Den engelska fotbollen sparkas vidare denna söndag med ett par fina tillställningar där vi utöver en ligacupfinal även har den här godbiten framför oss. Vi beger oss till den röda delen av Merseyside där Liverpool tar emot Manchester CityAnfield där jag i första hand imponeras stort av den vändningen som hemmalaget har genomfört efter en knackig inledning. Det får även stå som grund till mitt spel.

  • Match: Liverpool – Manchester City
  • Spel: Liverpool (pengarna tillbaka vid oavgjort)
  • Odds: 2,23 @ Unibet
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 13.00 1/3

Liverpool trillade ur Europa League under torsdagkvällen där turkiska Besiktas blev numret större över två omgångar via straffsparkar. Ett trist resultat, samtidigt kan man troligtvis välkomna Henderson, Gerrard och Sakho tillbaka in i truppen och in i ett ligaspel där ”The Reds” faktiskt går väldigt starkt efter en trög inledning. Hemmalaget har nu gått 10 Premier League-matcher i följd utan förlust där 7 av dessa har vunnits, och inför veckans cupmatch hade man gått hela 18 tävlingsmatcher utan förlust under ordinarie speltid. Det nämner en del om hur pass svårslaget Merseyside-laget i rött har varit på slutet där managern Brendan Rodgers, som bibehöll sitt lugn och bara fortsatte att coacha efter den knackiga starten, och nu kan man återigen koncentrera sig på att skapa goda resultat i ligan där man nu har ordentligt häng på närmsta Champions League-plats inför den avslutande fjärdedelen av säsongen. Med både Sterling och Sturridge tillgängliga framåt har man återigen hittat farten i anfallsspelet, välbehövligt även när man inte har varit fullt så lika kreativt att jämföra med fjolåret. Men, i första hand är det försvarsspelet som har stabiliserats avsevärt där det är noterbart att man har lyckats hålla nollan intakt i 5 av sina 6 senaste ligamatcher.

Hemmalaget kommer återigen till spel utan Lucas Leiva samt reservmålvakten Brad Jones.

liverpool_200x200mancity_200x200

Manchester City kommer likt motståndet från ett misslyckat Europa-äventyr där den inledande akten mot Barcelona förlorades på hemmaplan med 2-1. Man är dock, till skillnad från motståndet, inte utslaget ännu där en straffräddning från Joe Hart vred upp möjligheterna avsevärt. Nya möjligheter har man även här i ligaspelet där man lyckades ta in två poäng på Chelsea i toppen under föregående ligaomgång, något som har minskat gapet till totalt 5 poäng. Samtidigt så är det inte första gången under de senaste veckorna där man har bjudits in i titelracet för att sedan ge bort den energin på nytt. Att jämföra med veckans Champions League-match återfår man nu Yaya Touré på det centrala mittfältet, spelmotorn har dock inte övertygat under fjolåret då han var briljant och det är noterbart att procenten på antalet förlorade matcher med ivorianen i elvan är nästintill identisk. Jag tycker nog att City har varit förhållandevis ojämnt i sina prestationer sedan årsskiftet där man inte har lyckats vinna mer än 2 av sina 7 senaste tävlingsmatcher mot engelskt motstånd. Man var inte 3 bollar bättre än Stoke (4-1) och Newcastle (5-0) såg ut att ha gett upp innan matchen ens hade börjat – den karaktären kommer dagens motståndare inte visa upp.

Bortalaget har varken skador eller avstängningar i truppen.


När lagen möttes här i fjol så var det en ren seriefinal. Förutsättningarna skiljer sig avsevärt nu, men jag tror återigen att hemmalaget kan ha dugliga möjligheter till att behålla kontakten till topp-4. Liverpool har varit stabilt och Liverpool står för jämnhet i sina prestationer där man ger bort relativt lite på chans där två dagars kortare vila, även om ett antal spelare ställdes över alternativt inte spelade hela matchen, är det som borde gå emot hemmalaget allra främst. Jag är däremot inte övertygad om det Man City, som inte har vunnit här på Anfield sedan 2003, står för i nuläget där jag ändå skulle tro att deras självbild kan ha skadats mer efter det som presterades i veckan. I de något större matcherna har man inte kunnat visa upp en helgjuten insats över hela banan där ett par nyckelspelare, exempelvis Vincent Kompany i mittlåset har varit direkt kall, inte har kommit upp i önskad nivå. Med det hemmalaget visar upp just nu, där man agerar med trygghet i sitt grundspel, så tror jag inte att man är lika beroende av individuella prestationer.

Medelinsatsen testas på Liverpool att stå som segrare men med insatsen åter om det skulle sluta oavgjort.

/Puyol