Äntligen drar kvalserien igång och det kommer nog bli ett väldigt tufft kval då elitserielagen på förhand känns väldigt svaga. Inga elitserielag inblandade i den här matchen dock då Leksand tar emot Södertälje hemma i Tegera Arena.

  • Match: Leksand – Södertälje
  • Spel: Södertälje + 0,5
  • Odds: 2,05 @ bet365
  • Insats: 4/10 units
  • Spelstopp: 19:00

Leksand tog hem hockeyallsvenskan den här säsongen då man tog 6 poäng fler än kvällens motståndare Södertälje. Efter flera år av misslyckanden i kvalserien är det givetvis ett hungrigt Leksand som entrar isen ikväll inför ett fullsatt Tegera Arena som kommer bada i vitt och blått. Men laget har ingen bra avslutning av hockeyallsvenskan med sig och det kan givetvis vara svårt att hitta tillbaka till det spelet man hade när man gick som tåget i serien, det är ingenting som kommer på beställning. Man slog förvisso Malmö i sista hemmamatchen i grundserien men då mötte man ett lag som absolut inte hade någonting att spela för. Innan den matchen så hade man faktiskt tre raka förluster på hemmais mot Oskarshamn, Västerås och Örebro.

Man kommer idag sakna lagets/ligans bästa back då Kevin Kapstad är avstängd efter en incident i matchen mot Karlskoga. Givetvis ett enormt avbräck då han styr powerplay och har öst in 38 poäng (6+32) denna säsong. Saknas gör även avstängda Alen Bibic, som till skillnad från Kapstad inte direkt är någon poängmaskin, men han gör sitt jobb defensivt och har 6 i +/- statsen. I saknad av dessa herrar så kommer Alens lillebror Almen Bibic få speltid idag, en kille som inte alls spelar med samma säkerhet som storebror sin och är lite mer offensivt lagd. Han fick speltid mot Malmö och gjorde det bra, men nu är det skarpt läge och frågan är om han håller ihop spelet.

Södertälje hade till skillnad från Leksand en riktigt bra avslutning på hockeyallsvenskan och bör komma in här med väldigt gott självförtroende, i de tio avslutande matcherna så tog man sju segrar. Många trodde att Södertälje skulle sjunka ihop efter att NHL-proffsen lämnat men bevisligen har man inte lidit allt för stor skada av detta. Givetvis hjälper det en hel del att man fick in Michael Nylander och han har inte gjort många besvikna med 19 poäng (5+14) på 18 matcher. En spelare med enorm rutin efter x antal säsonger borta i NHL och det är få som har det spelsinnet som ”Nyllet” har. Även sonen William Nylander Altelius har fått ett genombrott nu på slutet och med 6 poäng (4+2) på sina 8 matcher så har han spelat till sig en ordinarie plats i laget.

Bortalaget har inga som helst bekymmer i laget och kommer in här med samtliga spelare tillgängliga. Anton Forsberg kommer vakta kassen och han har tillsammans med Lars Johansson varit den bästa målvakten under grundserien med en räddningsprocent på fina 93,33%.


Leksand är en kandidat till att ta steget upp i år helt klart, men i dagens match tycker jag man seglat upp till för stora favoriter. När man saknar två ordinarie backar, där den ena är en av ligans bästa backar, så tycker jag man tappar både defensivt och offensivt. Jag tror helt klart SSK kan kriga till sig poäng idag med dessa förutsättningar och insatsen blir strax under medel.

/e@sy