Mer kampsport även under den här helgen när UFC för första gången anordnar en gala i Filippinerna och Manila där fjäderviktsmatch mellan Frankie Edgar och Uriah Faber står som main event. Tidigare in på samma huvudkort ska dock den slagskämpen som bär med sig det i särklass största hemmastödet göra entré där Mark Munoz ska gå sin allra sista match mot engelsmannen och fd TUF-deltagaren Luke Barnatt. Sympatierna på plats till trots, så pass svag som den ena kombattanten har sett ut så måste man nog gå emot. Favoritskapet är motiverat, i mitt tycke.

  • Match: Mark Munoz - Luke Barnatt
  • Spel: Barnatt
  • Odds: 1,63 @ Betsafe
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 17.00 16/5

Mark Munoz (13-6) har en lång och brokig karriär bakom sig där han klokt nog har indikerat att det här blir hans sista framträdande. UFC har varit generöst nog att låta honom avsluta här i Filippinerna där han har sina rötter och matchningen får ses som aningen snällare än det han har gått upp emot på slutet. Det är ganska anmärkningsvärt att han under sin förlustsvit på 3 matcher, på en total matchtid på ca 9 minuter, mot Machida, Mousasi och Carneiro inte har träffat med mer än sammanlagt 3 slag över dessa matcher. Ett sensationellt svagt facit även mot välmeriterat motstånd och tydliga signaler på att han inte räcker till på den här nivån.

Luke Barnatt (8-2) är en något endimensionell striker som nu kommer från två oeniga och kontroversiella poängförluster efter att först ha varit 3-0 upp till en början. Han ska vara betydligt kvickare med en avsevärt mycket mer teknisk stand up där nyckeln till framgång ligger i hans nedtagningsförsvar – något han kan ha goda möjligheter till mot en Munoz på nedgång som statistiskt sett inte har satt mer än en fjärdedel av alla försök under sin tid i UFC. Noterbart att engelsmannen är väldigt lång och kommer ha en sk ”reach advantage” på nästintill brutala 30 centimeter, något som borde hjälpa honom avsevärt när motståndet ska försöka krympa ytorna framåt.

Det blir aningen lurigt när en fighter nämner pension, och då har man allt som oftast inte mycket mer att ge i den här sporten. Det här är ett motstånd som ”The Filipino Wrecking Machine”, om han lyckas gå för en brottningsmatch, kan vinna ändå. Men om man ser till hans senaste prestationer, där hans motståndare inte har behövt etablera någon offensiv av större dignitet för att matchen ska vara avslutad och förlorad, så blir man oerhört skeptisk.


Skulle Munoz inte lyckas få ner matchen till mattan så ska hans möjligheter till en lyckad avslutning på karriären vara väldigt små. Tycker att engelsmannen ska kunna kan utnyttja sin längd tillräckligt väl för att kunna hålla ifrån motståndet, och i sådana fall skulle jag även gilla hans möjligheter till ett avslut. Luke Barnatt att stå som segrare spelas med medel.

/Puyol