Tre nya matcher i Allsvenskan denna helgdag, den här gången med fokus på det som komma skall i Skåne. Swedbank Stadion står som spelplats när Malmö tar emot Gefle där hemmalaget får bära på ett relativt stort favoritskap, något som inte riktigt faller mig i smaken. Föredrar den här spelvarianten istället.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Allsvenskan
  • Match: Malmö – Gefle
  • Spel: Hemmalaget att hålla nollan
  • Odds: 1,85 @ Nordicbet
  • Units: 4/10
  • Spelstopp: 15.00 7/7

Malmös vinstrad på 3 matcher i följd bröts senast via en väldigt svag insats mot BK Häcken vilket resulterade i en 1-3 förlust som hemmalägret säkerligen vill glömma. Trots det kan man hoppa upp till en tillfällig position som serieledare (Helsingborg och Göteborg möts imorgon) via en seger här, vilket säger en del om hur pass jämnt det är i topp-5 i nuläget. Gefle har otroligt nog kryssat 6 matcher i följd, och även om det är starkt att man har lyckats hålla sig obesegrat under samma period så bidrar inte de små poängen alltför mycket i en klättring uppåt i tabellen. Den senaste segern i ligaspelet hämtades i den 3:e omgången, man håller sig dock ovanför nedflyttningsstrecket i nuläget.

Båda lagen kvalspelade till Europa League i veckan där Gefle i princip spikade sitt avancemang till nästa kvalomgång medan Malmö fick stanna vid 0-0 i Irland.

Malmö får alltjämt klara sig utan Filip Helander i mittlåset, så även Dardan Rexhepi och Matias Concha. Ivo Pekalski väntar fortfarande på sin comeback. Gefle har ett trist avbräck på den viktige mittfältaren Alexander Faltsetas.

secondColumn

Gefle har inte gjort mål i Malmö på 5 försök, och så som jag misstänker att man kommer gå in för den här matchen så skulle jag inte bli förvånad om den sviten förlängdes, trots att MFF:s försvarsspel inte är fullt så lika effektivt som under föregående säsonger. Dagens uppgift känns dock överkomlig.

Få lag i Allsvenskan kan föra spelet så som Malmö gör på sin hemmaplan. Poängskörden har dock varit något mindre än det som kanske hade önskats, men i samma veva ska det ge lag som Gefle väldigt lite spelrum. Dagens bortalag kommer troligtvis gå in med samma målsättning som i mötet med Elfsborg (0-0) för drygt 2,5 veckor sedan där man gick in med en väldigt defensiv inställning med något som får likna en 5-backslinje med sittande mittfältare strax framför. Med tanke på vilket stort bollinnehav Malmö lär få, så tror jag att Gefles möjligheter till att skjuta fram mycket folk i anfallen kommer bli väldigt få.

Malmö har i sina 3 senaste hemmamatcher släppt in totalt 5 mål med Helsingborg, Elfsborg och Häcken som motståndare, duktiga lag i anfallsväg som kan utnyttja ytorna som ges. Innan dess att jämföra med 2 insläppta mål i hemmamatcher mot Halmstad, Öster, Norrköping och Kalmar där man endast släppte till 7 avslut på mål i dessa 4 matcher, vilket är ett väldigt bra facit. Jag skulle nog placera dagens motstånd på liknande nivå.


Medelinsatsen på Malmö att hålla nollan intakt. Spelet hittar ni under ”home team – clean sheet”.

/Puyol