Det är dags för den första Champions league-matchen på svensk mark på bra många år. Den äger rum i Malmö och det är grekiska Olympiakos som kommer på besök. Detta är hemmalagets bästa möjlighet till några poäng under Champions League-äventyret, och jag tror att man har goda chanser att lyckas med det också.

  • Match: Malmö FF – Olympiakos
  • Spel: Malmö FF +0,5 
  • Odds: 1,88 @ bet365 
  • Insats: 5/10 units
  • Spelstopp: 20:45, 1/10

Det har gått två veckor sedan Malmö inledde sin sejour i Europas finrum för klubblagen. Då kammade man inte hem några poäng, men trots det måste man säga att laget stod för en oerhört fin insats. Det var på bortaplan i Turin mot Juventus och efter 45 spelade minuter var matchen mållös, samt att matchens bästa målchans då kom ifrån Malmöfötter. Till sist blev slutresultatet 2-0 efter att Carlos Tevez gjort två mycket fina baljor. Naturligtvis ett rättvist resultat, men fortfarande en insats som vittnade om att Malmö kan hävda sig rätt dugligt på den här nivån.

Nu är den allsvenska seriesegern mer eller mindre säkrad, vilket gör att man kan satsa fullt ut på att prestera bra resultat i detta gruppspel. På onsdagskvällen väntar en helt annan typ av motstånd än vad man ställdes mot senast. Det är Swedbank Stadion som är spelplatsen och dessutom ett betydligt mindre namnkunnigt motstånd. Därmed kan vi förvänta oss ett mer offensivt Malmö, och det är ju där man har sina huvudsakliga styrkor. Framförallt är det som sagt hemmaplan, där är man utomordentligt starka. I fjol spelade man 0-0 mot Swansea. I år har man besegrat Sparta Prag med 2-0 samt Salzburg med 3-0.

En desto mer imponerande insats stod motståndarna för i premiäromgången. Man lyckades på hemmaplan vinna över Atletico Madrid med 3-2. Det finns en del stora namn i denna trupp, exempelvis Eric Abidal, Ibrahim Afellay och så har vi landslagmannen Jimmy Durmaz. Detta är ett lag med stora kvalitéer i det tekniska samt med ett högt bolltempo som gör att Malmö måste klara av att sätta försvarsspelet nästintill klanderfritt. Jag tycker att detta lag påminner en hel del om det Salzburg som skåningarna besegrade.

Dessutom finns det stora skillnader i Olympiakos sätt att uppträda beroende på om det är på hemma- eller bortaplan. Det är något som historien verkligen talar om. Nu råkar motståndarna dessutom vara oerhört starka på sin hemmaplan, och därför tror jag att detta kommer visa sig vara en mycket jämn tillställning. När Malmöfansen kraftsamlar når de nivåer som skakar de flesta lag, och det måste man väga in som en faktor inför den matchen.

                                                                                                       

Jag tror att Malmös chanser till att plocka minst en poäng här är goda. De har som sagt visat sig vara ett mäktigt hemmalag, och detta på samma gång som Olympiakos är betydligt sämre på bortaplan. Skåningarna har bra med kvalité för att hota. Jag tänker på Forsberg och Rosenberg som båda två har starka individuella kvalitéer medan Thelin har ett huvudspel som är oerhört vasst. Malmö kommer visa att de är oerhört tunga att möta när de är motiverade och det kommer förhoppningsvis resultera i minst ett oavgjort resultat.

/Mikel