Det återstår bara elva omgångar av SHL’s grundserie. När Linköping och Modo drabbas samman i omgång fyrtioett är förutsättningarna helt olika. Linköping krigar för topp tre medan Modo sliter för att undvika ett negativt kval. Poäng som återstår är som väntat otroligt viktiga och inget lag kommer vilja vika ner sig. Får vi en matchbild med en desperat karaktär och lite för ivriga spelare?

  • MatchLinköping – Modo
  • Liga: SHL
  • Speltips: Över 5,5 mål
  • Odds: 2,25 @ bet365
  • Insats: 2,5/5 units 
  • Spelstopp: 4/2, 19,00

Linköping fick aldrig in pucken på en storspelande Lassinantti utan föll istället mot Luleå med 0-2 på bortaplan i lagets förra match. Förlusten satte stopp på en poängsvit på åtta raka matcher, varav sex segrar.
Trots förlusten har Linköping förutsättningarna har sluta topp tre i tabellen. Laget ligger i dagsläget på en fjärde plats med sjuttioen poäng efter fyrtio omgångar. Upp till trean Luleå är det bara tre poäng och ner till femman Färjestad skiljer det bara ett.
Linköpings absolut största styrka den här säsongen är offensiven. Med hundratjugotvå mål framåt under grundserien är det tredje flest och ger laget ett snitt på 3,05 mål framåt per match.

Hemma i Saab Arena är Linköping sig likt, det vill säga vara hemmastarkt. Laget har vunnit tolv hemmamatcher av arton och har spelat ihop trettiosju poäng. Det gör Linköping till seriens sjätte bästa hemmalag.
Något Linköping svarar för på hemmaplan är offensiven. Laget har gjort andra flest mål på hemmaplan, totalt sextiofyra. Det ger ett målsnitt på 3,55 mål per match. Dessutom har åtta av lagets tio hemmamatcher passerat över 5,5 mål.
Formen på hemmaplan är god med poäng i nio raka hemmamatcher, varav fem har resulterat i en seger. Sist besegrades HV71 med 5-1 på hemmaplan. Noterbart är att fem av Linköping sju senaste hemmamatcher har passerat över 5,5 mål.

linkoping_200 V.S modo_200

Modo är ligger ofantligt pyrt till och efter förlusten mot Brynäs med 3-5 på hemmaplan i den förra omgången är det för laget lika långt ner till jumbon Karlskrona som det är upp till säker mark där Malmö ligger. Det skiljer åtta poäng åt båda hållen.
Modo’s svaghet är det otroligt dåliga försvarsspelet. Laget har släppt in hela hundratrettiotre mål och snittar 3,32 mål bakåt per match. Det är svårt att vinna matcher med ett såll bakåt och trots att Modo snittar 2,35 mål framåt per match är det svårt att vinna matcher när defensiven ser ut som den  gör.

Det är framförallt på bortaplan som Modo’s defensiv krackelerar. Sjuttioen insläppta och bara trettioåtta mål framåt. Det ger ett målsnitt på 5,45 mål per bortamatch.
Det är ganska självklart att med den målskillnaden att Modo är ett svagt bortalag. Laget har bara tagit nio poäng på tjugo bortamatcher och är SHL’s sämsta bortalag.
Formen på bortaplan är dessutom ingen höjdare. Fyra raka förluster efter att Rögle besegrade Modo med 2-1 i lagets senaste bortamatch.

Säsongens fjärde och sista möte.
Linköping har vunnit samtliga tre möten tidigare under säsongen och har tagit åtta av nio möjliga poäng mot Modo.
Matcherna har varit målrika och har totalt innehållit minst fem mål i samtliga tre, varav två matcher har slutat över 5,5 mål.
Lagens fem senaste möten har alla resulterat med minst fem mål på resultattavlan och fyra av dessa fem matcher har slutat över 5,5 mål.

Ett nytt målkalas mellan lagen att vänta?
Det finns massor av faktorer som talar för det.
1. Linköpings offensiv vs Modo’s defensiv. Linköping är ett lag som är med och gör flest mål i serien medan Modo är det lag som släpper in massor. Linköping snittar 3,5 mål framåt per hemmamatch och Modo släpper in i snitt ungefär detsamma.
2.  Säsongens inbördesmöten. Lagen har tre tidigare möten som har slutat med fem mål, nio mål och sju kassar. Summerat har mötena varit målrika och det är Linköping som svarat för totalt fjorton mål av dessa tjugoen. Ur ett längre perspektiv har lagens fem senaste möten alla innehållit minst fem mål och fyra av dessa fem har slutat över 5,5 mål.
3. Tabellsituationen. Båda lagen har inte råd att tappa poäng av den återstående tiden av säsongen. Bara elva omgångar kvarstår och goda råd är dyra. Linköping måste fortsätta vinna om man vill hamna topp tre och speciellt om laget ska lyckas sluta topp sex i den jämna tabellen. Modo måste vinna för att undvika kval. Nu kommer dessutom Karlskrona och börjar blanda i sig striden om att undvika kval.
Modo kommer inte lyckas besegra ett hemmastarkt Linköping genom att bara sätta någon enstaka puck. Modo måste våga framåt för offensiven är den sida Linköping kommer sätta till.
Mitt spel blir över 5,5 mål till 2,25 hos bet365.