En ny Premier League-omgång närmar sig, så även en fin, gammal engelsk tradition med fotboll på ”boxing day”. Vi inleder på Merseyside och Anfield där ett ojämnt Liverpool tar emot det serieledande sensationslaget Leicester. Även om man, beroende på spelform, kunde nypa odds som stod sig något högre om man spelade redan inför föregående omgång så ser jag alltjämt spelvärdet på bortalaget.

  • Match: Liverpool – Leicester
  • Spel: Leicester +0,5 asian handicap
  • Odds: 1,975 @ Bet365
  • Units: 4/5
  • Spelstopp: 16.00 26/12

Liverpool har på den korta tiden under Jurgen Klopps redan hunnit med ett par minnesvärda prestationer och vinstprocenten är, sett över samtliga tävlingsmatcher, respektabel. Man har stått för storstilade insatser på bortaplan där man har besegrat Chelsea (om än inte fullt så imponerande sett till deras inledning), Manchester City samt Southampton (i cupen) ganska stort, men det har inte fungerat lika väl när man har tvingats till att vara mer spelförande och den höga pressen har inte varit lika vägvinnande. Skulle man bortse från cupsegern som sparkade igång den här månaden så är det nu ett ”Reds” som har sett ruskigt håglöst ut med tappade poäng hemma mot West Brom samt förluster mot både Newcastle och senast Watford. Man står nu även inför en del bekymmer i defensiven utöver att försvarsspelet har sett svagt ut på slutet med frågetecken på målvaktsposten samt mittlåset. Martin Skrtel kommer bli borta i över en månad och som det ser ut i nuläget är Mamadou Sakho och Kolo Touré de enda friska och tillgängliga mittbackarna man har att tillgå i A-lagstruppen, vilket är långt ifrån optimalt. Jag misstänker även att Alberto Moreno kan få stora problem i en-mot-en situationer med Riyad Mahrez på sin kant. Spanjoren är skicklig när han väl går framåt, men inte fullt så lika förtroendeingivande när det väl kommer till försvarsspelet.

Hemmalaget kommer till spel med ett par frågetecken där man återigen kan få klara sig utan Simon Mignolet i målet, Daniel Sturridge på topp samt Dejan Lovren som ett alternativ till mittlåset. Utöver Martin Skrtel och James Milner så stryks Danny Ings, Joe Gomez och Jordan Rossiter sedan tidigare.

liverpool_200x200leicester_200x200

Leicester har, som det har nämnts ett antal gånger tidigare, stått för en sagolik säsong så här långt och toppar otroligt nog Premier League inför det täta matchandet under julhelgen. ”Foxes” har varit briljanta på slutet med vinster i 8 av de 10 senaste ligamatcherna, senast här på Merseyside mot ett svårspelat Everton, där det alltjämt är värt att poängtera att man såg ut som en tydlig nedflyttningskandidat vid den här perioden för ett år sedan. Räknar man in den fantastiska slutspurten från fjolåret så står man på endast två förluster (båda på hemmaplan) över de 29 senaste tävlingsmatcherna man har spelat. Ett enormt facit. Än mer imponerande att Claudio Ranieris manskap inte direkt har levt på ett effektivt försvarsspel, vilket ska vara nyckeln till framgång för ett lag som Leicester, där man inte har lyckats hålla nollan intakt särskilt ofta. Karaktären och anfallsspelet är desto mer vägvinnande där man producerar frekvent och man är det enda laget i ligan som har lyckats göra mål i samtliga matcher hittills. Trots att de individuella kvaliteterna inte syns till på alltför många positioner så är det oerhört välkomponerat med poängspelare i fantastiskt slag. Jamie Vardy och tidigare nämnde Riyad Mahrez har varit sensationellt bra så här långt i ett bortalag som har varit väldigt skickligt och effektivt på att sätta bollarna på djupet.

Bortalaget kommer till spel utan Jeffrey Schlupp som ett alternativ till vänsterflanken. Även frågetecken på Danny Drinkwater, men i övrigt är truppen intakt.


Ett svårslaget bortalag är 14 poäng bättre än motståndet, och ser man till det direkt fantastiska facit man sitter inne på så är jag aningen oförstående till hur hemmalaget respekteras till den här graden. Det Leicester står för i nuläget är vägvinnande medan Liverpool har desto större svårigheter med att få ut det man vill med sitt spelsätt. Tror att det här återigen kan bli en hemmamatch där ”Reds” får svårt att bibehålla en balans där man ska föra spelet samtidigt som man, med defensiva avbräck, ska hålla rent mot en offensiv som är effektivt och skickligt på att hitta luckorna förbi motståndarnas försvarslinje. Ett Liverpool som ger bort något för enkla farligheter och mål riskerar att bli överspelat på nytt. Halvgarderingen på Leicester (+0,5 asian) spelas med en insats över medel.

/Puyol