Vi närmar oss den hektiska julperioden där vi nu går in i spelomgång 16 i Premier League-fotbollen som inleds med en riktig höjdare denna lördag. Toppmöte på Etihad Stadium i Manchester där City gästas av serieledande Arsenal. Motståndets fina position till trots, hävdar att maktfaktorn kan stå sig även idag där jag återigen tar ställning för det fantastiska hemmaspelet.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Premier League, England
  • Match: Manchester City – Arsenal
  • Spel: Manchester City över 1,5 mål
  • Odds: 1,80 @ Ladbrokes
  • Units: 7,5/10
  • Spelstopp: 13.45 14/12

Manchester City placerar sig 6 poäng bakom dagens motstånd i toppen av tabellen och vänder nu hemåt efter ett par bortamatcher där man annars har haft det så svårt att skapa ett vägvinnande spel att jämföra med det som har utspelat sig här på Eastlands. Dock godkända resultat sedan dryga veckan tillbaka med en bekväm seger över West Brom samt ett oavgjort resultat på St. Mary’s mot ett svårspelat Southampton. Till det besegrade man de regerande Champions League-mästarna Bayern Munchen i tisdags där man på ett högst imponerande sätt vände ett 2-0 underläge, trots att endast Navas, Fernandinho och Demichelis fick 90 minuter bland de mer ordinarie startspelarna på slutet.

Hemmalaget kommer till spel utan Micah Richards, som gick sönder i veckan, samt Matija Nastasic som är borta sedan tidigare. Positivt dock att man återfår David Silva vilket ger fler alternativ på mittfältet.

Man-City-v-Tottenham-Negredo-Aguero_3041029

Arsenal hade inför den förra omgången chansen att rycka sig till ett försprång på 7 poäng, man misslyckades dock när Everton blev något knepiga hemma på Emirates där man inte fick ut mer än ett 1-1 resultat. Även om man i överlag har varit oerhört stabila från start så har de senaste två prestationerna inte varit fullt så lika bra. Förlust i veckan mot ett Napoli vars andra mål i slutskedet såg till att ”Gunners”, som inte hade samma möjlighet till att vila spelare i samma utsträckning, tappade positionen som vinnare av sin Champions League-grupp.

Högerbacken Bacary Sagna går en kamp mot klockan för att hinna bli frisk till matchdagen, i övrigt är skadelistan sig lik utan större förändringar. Alex Oxlade-Chamberlain, Abou Diaby, Ryo Miyaichi och Yaya Sanogo har räknats bort sedan tidigare och ses inte som några direkta avbräck i nuläget.


Manchester City har som bekant varit brutala på hemmaplan så här långt där man har gått rent i ligaspelet och i dessa sammanhang har man vunnit 39 av sina 45 senaste hemmamatcher. Under pågående säsong har City spelat 11 tävlingsmatcher på Etihad Stadium där man nu ligger uppe på det precisa snittet på 4 mål/match där man har gjort minst 2 mål framåt i samtliga av de 7 spelade hemmamatcherna i ligaspelet så här långt. Ett fantastiskt facit för ett anfallsspel som har varit suveränt och mer än vägvinnande på den här arenan. Man visar upp ett stort självförtroende till sitt spelsätt där man kan hota via ett antal spelmoment, vare sig man är det spelförande laget eller om man ligger på omställningar samtidigt som man har alternativ på fasta situationer.

Det bidrar till min teori om att Arsenal, som inte har släppt in mer än ett mål (endast Premier League-matcher medräknade) sedan ligapremiären mot Aston Villa, kan komma att sättas på ett stort prov idag. Förra helgen var det Everton som i perioder med kommandot över bollen satte London-laget i rött och dess försvarslinje i större rörelse än det man var bekvämt vid där City har ännu fler poängspelare att arbeta med. Till det så har vägen hit inte varit optimal för bortalagets del som nu gör sin tredje match inom loppet av 6 dagar medan Man City har haft mer tid till att återhämta samt förbereda sig, där bland annat Aguero, Touré och Kompany ställdes över i veckan, inför denna uppgift efter veckans Champions League-äventyr.

Några av de övriga spelbolagen placerar sig runt 1,65 på den här spelformen. Insatsen över medel på Manchester City att göra minst 2 mål framåt.

/Puyol