Regerande Champions Hockey League laget Luleå äntrar gruppspelet under lördagen när finska topplaget Lukko Rauma kommer på besök. Luleå som har hårdsatsat inför den här säsongen och går ut med budskapet att laget ska ta trippeln. Det vill säga vinna Champions Hockey League, SHL’s grundserie samt Le Mat-pokalen. Nu åter står det att se om Lukko är kapabla att störa detta ”kaxiga” Luleå?

  • MatchLuleå – Lukko
  • Liga: Champions Hockey League
  • Speltips: Luleå
  • Odds: 1,90 @ William Hill
  • Insats 2,5/5 units
  • Spelstopp: 22/8, 15:00

Luleå avslutade förra säsongen på ett mycket tungt vis. Laget tog sig vidare till kvartsfinal och hade 3-1 i matcher mot Frölunda. Men trots trippla möjligheter att slå ut göteborgarna misslyckades laget och åkte istället ut med 4-3 i matcher.

Det ledde mycket till att en stark Luleå-supporter vid namn Jakob Porser som sålde dataspelsföretaget Mojang (Minecraft) till Microsoft för en overklig summa runt tre till fyra miljarder kronor klev in som en ny sponsor till klubben. Som en trogen Luleå-supporter ville han vara med och bidra till att Luleå ska vara med och kriga bland dom stora i SHL.
Det har bland annat lett till att klubben har plockat in meriterande spelare som: Toni Rajala, Jacob Micflikier, Ilari Melart, Anton Hedman och inte minst Bill Sweatt. Och istället skeppat iväg spelare som inte platsar längre: Per Ledin, Chris Abbott, Niklas Fogström och Marcus Fagerudd.

På försäsongen inledde Luleå imponerande med två raka segrar. Först 5-1 mot Asplöven och därefter en hyfsat stabil 4-2 seger över Modo. Luleå har testat på finsk motstånd under försäsongen och hittills har det inte varit ett lyckat koncept. Två möten och två förluster. HPK 1-3 och Kärpät 0-3.

lulea_200V.S Lukko

Lukko har tillsammans med Fribourg tjuvstartat grupp K när lagen möttes i torsdags. Det hela slutade med en 4-3 seger för Lukko efter straffar. En match som började oerhört målrikt och ställningen var 3-2 till Lukko’s favör redan efter en spelad period.

Lukko är ett finskt topplag som har varit med i toppen av SM Liiga i flertalet säsonger. Fjolårssäsongen slutade med ett uttåg i Champions Hockey League mot just Luleå i kvartsfinals spelet. I den inhemska ligan åkte laget ut i semifnal mot Tappara och föll även i bronsmatchen mot JYP.

Lukko har ett intressant lag med många skickliga spelare. Bland annat förre Färjestad och Frölunda spelaren Janne Niskala med sitt fruktade slagskott från blålinjen. Laget har även en utav SM Liiga’s bästa målvakter i form av Ryan Zapolski som under förra säsongen stod femtio av sextio matcher och var en stor orsak till att laget gick såpass långt i slutspelet förra säsongen. I övrigt finns det spelare i laget som T. Koivisto, A. Gagnon och I. Mikkola för att nämna några.

Försäsongen för Lukko har annars varit relativt bra. Laget har gått segrande ur tre av fyra matcher och har haft ett starkt försvarsspel. Något som däremot oro veckar laget är att målskyttet inte alls har kommit igång. Blott fyra mål på dessa fyra matcher.

Fyra möten under förra säsongens Champions Hockey League.
Luleå och Lukko lyckades möta varandra både i gruppspelet och som sagt i kvartsfinalserien. I gruppspelet vann lagen varsin hemmamatch men när det vankades slutspel var Luleå starkast och vann båda mötena.

09.12.14CHLLuleåLukko2 : 1
02.12.14CHLLukkoLuleå2 : 5
07.10.14CHLLukkoLuleå2 : 0
23.09.14CHLLuleåLukko3 : 1

Kan favorittippade Luleå planenligt besegra Lukko eller blir det en finländsk seger?
Ett hårdsatsande Luleå mot ett Lukko som verkar vara något på väg nerför. Klubben har några stora namn men trots det lever laget mycket på målvakten R. Zapolski. Laget gick en hård match mot schweiziska Fribourg i torsdags och vann efter en lång straffläggning.
Att då få åka till Norrbotten mot nysatsade Luleå med flera imponerade nyförvärv som har siktet inställt på guld blir inte en lätt utmaning. Speciellt inte när Luleå vann tre av fyra möten mot Lukko förra säsongen och har ett betydligt starkare lag nu än då.
Luleå har haft en försäsong som varit upp och ner men har nu fått vila en vecka sen förra matchen och har fått tränat ihop laget ytterligare en del. Det kommer bli avgörande i eftermiddagens match. Ett utvilat Luleå som har en hunger och viljan att tävla mot ett Lukko som kommer se sig nöjda om man lyckas ta med sig en poäng.
Det tror jag däremot inte laget gör utan tror på en hemmaseger till 1,90 hos William Hill.