Det är dags för den fjärde SM-finalen mellan Luleå och Skellefteå. SAIK har vunnit de tre första matcherna och kan ikväll bli svenska mästare om man lyckas att besegra Luleå denna afton. Jag tror också att man kommer stå med bucklan i handen, något annat vore orättvist. Jag tror dock att man får fira guldet på hemmaplan.

  • Match: Luleå – Skellefteå
  • Speltips Luleå asian 0 (draw no bet)
  • Odds: 1.97 @ Pinnacle
  • Insats: 5/10 units
  • Spelstopp: 18/4, 19.00

Luleå har ett extremt svårt läge att hämta upp mot Skellefteå då man måste vinna fyra raka matcher för att få höja bucklan. I slutändan kommer Skellefteå att vinna för man har det mest kompletta laget, men ikväll tror jag hemmastarka Luleå vinner och håller serien i liv åtminstone en match till. Just hemmastyrkan har varit en av Luleås nycklar denna säsong. Luleå har alltså under denna säsongen inkluderat slutspelet bara förlorat 4 av 33 matcher under ordinarie tid vilket är otroligt bra. Deras spel på såväl hemma som borta är mycket kontrollerat. Man ställer upp i ett styrspel och gör som det låter, styr motståndarna extremt bra och är tighta i mittzon, vilket gör att man minskar deras chanser till att ta sig in i zon och får inte heller lika lätt ta avslut i bra lägen. Det som skiljer deras spel på hemmaplan mot bortaplan är att man hemma i COOP Arena gör mål också. Det gör man såklart på resande fot också, men målsnittet framåt är mycket högre på hemmaplan. Borta har man gjort 2.1 mål/match medans man hemma i Luleå gör 3.2 mål/match. Sedan tror jag viljan att vinna är enormt stor i Luleå. Det är en finalserie och man ska inte få stryk i fyra raka matcher, även om SAIK kanske på pappret är ett lite bättre lag.

Skellefteå är seriens bästa lag helt klart och därför kommer man också rättvist att stå som svenska mästare 2013, men jag tror att firandet får vänta. Det unga Skellefteå-laget har under två säsonger i rad varit det lag som stått som förlorare i en finalserie och nu har man äntligen skaffat sig ett slagläge. Laget har utvecklats och iår är man så kompletta som man kan vara, ända bakifrån Jocke Eriksson fram till siste forward. Hemmaplan är alltid en stor fördel i alla slutspel och jag tror det är det som avgör ikväll. Det finns även en liten orsak till, men den behöver inte vara jättebetydande. Utan det är mest en känsla jag har. SAIK leder med 3-0 i matcher och har fyra matcher på sig att avgöra. Innerst inne tror jag man känner att man är ett bättre lag än Luleå. Varför vill man då avgöra upp i Luleå en torsdagkväll när man istället får chansen på lördag i en fullsatt hemmaarena? Ja, självklart vill man vinna redan imorgon, inget snack om det. Däremot tror jag ändå att Luleå har större vilja att vinna kvällens match och att SAIK-spelarna gärna firar detta på lördag kväll istället.

Tittar man på matcherna nu under slutspelet så tycker jag att Luleå redan borde plockat iallafall en match. Första matchen uppe i Skellefeteå vann hemmalaget med 1-0 i sudden efter en massiv SAIK press under i princip hela matchen. Det var inget snack om att det var en rättvis seger tillslut och kanske var Luleå-spelarna kanske lite tagna av stundens allvar? Match två var det ombytta roller i. Luleå spelade upp sig rejält och var klart bäst under matchen, om man räknar bort ställningen på resultattavlan. Man öppnade riktigt bra och fick en ganska tidig ledning, men drygt sex minuter i slutet av första perioden förstörde allt och SAIK gjorde tre snabba mål. Den senaste matchen uppe i Skellefteå så stod Luleå återigen upp mycket bra, men Viktor Arvidssons 2-1 mål för SAIK kom i slutet av andra perioden och stod sig sedan matchen ut. Luleå har kämpat på riktigt bra efter ”överkörningen” uppe i Skellefteå match ett och har två riktigt bra insatser bakom sig. De är värda en vinst och jag tror den kommer ikväll.


Jag tror viljan att vinna är snäppet större hos Luleå-spelarna och dessutom har man hemmaplan vilket normalt sett ska vara en stor fördel. Man har två bra matcher i ryggen och förtjänar en vinst. Det är tighta matcher mellan lagen och många går till sudden, men jag hoppas att man löser det i full tid. Jag kommer välja att spela Luleå asian 0 (draw no bet) hos Pinnacle till oddset 1.97 med en medelinsats. Skulle matchen sluta oavgjort får vi pengarna tillbaka. Anledningen att jag inte väljer moneyline på Luleå är att i en eventuell förlängning så är det alltid en slumppuck som avgör och det vill vi inte. Luleå löser det under ordinarie tid och i värsta fall får vi insatsen tillbaka.

Twitter @HedenskogH och @spelaspelse

Lycka till!

/Heden