Den trettioförsta omgången av SHL’s grundserie skall fullbordas under torsdagskvällen. Fyra matcher står på menyn och i en av matcherna finner vi en riktig streckmatch. Detta då sjätte placerade Luleå möter fjärde placerade Linköping med bara ett poäng i skillnad. Hur ska denna nagelbitare sluta?

  • MatchLuleå – Linköping
  • Liga: SHL
  • Speltips: Över 4,5 mål
  • Odds: 1,83 @ Unibet
  • Insats: 3,5/5 units 
  • Spelstopp: 7/1, 19:00

Luleå har vaknat till liv ordentligt den sista tiden och december var en mycket bra månad för norrbottningarna. Laget tog poäng i samtliga sju omgångar och avgick med segern i sex av dessa sju matcher. Enda bottennappet kom mot Färjestad efter en strafförlust med 2-3 på hemmais. Annars tog laget sex trepoängare.
Totalt spelade laget in nitton poäng under decembermånad och med den poängskörden har Luleå tagit ett jättekliv uppåt i tabellen. Laget befinner sig nu på en sjätte plats med femtioen poäng efter trettio omgångar och har bara fyra poäng upp till tabelltrean Växjö.
Det är framförallt offensiven som har kommit igång och under Luleå’s supermånad satte laget totalt tjugoen mål på motståndarna. Ett snitt på tre mål framåt per match.

Hemma i Coop Arena har segrarna avlöst varandra den senaste tiden. Laget har bara en förlust på hemmaplan av dom sex senaste hemmamatcherna. Den enda förlusten kom som sagt mot Färjestad efter straffar.
Det har lett till att Luleå markant har ökat sin poängskörd på hemmais och är nu seriens åttonde bästa hemmalag med tjugosju inspelade poäng efter fjorton spelade hemmamatcher.
Det är på hemmaplan jämfört med spel på bortaplan som Luleå spelar något målsnålare. Målskillnaden 40-36 ger ett målsnitt på 5,42 mål per match och fem av Luleå’s fjorton hemmamatcher har passerat över 4,5 måls linan.

lulea_200 V.S linkoping_200

Linköping hade en något sämre decembermånad än sina motståndare. Laget vann förvisso fem av sina sju matcher och tog fjorton poäng av tjugoen möjliga.
Den poängskörden har räckt för att behålla topplaceringen som innebär en fjärdeplats i tabellen. Det efter femtiotvå poäng efter trettio spelade omgångar. Laget har tre poäng upp till trean Växjö som har en match mer spelad och laget står på samma poängskörd som femman Brynäs, fast med bättre målskillnad.
Linköping har under säsongen varit ett målrikt lag. Med åttionio mål framåt under grundserien är det fjärde flest i serien och ger ett målsnitt på 2,96 mål per match.

På bortaplan har däremot målskyttet inte varit lika strongt utan där har laget bara mäktat med trettioåtta mål av sina åttionio. Det ger ett målsnitt 2,53 mål framåt per match.
Trots det har Linköping spelat ihop tjugotvå poäng på resande fot och är därmed seriens sjätte bästa bortalag. Formen på bortais är inget vidare då det har blivit två raka nederlag. I den senaste bortamatchen föll laget mot Brynäs med 1-3.

Säsongens tredje av fyra möten.
Dom två tidigare mötena den här säsongen har flertalet gemensamma nämnare. Till exempel att lagen har spelat två matcher  i SAAB Arena och båda matcherna vanns av Linköping med samma slutresultat, det vill säga 3-2.
Tittar vi lite längre historiskt så har lagens fyra senaste möten slutat med tre segrar för Linköping och en för Luleå. Noterbart är att samtliga fyra matcher har spelats över 4,5 mål.
Med Luleå som hemmalag har dom sex senaste mötena slutat över 4,5 mål och Luleå har vunnit fem av dessa sex matcher.

Två heltaggade lag som vill starta året 2016 på bästa möjliga sätt.
Vad besitter dessa två lag gemensamt? Jo, en mycket stark offensiv. Lagens offensiva kvalitéer är ett utav SHL’s bästa och på planen ikväll kommer spelare som Rajala, MicFlikier, Schira, Mikkelson, Roe, Gordon och Little för att nämna några. Dessa spelare är här i ligan för att göra poäng, inte för att spela försvarsspel.
Något som har visats när lagen har mött varandra två gånger tidigare i Linköping. Båda matcherna blev händelserika, chansrika och målrika. Till det lägger vi till att lagens fyra senaste möten har slutat över 4,5 mål och dom sex senaste mötena inne i Coop Arena har haft samma utgång.
Två lag som har laddat upp nyårsledigheten med att spetsa till special terms, offensiven och annat små fix är laddade för årets första match och båda lagen vill starta den nya året med en seger.
Därför blir mitt spel över 4,5 mål till 1,83 hos Unibet.