Säsongerna dundrar fram i en hög takt och SHL går ikväll in i den fyrtiotredje omgången av femtiofem. I en av dom tre matcherna som spelas möter Linköping – Brynäs. Ett Linköping som kommer från en seger senast då Luleå besegrades på bortaplan medan Brynäs föll än en gång och har nu fyra raka förluster. Kommer Linköping ta tillvara på sin hemmaplansfördel när bortasvaga Brynäs gästar?

  • Match: Linköping – Brynäs
  • Serie: SHL
  • Speltips: Över 4,5 mål
  • Odds: 1,71 @ Nordicbet
  • Insats: 3/5 units 
  • Spelstopp: 29/1, 19:00

Linköping vann den förra matchen mot Luleå på bortaplan. Efter en mållös första period körde Linköping över Luleå under den andra perioden och gick fram till 3-0. En ledning som blev hög dramatisk då Luleå reducerade snabbt till 2-3 och hade många chanser till kvittering. Linköping kom dock undan med blotta förskräckelsen och satte 4-2 i öppen kasse.

Linköping har den senaste tiden vunnit en match och därefter förlorat nästa. Med tre segrar på lagets fem senaste matcher har Linköping plockat nio poäng och är SHL’s femte formstarkaste lag.
Det är ett getingbo från plats två till fem. Linköping står på sextionio poäng efter fyrtiotvå matcher och är bara tre poäng bakom tvåan Frölunda. Som dock har en match mindre spelad tillsammans med trean HV71.
Linköping är ett av lagen i SHL som har gjort flest mål. Försvarsspelet har varit stabilare den här säsongen då Linköping är det lag som har släppt in sjunde flest mål. En målskillnad på 114-101 ger ett snitt på 5,11 mål per match.

I Saab Arena är Linköping starka. Laget har spelat tjugoen hemmamatcher och har på dessa matcher tagit fyrtioen poäng. Det gör Linköping till seriens tredje bästa hemmalag. På dessa matcher har Linköping en målskillnad på 58-39. Det ger ett snitt på 4,61 mål.
Linköping vann sin senaste hemmamatch mot Färjestad med 4-1. Därmed bröt Linköping sin två matchers långa förlustsvit på hemmaplan. Noterbart är att Linköping’s fyra senaste hemmamatcher har slutat över 4,5 mål.

Linköping kommer eventuellt till spel utan Johannes Salmonsson som väntar på besked från disciplinnämnden. Men återfår viktige Magnus Johansson.

linkoping_200V.S  brynas_200

Brynäs föll än en gång. Nu senast blev det en 2-1 förlust efter förlängning mot HV71 på hemmaplan. Brynäs har däremot fått till ett bättre spel sen Thomas Berglund tog över laget och det har varit små marginaler och felbeslut som har kostat poäng för Gävle-laget.

Förlusten innebar Brynäs fjärde raka och laget har bara tagit fyra poäng på dom fem senaste matcherna. Det gör Brynäs till seriens nionde formstarkaste lag.
Men med uteblivna poäng och lagen ovanför Brynäs plockar poäng gör att tabelläget börjar se tungt ut. Brynäs har efter fyrtiotvå matcher tagit fyrtionio poäng och ligger på en elfte plats. Laget har just nu fem poäng upp till tian Leksand på säker mark.
Brynäs har släppt in otroligt mycket mål och är det lag som släppt in andra flest. Med en målskillnad på 103-126 snittas Brynäs matcher på 5,45 mål.

Bortaplan, vad är det för Brynäs? Ja, inget laget vill uppleva igen. Brynäs har efter tjugoen försök på bortaplan bara tagit nio poäng. Det är överlägset sämst i serien och Brynäs har bara tagit poäng i fyra av dessa tjugoen bortamatcher. Ett stort problem har varit målskyttet då Brynäs endast har gjort trettiofyra mål på bortaplan. Försvarsspelet har inte heller fungerat och laget har släppt in hela sextionio mål. Det ger ett snitt på 1,61 mål framåt och 3,28 mål bakåt per match.
Brynäs föll senast mot Leksand på bortaplan med 3-2. Det var Brynäs tredje raka förlust på bortais.

Brynäs kommer röra om i kedjorna och ställer Johan Holmqvist i mål.

Säsongens näst sista möte.
Dom tre tidigare mötena har slutat med två segrar för Linköping och en för Brynäs.
Först vann Brynäs på hemmaplan med 4-3 efter övertid.
I den andra matchen vann Linköping med förkrossande 5-0 på hemmaplan.
I den senaste matchen slutade det 1-1 efter fulltid och Linköping vann därefter med 2-1 efter straffar i Gävle.
Lagens fem senaste möten i Saab Arena har slutat med fyra segrar för Linköping och en för Brynäs. Noterbart är att sex av lagens sju senaste möten där har slutat över 4,5 mål.

Ett av seriens bästa hemmalag mot seriens sämsta bortalag.
Har Brynäs någonting att hämta här? Laget trivs inte i Linköping och på bortaplan fungerar inte det mesta den här säsongen. Men jag vill ändå inte räkna bort Brynäs. Speciellt inte när spelet har sett betydligt bättre ut sen Berglund tog över rodret och fortsätter det såhär kommer segrarna att komma. Kanske redan ikväll? Men för det ska lyckas så måste det göras minst tre mål, och går det mot hemmastarka Linköping? Kanske, men det är ett målfarligt motstånd som laget möter.
Ett Linköping som kommer från en seger och har fått igång målskyttet igen. Totalt tio mål på lagets tre senaste matcher och på hemmaplan gör Linköping i regel mycket mål. Medan Brynäs släpper in massor av mål på bortaplan.
Mellan dessa två lag så brukar det alltid smälla i båda kassarna. Båda lagen vill gå framåt och Linköping håller inte igen på offensiven på hemmamatcherna. Dom fyra senaste mötena har slutat över 4,5 mål i Saab Arena, och två av tre möten den här säsongen har passerat linan.
Med ett Brynäs som måste ta poäng, speciellt om Leksand tar poäng ikväll så kommer det behövas göras mål. Linköping kommer med stor sannolikhet göra minst två. Samtidigt som Linköping vill ta en andra raka seger för att klättra uppåt i tabellen. Kommer Holmqvist lyckas hålla ner siffrorna och kommer kedjeförändringar göra stor skillnad för Brynäs?
Mitt spel blir i alla fall över 4,5 mål till 1,71 hos Nordicbet.