Det har kommit fram till final i den första upplagan av Champions Hockey League. Av fyrtiofyra deltagande lag är det mäktigt nog två svenska lag som kommer att mötas. Luleå fick äran att ta matchen på hemmaplan, men vad skadar det för ett Frölunda som är ett starkt bortalag. Lagen har mött varandra fyra gånger i den inhemska ligan och där har Frölunda 3-1 i möten. Spelar det någon roll ikväll?

  • Match: Luleå – Frölunda
  • Serie: Champions Hockey League
  • Speltips: Frölunda över 0,5 mål första perioden
  • Odds: 1,94 @ Unibet
  • Insats: 2,5/5 units 
  • Spelstopp: 3/2, 20:15

Luleå är heltaggat för en Champions League final och enligt spelarna kommer man bäras fram av publiken.  Luleå kom till ett gruppspel med motståndare som Lukko från Finland, Hamburg från Tyskland och Nottingham från England. Det slutade med att Luleå delade på första platsen, men hamnade tvåa efter sämre inbördes möten.

I slutspelet mötte Luleå först Red Bull Salzburg och stod för en mäkta vändning då laget vände ett 2-4 underläge efter den första matchen med att vinna efter straffar med 8-5 i returen.
I kvartsfinalspelet väntade gruppmotståndarna Lukko. Luleå fick sin revansch och vann båda mötena och gick vidare på totalt, 7-3.
I den stundande semifinalen väntade rivalerna Skellefteå. Efter att ha kryssat, 2-2 efter det första mötet på bortaplan vann Luleå därefter returen med 3-2.
Det var Luleå’s väg till finalen.

I SHL har spelet varit sisådär. Det blev förlust i lagets senaste match och laget har endast en seger på sina fem senaste matcher i ligan.

lulea_200V.S frolunda_200

Frölunda är laddat inför finalen och ser verkligen fram emot den. Man har få skador i laget och klart är det att det att bara är Magnus Kahnberg och Christian Bäckman som vilas.
Frölunda lottades i Champions Hockey League gruppspelet mot Servette Genevé från Schweiz, Villach från Österrike och Briancon Diables Rouges från Frankrike. Frölunda vann sin grupp och förlorade bara en enda match.

I slutspelet möte laget först Tappara i åttondelsfinalen. Där gick Frölunda vidare med två säkra segrar och totalt 9-3.
I kvartsfinalen väntade HIFK och där blev det jämnare. En förlust i den första matchen och Frölunda var piskat att vinna returen med minst ett mål för att få till en förlängning. Det gjorde man och med knappt minuten kvar kom även ett 5-3 mål, och Frölunda gick vidare till semifinal.
I semifinalen mötte man Kärpät. Den första matchen vann Frölunda med 4-2. Men i ett passivt returmöte föll laget med 3-1 och övertidsspel skulle avgöra. Där kunde göteborgarna vinna och bli klara för den första finalen i Champions Hockey League’s historia.

I SHL har spelet blivit bra sen den första semifinalen. Efter den matchen har Frölunda sex segrar på dom åtta senaste matcherna i ligan. Dock blev det en 4-2 förlust mot Brynäs på bortaplan nu sist.

Lagen har mötts fyra gånger i SHL den här säsongen.
Där har Frölunda tre segrar och Luleå en.

22.01.15SHLFrölundaLuleå4 : 1
04.12.14SHLLuleåFrölunda1 : 0
18.10.14SHLFrölundaLuleå2 : 1
(1 : 1)
01.10.14SHLLuleåFrölunda2 : 3
(2 : 2)

Noterbart är att Frölunda har gjort minst ett mål i den första perioden i två av dessa fyra matcher.

En match, vinna eller försvinna.
Båda lagen spekulerar i att det kommer bli en match med högt tempo och två lag som kommer ge allt för att vinna, då det är en hel del prispengar i finalpotten.
Ett Luleå som inte får spelet att fungera fullt ut i SHL men får det mesta att stämma i Champions Hockey League. Medan Frölunda har vänt på sin negativa trend och spelar riktigt hockey just nu.
Frölunda som är ett bra bortalag och mot Luleå trivs Frölunda. Fyra segrar på lagens fem senaste möten men jag låter slutsegraren vara osagt då det är en match som det kommer avgöras i.
Men med ett Luleå som kommer gå ut stenhårt på hemmaplan och satsa hårt framåt. Mot ett Frölunda som är ett ofantligt skickligt kontringslag och i Champions Hockey League har laget öst in mål. Att då bege sig till Luleå för en match som betyder allt kommer Frölunda lika väl som Luleå vilja ta ledningen. Frölunda kommer inte hålla igen bakåt utan kommer även satsa på mål och därför kan det ske tidigt i matchen. Mot ett Luleå som kommer öppna upp bakåt i sitt tryck på att vara det spelförande laget på hemmaplan kommer förhoppningsvis att gynna Frölunda och ge laget lägen att sätta dit pucken.
Mitt spel blir därmed att Frölunda gör mål i den första perioden till 1,94 hos Unibet.