag tycker nog att man har stått för ett par intressanta värvningar sedan fjolåret, något som spetsades till ytterligare den här sommaren när bland annat Alexis Sanchez hämtades in. Dock aningen tunt i försvarslinjen samt det centrala mittfältet till följd av skadeproblematik kring dessa positioner, framförallt på det sittande mittfältet där man nu saknar pjäser som kan spela fysiskt, något man skulle må bra av att ha tillgång till i en match av den här karaktären. Managern Arsene Wenger kritiseras när resultaten inte trillar in och man skulle nog må bra av att förstärka ytterligare där jag nog ändå anser att man sitter inne på en tacksam position där inget av lagen på plats 3 och 4 i tabellen inte har dragit ifrån då jag egentligen inte tycker att man har presterat tillräckligt väl eller jämnt över den inledande säsongshalvan. Insatsen senast var aningen sällsynt då man faktiskt var bra över hela matchen och man lyckades även hålla nollan intakt och så pass stabilt har man inte agerat alla gånger. Det är dock dessa tillställningar som har varit bortalagets fall i jakten på högre tabellplaceringar. I fjol plockade man inte mer än 5 poäng av 18 möjliga med målskillnaden 7-18 mot topp-3 där man gick tomhänt på bortaplan och man har inte varit alltför framgångsrikt under den här säsongen heller mot de lagen man har framför sig (inför lördagens matcher) i dagsläget. 4 poäng av 12 möjliga, återigen samtliga inkasserade på hemmaplan. Ytterligare en intressant notis till det hela är att poängligaledaren Alexis Sanchez, med 12 mål samt 7 framspelningar, endast har stått för två av dessa mot lagen som (alltjämt inför den här omgången) tillhör topp-8 i tabellen.

Bortalaget har alltså problem på det centrala mittfältet där Jack Wilshere, Mikel Arteta och Abou Diaby saknas sedan tidigare. Även Mathieu Debuchy stryks efter att ha tvingats utgå förra helgen. Frågetecken på Danny Welbeck och Kieran Gibbs som kommer testas innan avspark.


Spelbolagen placerar sig runt 1,6 ggr på hemmalaget att stå för minst två mål i matchen där jag gillar hoppet upp till den raka hemmasegern. Två mål, vilket jag anser att man borde ha goda möjligheter till, borde nog räcka till en fullpoängare. Man City är i gott slag i dagsläget där man har vunnit 11 av sina 13 senaste tävlingsmatcher och trots Yaya Tourés frånvaro anser jag att man alltjämt ska vara numret större i de positionerna centralt i banan där man har en annan tyngd. Samtidigt är det svårt att bortse från det Arsenal presterar, vilket jag inte ser som någon slump, mot lagen som i slutändan placerar sig framför Gunners i tabellen. Sedan fjolåret har man förlorat 5 av 5, med ett enormt antal insläppta mål, mot de lagen som antingen slutade (förra säsongen) eller som i nuläget (dvs under pågående säsong) placerar sig bland topp-4. Manchester City att vinna matchen spelas med en medelinsats.

/Puyol