Redan nu börjar vi blicka fram mot en av de kommande UFC-galorna där organisationen återvänder till Brasilien och Rio för ett par intressanta dueller med bl.a. en titelmatch i fjädervikt med José Aldo i huvudrollen på matchkortet. Något tidigt är jag dock inne på galans co-main event där Lyoto Machida och Phil Davis ska göra upp i en, rent stilmässigt, väldigt intressant match i lätt-tungviktsklassen. I mitt tycke underskattas den ena kombattanten enormt och en högoddsare synas redan nu.

  • Sport: Kampsport/MMA
  • Liga: UFC
  • Match: Lyoto Machida – Phil Davis
  • Spel: Davis
  • Odds: 4,00 @ Bet365
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 23.00 3/8

Lyoto Machida (19 vinster, 3 förluster) var mästaren i viktklassen under 2009, en titel han inte lyckades hålla alltför länge där han inte har kommit mycket närmre än en förlorad titelmatch som utmanare mot Jon Jones, dock en position han är hyfsat nära att återta via en seger här. Brasilianaren, som nu går sin absolut första UFC-match i hemlandet, är en av ett fåtal på den här nivån med bakgrund inom karaten vilket har format honom till en lysande counter puncher. Väldigt talangfull inom en rad discipliner till, utöver det.

Phil Davis (11 vinster, 1 förlust, 1 no contest) är en 6 år yngre amerikan som inte har gått längre än en title eliminator för snart 1,5 år sedan och det mot ytterligare en ex-mästare i Rashad Evans som även står för den enda förlusten under den professionella MMA-karriären. Har studsat tillbaka sedan dess med imponerande insatser. Davis är en etablerad brottare med fina meriter och en kreativ grappler.

lyoto-machida-entrance

davis

Den här matchen är alltså planerad att gå om 2 veckor, där huvudkortet beräknas dra igång natten mot söndag den 4:e Augusti, svensk tid. I vanliga fall brukar jag avvakta tills invägningen är klar innan jag fullföljer mitt spel och dessa brukar äga rum natten innan match. Oavsett formen på vågen har jag dock extremt svårt att se hur Davis ska stå i 4 ggr eller högre än så när fight night väl börjar närma sig. Jag värderar Mr. Wonderfuls chanser till segern en bra bit över de 25 procenten han står på i nuläget.

Lyoto Machida har ett fantastiskt rörelseschema och är väldigt svår att komma åt. Phil Davis utvecklar sina stående egenskaper för varje match men ska ändå vara minst ett nummer mindre, iallafall rent tekniskt, än motståndet i den här bataljen, så där har vi två detaljer som är emot honom i matchningen. I samma veva har vi vid ett antal tillfällen sett att brassens karate baserade stil är något svårbedömd och luddig i domarnas bok, även när man som åskådare kan tycka att han har kontroll. Han rör sig väldigt mycket bakåt och i sidled, och skulle kontringarna inte sitta klockrent så kan motståndaren, som kommer vara den av de båda kombattanterna som driver det här framåt, gå hem i poängräkningen.

Om man ser till de 3 senaste Machida-matcherna som har gått tiden ut så har 2 av dem skrivits till delade domslut (trots att Machida landade flest significant strikes i båda) där även den sista matchen ur den samlingen bar på ett väldigt tvivelaktigt utslag. Skulle en sådan matchbild uppstå så kan en lyckad nedtagning i 2 av 3 ronder eventuellt vara tillräckligt i Davis favör.

Machida har raderat ut brottare med sin stand up förr, jag menar dock på att få är så pass starka, atletiska och i ett så gott fysiskt skick, snabbhet och kondition kombinerat, som Davis är i den här viktklassen. Amerikanen kan hålla ett jämnt och högt tempo över 3 ronder och är riktigt vass på att snabbt krympa avståndet till sitt motstånd när han väl ska skjuta för en nedtagning, vilket lär vara en nyckel här. Han är en av de främsta brottarna i UFC där han har lyckats med minst en nedtagning i samtliga matcher när han väl har gått för en sådan. Även positivt att han redan har hunnit gå en match i Brasilien mot en hemmafighter, en erfarenhet han kan bära med sig.


Jag misstänker att den här matchen kan gå tiden ut och att ”The Dragon” (Machida) kan vara en favorit i fara om han inte lyckas klocka in sina attacker. Phil Davis är betydligt mer kompetent än chanserna som spelbolaget i fråga värderar honom till. 4 ggr är alldeles för högt. Medelinsatsen spelas redan nu.

/Puyol