NHL spelar drar sig vidare och från att gå från massor av matcher bjuds det bara på tre kommande natt. Men däremot är en utav matcherna en riktig kanonmatch! Där tar sig Los Angeles Kings emot Chicago Blackhawks. Ett Kings som inte har fått spelet den här säsongen och försvarsspelet ser inte alltför imponerande ut för att kunna försvara Stanley Cup bucklan. Kan då ett offensivt målglatt Blackhawks fortsätta att ösa in mål som laget har gjort den här säsongen?

  • Match: Los Angeles Kings – Chicago Blackhawks
  • Serie: NHL
  • Speltips: Över 5,0 mål
  • Odds: 1,70 William Hill
  • Insats: 4/5 units 
  • Spelstopp: 29/1, 04:30

Kings går allt annat är än felfritt den här säsongen. Laget har inte alls kommit upp i den kapacitet som finns i truppen och spelet som visades upp förra säsongen är som bortblåst.
Innan lagen gick på ett kortare uppehåll åkte Kings på en 4-2 förlust borta mot San Jose Sharks. Förlusten innebar Kings fjärde raka och laget har bara två segrar på sina tio senaste matcher, 2-3-5.

Med den svaga formen och uteblivna segrar ligger inte ens regerande Stanley Cup-mästarna på slutspelsplats. Kings har efter fyrtiosju omgångar tagit femtiotvå poäng och placerar sig först på en nionde plats i Western Conference. Laget har just nu tre poäng upp till slutspel men är tätt jagande av lagen bakom.
Problemet för Kings har till stora delar varit försvars och målvaktsspelet. Med hela hundratjugosex insläppta mål är det näst flest av samtliga topp nio lag. Med en målskillnad på 129-126 snittas matcherna med 5,42 mål.

Hemma i Staples Center hittar vi däremot något mer positivt. Kings har på sina tjugosju hemmamatcher en statistik på femton segrar, varav två efter övertid/straffar och tolv förluster, varav sex efter övertid/straffar. Laget har samtidigt en målskillnad på 78-63. Det ger ett snitt på 5,22 mål per match. Kings har med den statistiken spelat ihop trettiosex poäng på hemmaplan. Det gör Kings till Western Conference fjärde bästa hemmalag.
Dock har Kings nu en förlustrad på tre raka hemmamatcher efter sin 1-2 förlust efter övertid mot Calgary Flames senast. Noterbart är att på lagets fem senaste hemmamatcher har tre matcher innehållit minst fem mål.

Kings kommer till spel utan:
M. Jones (spelar ev inatt)
S. Voynov
T. Pearson
T. Toffoli

los_angeles_200x242V.S chicago_blackhawks_200x200

Blackhawks däremot fortsätter att trumma på och gör sig mer och mer redo för vad som komma skall. Blackhawks vann sin senaste match mot Pittsburgh Penguins med 3-2 efter straffar på bortaplan, och tog därmed sin andra raka seger. Annars har formen varit lite upp och ner på innan dess och Blackhawks har på sina tio senaste matcher fem segrar och fem förluster, 5-5-0.

Blackhawks ligger trots en form som en berg och dalbana på en fjärde plats i Western Conference. Laget har spelat till sig sextiotvå poäng och har samma poängskörd som trean St.Louis Blues. Som däremot ligger före på grund av fler vinster under ordinarie tid och förlängning.
Blackhawks har en sylvass offensiv med spelare som Sharp, Seabrook, Kane, Toews med flera med flera. Med dessa lirare har laget gjort hundrafyrtioåtta mål den här säsongen. Det är flest mål i Western Conference tillsammans med just St.Louis Blues. Det ger laget ett snitt på 3,14 gjorda mål per match.

På bortaplan har spelet varit bra den här säsongen. Formen på bortais är det inte heller något fel på, då det har blivit poäng i fyra av lagets fem senaste bortamatcher, varav tre matcher har resulterat i segrar.
Med en statistik på fjorton vinster, varav fyra efter övertid/straffar och nio förluster, varav en efter övertid/straffar och en poängskörd på tjugonio poäng. Gör att Blackhawks placerar sig som Western Conference fjärde bästa bortalag. På dessa matcher har Blackhawks en målskillnad på 72-56. Det ger ett snitt på 5,56 mål per match.
Noterbart är att Blackhawks fem senaste bortamatcher har innehållit minst fem mål, varav fyra matcher med minst sex.

Blackhawks kommer till spel utan:
K. Versteeg
D. Carcillo
T. Van Riemsdyk

Säsongens andra möte mellan klubbarna.
Den första matchen spelades även den i Kalifornien och i Staples Center. Det slutade med en 4-1 seger för Blackhawks.
På lagens tio senaste möten har det slutat med  två segrar för Kings och åtta för Blackhawks. (slutspel ej medräknat) Räknar vi med slutspelet så har dom sju senaste mötena resulterat i minst fem mål.
Lagens fem senaste möten i Staples Center har slutat med en seger för Kings och fyra för Blackhawks. (slutspel ej medräknat) Räknar vi även här in slutspelet så har sex raka matcher resulterat i minst fem mål.

Kommer Kings lyckas ta sig till slutspel.
Kings har ju kapaciteten i truppen och visade nu sitt missnöje när en spelare inte levererar att man inte tvekar på att bli av med spelaren. Det hände Mike Richards som hamnade på waivers-listan och åkte till slut ner till AHL. (Richards har massor av år kvar på sitt kontrakt)
Med den händelsen skickar klubben signaler att den som som inte levererar sitter inte säkert. Det börjar bli riktigt allvar och segrar kommer att behövas om laget ska nå slutspel. Men ska laget lyckas mot tunga Blackhawks? Det vet jag inte men överspelet känns bra på förhand.
1: Kings måste börja vinna och ledningen visar att spelare som inte levererar får inte spela. Något positivt med Kings är lagets hemmaspel. Fjärde bäst i Western Conference och laget gör oftast massor av mål.
2: Blackhawks är ett av NHL’s målfarligaste lag. Laget har hittills gjort hundrafyrtioåtta stycken och det är flest i Western Conference. Även bortaspelet är bra den här säsongen, men laget har haft bekymmer med försvarsspelet i dom senaste bortamatcherna.
3: Inbördesmöten. Det första mötet den här säsongen slutade med en 4-1 seger för Blackhawks. Ett Blackhawks som åkte ut mot just Kings i Stanley Cup-slutspelet förra säsongen, men där lagens senaste matcher har blivit målrika. Sju raka matcher med minst fem mål och sex raka möten i Staples Center.
Så med ett prestigemöte och lite av en måste match för Kings som har försvarsproblem och måste börja vinna för att nå slutspel. Att då möta ett Blackhawks med gott självförtroende och har fyra raka segrar på bortaplan mot Kings i grundserien gör det inte lättare. Med en match med två lag som vill sätta dit varandra, så kommer vi få se en matchbild med målchanser och bra tempo. Kings kan inte förlita sig på sitt försvarsspel och Blackhawks defensiv har varit lite svajigare på bortaplan.
Mitt spel blir därför minst fem mål inklusive övertid och straffar till 1,70 hos William Hill