Endast för en vecka sedan avancerade Malmö vidare från den första Europa League-rundan. Precis som det kommer vara i dagens match var det då ett brittiskt och fysiskt lag som stod för motståndet. Förväntar mig ikväll en liknade matchbild som mot irländska Drogheda – nämligen en tillknäppt historia. 

  • Match: Malmö FF – Hibernian 
  • Spel: Under 2,5 mål
  • Odds: 1,95 @ Bet365
  • Insats: 6/10
  • Liga: Europa League
  • Spelstopp: 19:00

Trots det täta spelschemat för Malmös del har man gjort det, än så länge, väldigt bra och toppar för tillfället Allsvenskan när man står nu inför ett dubbelmöte mot skotska Hibernian, där man har goda chanser att avancera vidare.

Det råder ingen tvekan om vem som kommer styra och ställa i dagens match. Bara det faktum att raka ettan ligger på 1,40x pengarna talar om att Hibernian nog ska vara nöjda om de får med sig ett resultat som innebär att man fortfarande har en chans nästa torsdag när returen spelas. Därför väldigt stor chans att, även om man såklart är medvetna om betydelsen av bortamål, kommer försöka försvara 0-0-resultatet så långt som det bara är möjligt, vilket även Hibernians tränare uttalat sig om att man kommer göra.

Att Hibernian är här och kvalar till Europa League beror inte på en fin ligaplacering (man slutade på en åttonde plats förra säsongen), utan på att man spelade en cupfinal mot Celtic, som man förlorade, men genom den blev kvalificerade. Sedan dess har det skett en del förändringar i spelartruppen. Man har tappat en anfallare som var inlånad från Wolves och faktiskt blev utsedd till ligans bästa spelare, men har nu återgått till England. För endast någon dag sedan stod man helt utan anfallare, men nu är den lagdelen fylld men dock stort frågetecken på hur det kommer att fungera med anfallsspelet med dessa förutsättningar. Vi ska dessutom komma ihåg att man precis startat sin försäsong, medan Malmö är mitt uppe i säsongen.

Fem-snabba-efter-Malmo-FF-Elfsborg-2-1

Om vi fokuserar på hemmalaget råder det heller inga tvivel om att man, precis som vanligt, kommer att gå framåt och föra spelet i en väldigt stor utsträckning. Försvarsspelet har på sistone sett betydligt stabilare ut, och det lär det göra även ikväll. Eftersom bollinnehavet lär sträcka sig upp till 60 % för hemmalagets del kommer det i och med det finnas få möjligheter för Hibernian att skapa chanser. Så att Malmö lyckas med att inte släppa in mål i afton ser jag som högst troligt.

Ett annat möjligt hot mot spelet är att det blir en storseger för hemmalaget, men även där är jag väldigt tveksam. Ofta har man det svårt att vara kreativa och rada upp chanser mot lag som satsar på defensiven. Nu när motståndarna dessutom är fysiska, vilket heller inte passar Malmö, blir det en kombination som jag tror kommer göra att det här bli en match med få målchanser.

Vad gäller skadeläget ser det fortsatt positivt ut för Malmös del. Filip Helander är tillbaka och sitter troligen på bänken. Heller inga problem för Simon Thern att starta trots handsskadan han ådrog sig i söndags mot Åtvidaberg. Tokelo Rantie och Markus Halsti som båda fick lite vila när de startade på bänken seanst är tillbaka i startelvan.

                                                                                                                                            

Sammanfattningvis: stora anfallsfrågetecken och mycket fokus på defensiven för bortalaget. Malmö har fått ordning på defensiven, men visat mot exempelvis Drogheda att man har problem att skapa målchanser mot den här typen av motstånd. Det är av de anledningarna som jag väljer att lira det här underspelet med en insats som går precis över medel.

/Mikel