UFC återvänder till Brasilien, den här gången med sydkusten i Jaragua do Sol som värd där vi har ytterligare en sk Fight Night-gala framför oss. Givetvis ett antal brassar på kortet där vi hittar de främsta lirarna i main- samt co-main event där vi siktar in oss på två matcher i mellanvikten. Lyoto Machida ska ta sig an Gegard Mousasi medan Ronaldo ”Jacaré” Souza drabbar samman med Francis Carmont. Favoritdubbeln känns helt okej på förhand.

  • Sport: Kampsport/MMA
  • Liga: UFC
  • Match: Lyoto Machida – Gegard Mousasi & Ronaldo Souza – Francis Carmont
  • Spel: Machida + Souza
  • Odds: 1,77 (1,45 x 1,22) @ Betsafe
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 03.00 16/2

Ronaldo Souza (19-3) stod för en efterlängtad UFC-debut för mindre än ett år sedan och har verkligen svarat upp till förväntningarna. Chris Camozzi åkte på ett lås på mindre än 4 minuter och det följdes upp med en rejäl högerslägga mot en svårbemästrad Yushin Okami på mindre än 3 minuter. ”Jacaré” har trots något hög ålder finslipat på tekniken och slagstyrkan i nävarna utöver att han är en välmeriterad jiu jitsu-utövare med ett antal VM-guld i bagaget där han kan vara på väg mot en ny titelmatch även här.

Fransmannen Francis Carmont (22-7) med den mångårige welterviktsmästaren Georges St. Pierre och Tri Star Gym i sin hörna, har även han skapat väldigt bra resultat sedan entrén i UFC (obesegrad med 6 raka segrar) men inte varit fullt så lika spektakulär under sin räd mot topp-10 i organisationens ranking över de aktiva mellanviktarna. Carmont, i första hand en grappler, går dock upp mot sitt i särklass tuffaste test nu vilket även oddsfördelningen tyder på.

Carmont imponerade stort senast mot en något avslagen Costa Philippou om man ser till hur han lyckades sätta nedtagning efter nedtagning och bibehålla kontrollen på mattan. Innan dess en väldigt tveksam poängseger och ytterligare ett delat domslut på det efter att ha gått ut med en liknande matchplan. Jag är däremot väldigt skeptisk till om han kan göra det på nytt mot en av de absolut farligaste slagskämparna, samtliga viktklasser medräknade, på mattan där Souza ska vara minst en nivå vassare. Tror inte att den Montreal-baserade fransmannen vill plocka ner ”Jacaré” på rygg och därmed tvingas han bort från den position där han är mest bekväm. Samtidigt har brassen börjat visa upp en hel del glöd i nävarna och adderat ett vapen där och skulle det sedan bli en jämnare tillställning över 3 ronder så har jag svårt att se Carmont dra till sig ytterligare ett tveksamt domslut på bortaplan i Brasilien.

UFN_Machida_Munoz_Weighins_68 Jacare-Souza-Getty-Images

Ända sedan förlusten mot Phil Davis, en kontroversiell sådan på poäng, har den fd mästaren i lätt-tungvikt, Lyoto Machida (20-4), valt att flytta ner en viktklass och inledningen kunde inte ha varit mycket bättre. Mark Munoz slogs ut i den första ronden och än mer imponerande att motståndaren inte lyckades landa ett enda slag på brassen, ett exempel på hur pass effektiv han kan vara när hans fantastiska karate får större spelrum.

Gegard Mousasi (34-3-2) har även han tagit steget ner till mellanvikten och stod för sin UFC-debut i Sverige ifjol efter att ha varit delaktig i en rad olika organisationer innan dess. En slipad och teknisk striker vars första framträdande blev dock något intetsägande pga ett sent skifte av motståndare där han inte blev testad av lyftkranen från Malmö, Ilir Latifi. Vi har inte sett holländaren sedan dess där det här blir hans första framträdande på ca 10 månader.

Den här bataljen står som galans huvudmatch och är därmed planerad att gå i 5 ronder. Här ser jag större frågetecken kring Mousasis flytt nedåt i viktklasserna och status i överlag där han kommer från en knäoperation. Medan han har matchats sparsamt mot inte alltför meriterat motstånd så har Machida varit desto mer aktiv och att han eventuellt kan ha 2 ronder mer att gå på ser jag inte som någon nackdel. Jag tror nog att den här matchen kommer hållas stående och att tempot och rytmen kan hållas nere, vilket även kan passa ”The Dragon” (Machida). Medan Mousasi har en lysande japp från distans så tror jag att han kan få svårigheter till att landa den vid upprepade tillfällen mot Machida och hans fantastiska rörelsemönster där han allt som oftast är riktigt bra på att förflytta sig och blixtra till med sina kontringsslag, vilket får ses som en effektiv paradgren. Tror helt enkelt att han är något snäpp snabbare på fötterna och att han borde kunna stå för en högre träffprocent i sina slag.


Har varit något sparsam med favoritdubblarna i UFC (2 av 2 ifjol) men tycker nog att brassarna har slagläge nu på hemmaplan. Anser att båda ska vara tillräckligt vassa för att kunna manövrera ut respektive motstånd. Lyoto Machida och Ronaldo ”Jacaré” Souza spelas som matchvinnare i en dubbel, medelinsats. Notera tiden för spelstoppet i och med att galan drar igång natten mot söndag.

/Puyol