Med helgens Premier League-omgång snart avklarad så hoppar jag redan nu på tisdagens ligacupmatch där ett av lagen ska kvittera ut sina biljetter till finalen på Wembley. Liverpool har 1-0 att gå på när man tar emot Stoke hemma på Anfield i något som ändå kan bli en småtrevlig tillställning. Även om jag har vansinnigt svårt att se en repris på det som utspelade sig på Carrow Road under lördagen så tror jag ändå att vi återigen kan se ”Reds” styrkor och svagheter synas på nytt.

  • Match: Liverpool – Stoke
  • Spel: Över 2,0,2,5 mål
  • Odds: 1,90 @ Bet365
  • Units: 4/5
  • Spelstopp: 20.45 26/1

Liverpool har haft en förmåga att blanda och variera både resultat och prestation över flera veckor, och även om man är förhållandevis konsekvent i den spelidén man vill följa under den karismatiske Jurgen Klopps ledning så har det haft både sina positiva och negativa faktorer. Lördagens fullständigt sanslösa bortaseger mot Norwich, där segersiffrorna landade på 5-4 efter ett inslaget vinstmål i den 94:e matchminuten, var en relativt bra bild över lagets styrkor och brister. Omställningsspelet sitter någorlunda och man börjar bli mer bekvämt även vid att föra spelet där man börjar hitta fler kombinationer på den sista tredjedelen av banan, och det trots att en hel del kreativitet (Coutinho) har saknats de senaste veckorna. Liverpool står för en hel del mål för tillfället, något man även verkligen gjorde sig förtjänt av i mötet med Manchester United där man nollades, där exempelvis Roberto Firmino börjar växa ut till en topp att lita på. Samtidigt så har man visat upp ett väldigt sårbart försvarsspel, där Sakho/Touré inte har varit ett fungerande mittlås i en tid där övriga alternativ har saknats, med alldeles för många individuella misstag. Utöver diverse taffliga målvaktsingripanden så har man även haft obegripligt svårt med att försvara sig mot höga inspel, i synnerhet på fasta situationer.

Hemmalaget har inte drabbats av några nya skador, men får alltjämt klara sig utan Philippe Coutinho, Martin Skrtel, Daniel Sturridge, Dejan Lovren samt Divock Origi. Sedan tidigare är Danny Ings och Joe Gomez strukna säsongen ut med sina långtidsskador.

liverpool_200x200stoke_200x200

Stoke kommer, likt motståndet, till spel med blandade resultat under det nya året efter en stark avslutning på fjolåret, bidragande till att man faktiskt har häng på toppskiktet. Räknar man bort avancemanget i FA-cupen mot League One-motståndet Doncaster så står man nu på en seger över de 5 senaste tävlingsmatcherna där 0-3 förlusten borta mot Leicester, där bland annat Bojan Krkic vilades, under lördagen sved i dubbel bemärkelse. Lagkaptenen i mittförsvaret, Ryan Shawcross, tvingades utgå med en skada och det är ett ”Potters” som har visat upp betydligt bättre siffror med kaptenen på banan än utanför. Stoke har förändrat sitt spelsätt ganska så radikalt att jämföra med för något år sedan där man har blivit mer spelande och inte förlitat sig lika mycket på sin fysik, och även om man alltjämt är relativt ineffektivt när man ska föra spelet på egen hand så har man spelartyper som bidrar till att man blir mer giftigt när man får ytor att gå på i sina spelvändningar. Gästerna har nollats i 3 av sina 4 senaste matcher mot Premier League-motstånd, det har dock varit uppgifter som försvårades av att man hade lite väl mycket boll mot samlade försvar, något man alltså inte trivs med. I det första cupmötet hemma på Britannia hade man ett stort bollinnehav på närmare 65 procent, något jag misstänker att man inte kommer vara i närheten av här (vilket är en fördel på gott och ont), och trots 1-0 resultatet så var det en match som innehöll precis över 30 avslut mot mål. Så som motståndet uppträder i nuläget så kan vi få se en matchbild som öppnar upp något mer för gästerna.

Bortalaget får, utöver Ryan Shawcross, alltjämt klara sig utan Geoff Cameron och Marc Muniesa som alternativ till backlinjen. Även ett eventuellt avbräck framåt där Marko Arnautovic är högst tveksam till spel. Även veteranen och reservmålvakten Shay Given är struken sedan tidigare.


Först och främst, noterbart att man inte räknar in bortamålen som någon fördel i dessa engelska cupmatcher. Ett försvagat Stoke utan Shawcross, som måste gå för en seger för att åtminstone kunna rädda en förlängning, har ett svårt men långt ifrån omöjligt försprång att hämta upp – och det i första hand om man utgår från hur hemmalagets försvarsspel fungerar. Liverpool är oberäkneligt just nu, och även om man är fyndigt och vägvinnande i sin offensiv när man spelar med den rätta energin så bjuder man på alldeles för mycket på den egna planhalvan och man släpper in alldeles för många mål jämfört med hur många avslut man släpper till. Överspelet på 2,0,2,5 mål (goal line) i matchen spelas med en insats strax över medel. Det innebär att vi får halva insatsen åter om det stannar på exakt 2 mål med full vinst om det blir minst 3 mål i matchen.

/Puyol