En hockeytorsdag som är fylld med hockeygodis. Åter en gång full omgång i SHL samtidigt som det spelas nästintill full omgång i Hockeyallsvenskan. Fokus läggs på E4-derbyt mellan Linköping – HV71. I första mötet vann HV71 med 6-4 efter att ha vänt ett 1-4 underläge. Kommer Linköping få revansch?

  • Match: Linköping – HV71
  • Serie: SHL
  • Speltips: Linköping över 2,5 mål
  • Odds: 1,95 @ Unibet
  • Insats: 3/5 units 
  • Spelstopp: 30/10, 19:00

Linköping förlorade förra omgången med 4-3 efter straffar mot Luleå på bortaplan. Linköping tog ledningen i den första perioden men Luleå vände till ledning 2-1 innan perioden var över. Efter den andra perioden utökade Luleå sin ledning och hade 3-1 inför den sista. Linköping reducerade tidigt till 3-2. Men det skulle dröja till mindre än en och en halv minut kvar av matchen innan kvitteringspucken kom, efter J Mcflikier’s andra mål för kvällen. Sen dröjde det tjugotvå straffomgångar innan Luleå kunde avgöra.

Förlusten innebar ett stopp för Linköping’s två raka segersvit. Däremot är formen fortsatt god då laget har tagit poäng i fyra raka matcher. Det leder till att Linköping har spelat till sig 24 poäng efter 16 spelade omgångar och laget infinner sig på en sjätte plats i tabellen. Samma poängskörd som femman och sjuan.
Linköping har som tidigare säsonger en stark offensiv. På lagets inledande matcher har Linköping gjort 48 mål. Vilket är tredje bäst i SHL och laget snittar exakt tre mål per match.

Hemma i Saab Arena går laget fortsatt starkt. Med fyra segrar på lagets fem senaste hemmamatcher har Linköping spelat till sig 18 poäng på åtta hemmamatcher i Saab Arena. Det leder till att Linköping är SHL’s tredje bästa hemmalag.
Linköping har gjort 25 mål framåt i sina hemmamatcher och snittar 3,12 mål per match.
Linköping besegrade Färjestad i sin senaste hemmamatch med 3-0. Noterbart att det var lagets andra raka hemmaseger och andra raka matchen laget höll nollan på hemmais.

Linköping har några frågetecken inför matchen:
Sebastian Karlsson
Mattias Sjögren
Mark Matheson

linkoping_200 V.S hv71_200

HV71 går otroligt starkt för stunden. Laget har en segersvit på ÅTTA raka segrar efter att ha besegrat Örebro med 4-3 efter straffar på hemmaplan i förra omgången. En match där Örebro tog både ledningen med 1-0 och 2-1. Men HV71 vände på steken inför den tredje perioden. Där kunde dock Örebro kvittera och få med sig 3-3 inför övertiden och straffarna. Efter en mållös förlängning resulterade det i straffar och där kunde Björn Melin som enda målskytt fixa bonuspoängen åt HV71 som fortfarande är obesegrade på hemmaplan.

Inte alltför oväntat med HV71‘s kalasform så hittar vi laget längst upp i tabellen. Med 34 poäng efter sexton omgångar delar HV71 förstaplatsen med Skellefteå.
Inte nog med att HV71 går starkt så är offensiven minst lika stark. Med 52 mål framåt efter dessa omgångar så är HV71 det lag som har gjort flest mål av samtliga lag i SHL. Det ger laget ett snitt på 3,25 mål per match.

Bortaspelet brukar inte vara HV71 starka sida. Däremot verkar årets säsong vara ett undantag. Med åtta spelade bortamatcher så har HV71 spelat till sig 11 poäng och är seriens femte bästa bortalag.
HV71 har däremot inte varit lika starka framåt på bortaplan. Med 18 mål framåt är HV71 det fjärde lag i SHL som gör minst mål framåt på bortais. Däremot har försvarsspelet imponerat och med endast 18 insläppta så är HV71 det lag som släppt in tredje minst mål på bortais.  Det ger ett snitt på totalt 4,5 mål per match.
HV71‘s senaste bortamatch var mot Brynäs. Den matchen slutade i ett rejält målkalas och HV71 vann med 7-4! Segern var HV71′s fjärde raka på bortaplan.

HV71 kommer till spel eventuellt utan:
Simon Karlsson
Jesper Williamsson

Andra E4-derbyt för säsongen.
Den första matchen spelades i Kinnarps Arena i Jönköping. En otroligt svängig match där Linköping tog ledningen och utökade den till 4-1. Men sen tog det stopp då laget drog på sig alltför många utvisningar och HV71 vände till seger 6-4.
På lagens fem senaste matcher har det resulterat i två segrar för Linköping och tre för HV71. Noterbart är att Linköping har gjort minst tre mål i fyra av dessa fem matcher.
I Saab Arena brukar däremot Linköping vara det starkare laget. På dom fem senaste matcherna har laget gjort minst tre mål i samtliga och vunnit tre av fem. Vi får gå tillbaka åtta matcher för att hitta en match där Linköping inte gjorde tre mål på hemmaplan mot HV71. (En European Trophy-match inräknad)

Tar HV71′ segersvit slut?
Det ska jag inte påstå. HV71 har spelat strålande och laget har överraskat positivt under säsongsinledningen.
Nu är det dags för säsongens andra E4-derbyt.
Där jag bygger på att Linköping kommer klara av att göra minst tre mål på HV71 idag.
Detta för att när just dessa två lag möts. Då är det full fart framåt, intensitet, grinigt, chans rikt och oftast mycket mål. Linköping har varit starka på hemmaplan och laget har löst minst tre mål i fyra av lagets fem senaste hemmamatcher. Möter nu ett HV71 som har varit bra på bortaplan under säsongen men försvarsspelet i lagets två senaste matcher har inte imponerat nämnvärt. Med ett Linköping som trivs med att göra mål i Saab Arena och som verkligen trivs med att göra mål på HV71. Laget har gjort minst tre mål på HV71 i SJU RAKA hemmamatcher och i fyra av dom fem senaste mötena.
Det gör att jag spelar Linköping att göra över 2,5 mål till 1,94 hos Unibet.