Hockeylördag och full omgång i den Svenska Hockeyligan. Vi bjuds på E4-derbyt mellan Linköping – HV71 som båda kommer till spel med förluster i den förra omgången. Linköping har fem raka seriesegrar över HV71 och matcherna blir allt som oftast målrika. Fortsätter trenden eller bryts den på något sätt, med en HV71 seger kanske?

  • MatchLinköping – HV71
  • Liga: SHL
  • Speltips: Över 5,0 mål
  • Odds: 1,93 @ ComeOn
  • Insats: 3/5 units 
  • Spelstopp: 30/1, 18,30

Linköping föll mot Djurgården med 3-4 efter straffar från den förra omgången. Förlusten satte stopp för en annars stark framfart på fyra raka segrar. Däremot förlängde laget sin trend och tog poäng i den sjunde raka seriematchen.
I tabellen har Linköping ryckt ifrån tack vare formen och befinner sig nu på en fjärde plats med sextioåtta poäng efter trettioåtta matcher. Upp till trean Luleå skiljer det bara ett poäng och ner till femman Färjestad skiljer det fyra.
Linköping är ett av lagen i serien som har öst in bland dom flesta målen i serien. Laget har mäktat med hela hundrasjutton under grundserien och snittar 3,07 mål framåt per match.

På hemmaplan i SAAB Arena har Linköping gått sämre än i vanliga fall den här säsongen. Laget är blygsamt seriens åttonde bästa hemmalag med trettiofyra poäng efter sjutton hemmamatcher.
Mest imponerande är att Linköping öser in mål på hemmaplan medan defensiven är sig stabil. Målskillnaden 59-38 ger ett målsnitt på 5,70 mål per hemmamatch.
Formen på hemmais är god efter 5-0 segern över Frölunda och laget tog sin fjärde hemmaseger av dom fem senaste. Noterbart är att fyra av dessa fem matcher har innehållit minst fem mål.

linkoping_200 V.S hv71_200

HV71 föll mot serieledande Skellefteå med 2-5 på hemmaplan i den förra omgången. Hemvändaren P- Arlbrandt gjorde inget mirakel direkt, men han kommer bli nyttig i offensiven framöver.
HV71 placerar sig på en nionde plats i tabellen med femtiosju poäng efter trettioåtta omgångar. Det är ett poäng upp till åttan Brynäs och tre ner till tian Örebro.
HV71 har under säsongen gjort nästan lika många mål som laget har släppt in. Det har totalt blivit hundrafyra mål framåt och nittioåtta bakåt. Det ger ett målsnitt på 5,31 mål per match. HV71 har spelat tjugofem av sina trettioåtta grundseriematcher över 4,5 mål.

Tolv av dessa har kommit på bortaplan och det är just på bortaplan HV71 släpper in flest mål. En målskillnad på 39-51 ger ett snitt på 2,22 mål framåt och 2,88 mål bakåt per bortamatch.
I bortatabellen är HV71 seriens nionde bästa bortalag med tjugoen poäng efter arton bortamatcher.
I den förra bortamatchen besegrades Frölunda med 2-0 och bröt en förlustsvit på tre raka förluster på bortais. Tre av lagets fem senaste bortamatcher har slutat med minst fem mål på resultattavlan.

Dags för det tredje E4-derbyt för säsongen.
Först möttes lagen i Kinnarps Arena och där vann Linköping med 2-1. Lagen möttes nästa gång också i Kinnarps Arena och då vann igen Linköping, fast denna gång med 2-0.
Annars brukar lagen i regel spela målrikt mot varandra och innan den här säsongens möten hade lagen åtta raka möten med minst fem mål i slutresultatet.

Fortsätter målen trilla in mellan lagen?
Ja, det är vad jag misstänker. Det på grund utav till att börja med Linköping’s ofantligt starka offensiv och laget sprutar in mål. Hela tjugo mål framåt på dom fem senaste omgångar och laget har gjort tredje flest mål i hela SHL och snittar över tre mål framåt per match. Att då möta ett HV71 vars defensiv var katastrofal mot Skellefteå senast och försvarsspel är inget HV71 har gjort sig kända för den här säsongen. Utan laget har allt som oftast blivit räddat av sina målvakter. Men på bortaplan brukar det inte fungera utan då rasslar målen in allt tätare.
Mellan Linköping och HV71 smäller det oftast i lagens målburar. Åtta av dom tio senaste mötena har slutat över 4,5 mål och dom fyra senaste mötena i SAAB Arena har alla slutat över 4,5 mål.
Det är derby och båda lagen spetsar till spelhumöret extra och båda lagen behöver tre poäng och en kvällsmatch med månadens första löningshelg kan vi räkna med en massiv publik.
Båda lagen vill framåt och HV71 vill verkligen besegra Linköping för en gångs skull. Men då måste målen ramla in framåt.
Mitt spel blir därför över 5,0 mål till 1,93 hos ComeOn.