En match mellan två formsvaga och pressade lag på Anfield när Liverpool tar emot Aston Villa. Viktiga poäng står på spel på varsin sida av tabellen där hemmalaget står som relativt stora favoriter, siffror som jag dock verkligen inte vågar röra. Lite det jag grundar mitt spel på här också.

  • Match: Liverpool-Aston Villa
  • Spel: Bortalaget att göra mål
  • Odds: 1,82 @ Betsson
  • Units: 6,5/10
  • Spelstopp: 7/4 16.00

Jo tack, det är två managers som har väldigt mycket att fundera på. Kenny Dalglish (Liverpool) är en gammal ikon, ingen liten ikon för den delen heller, vilket nog bidrar ganska kraftigt till att man inte skriker efter hans avgång på The Kop. På andra sidan har vi Alex McLeish (Aston Villa) som var ifrågasatt redan innan han tog över Birmingham-gänget, mycket tack vare att han kom ifrån just den stora lokalkonkurrenten Birmingham. I och med tabellplaceringen, numera endast 5 poäng ovanför nedflyttningsstrecket, så har inte direkt volymen på de kritiska rösterna sänkts.

Något tragiskt stämning över båda klubbarna, om än av något olika anledningar och av olika värde. Meningen var att Liverpool skulle lyfta den här säsongen och målet var nog mer än bara en framgång i ligacupen och man har haft väldigt svårt hemma på Anfield där man kryssar alldeles för mycket. Chansen på en CL-plats är körd och då man redan är klart för Europa League till nästa säsong så är det ”bara” äran som står på spel i fortsättningen.

Återigen, något än mer tragiskt och det med betydligt större proportioner, är att Aston Villas mittfältare och lagkapten Stilian Petrov har diagnotiserats med leukemi vilket såklart innebär att karriären är över. Återstår att se om det kan få den övriga truppen att komma samman och bli mer enigt, på samma sätt som Boltons trupp reagerade på händelsen med Fabrice Muamba. Förlust i den första matchen i Petrovs frånvaro med 4-2 mot Chelsea hemma på Villa Park.

Tyvärr för Aston Villas del så har man även en del skadebekymmer. Den engelske landslagsmannen Darren Bent och mittbacken Richard Dunne är inte tillgängliga. Saknas gör även Ciaran Clark och Fabian Delph. Frågetecken på Charles N’Zobia, Alan Hutton och Carlos Cuellar även om det har ljusnat för de två förstnämnda. Tycker annars att man har en relativt jämn trupp även om medelsnittsåldern på startelvan dras ner någorlunda.

Liverpool har lite problem på försvarspositionerna och målvaktsposten till dagens match. Man har haft skador på ytterbacksplatserna där både Johnson och även ersättaren Kelly saknas vilket gör att den unge och relativt oprövade Flanagan får starta på högern. Stora frågetecken även på dansken Daniel Agger, isåfall får vi se ett mittlås med Skrtel och finlandsfärjan (inte särskilt snabb i vändningarna) Carragher. Till vänster startar spanjoren Luis Enrique som har visat svag form den senaste tiden.

Spanske landslagsmannen Pepe Reina saknas mellan stolparna efter att ha utvisats i mötet mot Newcastle. Han har varit given i målet under ett antal säsonger nu och han brukar matchas ruggigt hårt då han brukar stå i samtliga matcher, så även i cupmatcher av mindre värde. Tidningarna i England tippar på att Doni, som hämtades in från Roma i somras, får ta hans plats under tiden den ordinarie keepern avtjänar sitt straff. Där har vi en herre som knappast har matchats hårt den senaste tiden då han var reserv även i Romklubben och det enda framträdandet i Liverpools A-lag var i en träningsmatch i oktober. Ska bli intressant att se hur försvarslinjen agerar efter det då kommunikationen mellan en målvakt och backlinje samt värdet av detsamma inte ska underskattas.

Villa sitter inne på ett par kvicka yttrar och en ruggigt snabb herre i Gabby Agbonlahor och kanske kan han utnyttja ett darrigt hemmaförsvar.

Återigen, det är formsvagt hos båda lagen, men visst fan ska nog bortalaget kunna vaska fram någon målchans på Anfield. Liverpool har förlorat 6 av sina 7 senaste ligamatcher och i de 3 senaste matcherna har man släppt in 7 mål, däribland 2 st hemma mot bottenlaget Wigan där man förlorade. Ger dagens bortalag okej chanser att hitta nätet här också.

/Puyol