Lördag är i regel en hockeylördag. Med full omgång i SHL och sex lag som är back to back har vi en intressant hockeyomgång framför oss. Fokus läggs på mötet mellan Linköping – Färjestad. En i Saab Arena där Färjestad har gått segrande ur fyra av lagens fem senaste möten. Vänder Linköping på den mindre smickrande statistiken idag?

  • Match: Linköping – Färjestad
  • Serie: SHL
  • Speltips: Över 4,5 mål
  • Odds: 1,65 @ Unibet
  • Insats: 5/5 units 
  • Spelstopp: 25/10, 18:30

Linköping kommer till spel med en dags mer vila än Färjestad som spelade så sent som igår. Linköping spelade i den förra omgången mot Brynäs på hemmaplan. Matchen började med lite trevande spel och Brynäs var en ribbträff ifrån 0-1. Men Linköping växte in i matchen och tog över allt eftersom och hade en 2-0 ledning efter den första perioden. Linköping fortsatte att föra matchen och kunde relativt enkelt slutligen vinna med komfortabla 5-0. Detta var Linköping’s första seger på fem matcher.

I tabellen finner vi Linköping på en åttonde plats och med tjugo inspelade poäng efter fjorton omgångar. Med endast ett poäng upp till sexan och direktplats till slutspelet.
Linköping är det lag tillsammans med Skellefteå som har gjort flest mål i serien. Med fyrtiotvå mål så snittar Linköping tre mål framåt per match. Dock har laget släppt till en del så med trettionio insläppta mål snittar Linköping 2,78 mål bakåt per match.

Hemma i Saab Arena går laget fortsatt starkt. Med sju spelade hemmamatcher och totalt femton inspelade poäng finner vi Linköping som seriens tredje bästa hemmalag. Detta via en statistik på fem segrar, två förluster och en målskillnad på 22-11. Vilket ger ett snitt på 4,71 mål per match.

Linköping saknar idag eventuellt: Mattias Sjögren, Claes Nordén, Mark Matheson och Sebastian Karlsson.

linkoping_200 V.S farjestad_200

Färjestad trodde laget hade hittat något sedan segermatchen mot Skellefteå. Men det verkar inte så. Laget föll direkt i omgången efter borta mot Modo med 2-3 efter straffar. Laget spelade även så sent som igår på hemmaplan mot Djurgården. Där föll laget med 2-3 trots att Färjestad förde och ägde spelet stora delar av matchen. Men slarv och bjudningar åt Djurgårdsspelarna och förlusten blev därmed ett faktum. Noterbart är att förlusten var Färjestad andra raka och laget har förlorat sju av sina åtta senaste matcher.

I tabellen så ser vi ganska snabbt på Färjestad’s form att laget inte ligger så vidare bra till. Med endast tolv inspelade poäng på fjorton matcher ligger laget på en elfte plats. Nu endast två poäng före jumbon Leksand och fem poäng till Modo som ligger ovanför strecket.
En orsak är att Färjestad inte riktigt fått igång målskyttet. Med trettio mål framåt snittar laget 2,14 mål per match men har släppt in näst flest mål i serien, fyrtiofyra stycken. Det ger ett snitt på 3,14 mål bakåt per match.

Bortaspelet har heller inte varit någon framgång för laget om vi jämför med förra säsongen. Med sju spelade bortamatcher har Färjestad bara spelat till sig fem poäng och är seriens sämsta bortalag. Detta via en statistik på två segrar, varav en efter straffar, fem förluster och en målskillnad på 17-24. Det ger ett snitt på 5,85 mål per match.

Färjestad saknar långtidsskadade Marius Holtet. Osäkra är Joakim Nygård och Per Åslund.

Lagen har möts en gång den här säsongen.
Den matchen spelades i Karlstad. Linköping fick en drömstart och gjorde 1-0 redan efter en minut. Det stod sig perioden ut och den andra perioden började likadant. 2-0 Linköping efter dryga minuten. Den tredje perioden rann det iväg för Linköping efter 3-0 redan fyrtio sekunder in i perioden och laget vann till slut med 5-1.
Lagens fem senaste möten har resulterat i tre segrar för Färjestad och två för Linköping. Noterbart är att lagens sex senaste möten har slutat över 4,5 mål samt att lagens fyra senaste möten har resulterat i vinst för bortalag.
I Saab Arenas fem senaste matcher slutat med en seger för Linköping och fyra för Färjestad. Noterbart är att fyra av fem möten har slutat över 4,5 mål och Färjestad har två raka segrar i Linköping.

Färjestad måste börja plocka poäng.
Två lag som inte ligger där lagen hade planerat inför säsongen. För hemmalagets del ser det däremot något ljusare ut då spelet har sett bra ut i lagets två senaste matcher och är bara ett poäng efter topp sex. Medan Färjestad trampar och trampar nere i botten. Trots bra spel stora delar av matcherna så vill inte spelet lossna. En anledning är att laget gör alldeles för lite mål och släpper till alldeles för många ”billiga” mål. 
Nu möts två lag som gillar att spela fartfyllt, intensivt och målrikt med varandra. Med titt på lagens sex senaste möten så har vi ett otroligt bra bevis för detta. Samtliga matcher har resulterat i över 4,5 mål.
Det är två lag med goda offensiva kvalitéer och försvarsspelet har båda lagen visat den här säsongen att det är sisådär hittills.

Med Linköping med seriens högsta snitt med antal mål per match mot Färjestad som snittar 5,85 mål per bortamatch. Färjestad måste framåt, måste börja vinna och göra fler mål. Mot ett Linköping på hemmaplan som trivs hemma och vill spela offensivt i hemmaborgen. Löningshelg och förhoppningsvis mycket publik och två lag som vill ta poäng så kommer det bli en match i högt tempo, målchanser och troligen en hel del mål.
Mitt spel blir därmed över 4,5 mål till 1,65 hos Unibet.