Lördagens omgång avrundas med en kvällsmatch på Anfield där ett hemmastarkt Liverpool har vridit upp supportrarnas förväntningar efter några tyngre säsonger. Aston Villa står för motståndet och har goda minnen från fjolåret där man lyckades vinna det här mötet med 3-1. Paul Lamberts manskap står dock inför ett par frågetecken med svackor i grundspelet som inte ser ut att fungera väl i dagsläget. Lägret bland ”The Kop” kan eventuellt sjunga in ett nytt målfyrverkeri, vilket jag anser att man ska ha rimliga möjligheter till.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Premier League, England
  • Match: Liverpool – Aston Villa
  • Spel: Liverpool över 2,5 mål
  • Odds: 1,85 @ Ladbrokes
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 18.30 18/1

Liverpool toppade tabellen vid jul men ett svårt spelschema samt skador strax innan årsskiftet har bidragit till att man, för stunden, får nöja sig med den sista Champions League-platsen. Segrar över Hull och Stoke har dock inneburit en riktigt bra start på det nya året där man åter kan blicka framåt mot det som kan bli ”The Reds” främsta säsong på många år där avståndet upp till den ledande trion är relativt knapp. En målexplosion åt båda riktningarna senast på Britannia Stadium (5-3 till Liverpools favör), en arena man inte hade vunnit på tidigare i ligasammanhang, efter en underhållande match där supportrarna kan glädja sig över att både poängspelaren Daniel Sturridge och kaptenen Steven Gerrard är tillbaka i spel efter skador.

Hemmalaget har i första hand skador på alternativ till backlinjen där Agger, Enrique, Coates och Flanagan saknas. Frågetecken på Sakho och Allen.

Aston Villa placerar sig i mittenskiktet av tabellen, dock utan att sprida någon större stabilitet om man ser till de senaste prestationerna. Endast en seger över de 7 senaste ligamatcherna kombinerat med respass ur FA-cupen mot League One-motstånd har bidragit till att supportrarna i Birmingham-området åter känner en viss oro över lagets formkurva. Framförallt har anfallsspelet varit väldigt uddlöst där det dröjde uppemot 75 minuter innan man lyckades skapa en riktigt vass målchans, som man visserligen förvaltade till ingen nytta, i den senaste omgången när Arsenal gästade Villa Park.

Bortalaget kommer till spel utan Baker, Kozak, Herd och Bennett. Okore är långtidsskadad sedan säsongsinledningen.

Liverpool-vs-Cardiff-City-2948861

Skytteligaledaren Luis Suarez har gjort 15 av sina 22 mål hemma på Anfield

Anmärkningsvärt att Aston Villa har plockat 15 av sina 23 inspelade poäng på bortaplan – samtidigt noterbart att även Liverpools hemmaspel, som kanske har kommit något i skymundan av det toppkonkurrenten Manchester City har presterat, har varit bländande med segrar i 9 av 10 ligamatcher på Anfield under pågående säsong. Till det ett snitt på 2,7 gjorda mål per hemmamatch i Premier League-sammanhang så här långt där man har vridit upp effektiviteten i anfallsspelet avsevärt att jämföra med fjolåret. Tror mycket väl att även dagens motstånd kan få svårigheter till att freda sitt mål.

Aston Villas främsta bekymmer har varit anfallsspelet där omställningarna som man annars har varit relativt giftigt på inte alls har klickat, det är även här man sätts i riskzonen på egen planhalva. Man har haft svårt att få fast bollen på motståndets halva där man släpper ifrån sig initiativet på ett sätt som kan bli kännbart, i synnerhet mot lag som kan styra spelet med bollen i ägo. Sedan december-månad har man legat mellan 22 till 36 procents bollinnehav mot bland annat Swansea, Arsenal, Sunderland och Southampton, och kan man inte placera sig högre än det ikväll så riskerar man att släppa till ett flertal avslutslägen. Liverpool har, framförallt här på hemmaplan, visat upp en förmåga till att hitta många fina kombinationer på motståndarnas planhalva där bl.a. en formstark Luis Suarez har varit väldigt framgångsrik i boxen. Resultaten mot lagen som placerar sig på den undre halvan av tabellen har varit övertygande där man har gjort minst 3 mål i 6 av 8 hemmamatcher, i hälften av dessa matcher har man även kommit upp i minst 4 gjorda mål.


Medelinsatsen spelas på hemmalaget att stå för 3 gjorda mål framåt.

/Puyol