Sista omgången i SHL innan det stundar ett juluppehåll på trettondagar fram till annandag jul. Därför kommer dagens match att betyda mycket för Leksand och Frölunda som inte har den bästa formen för dagen. Båda lagen kommer med förlust/förluster i ryggen men Frölunda har vunnit båda mötena hittills mot Leksand den här säsongen. Blir det samma visa idag?

  • Match: Leksand – Frölunda
  • Serie: SHL
  • Speltips: Frölunda
  • Odds: 2,05 @ Unibet
  • Insats: 3/5 units 
  • Spelstopp: 13/12, 16:00

Leksand förlorade snopet mot Luleå i den förra omgången. Ett hemmalag som tog ledningen med båda 1 och 2-0 som stod sig inför den tredje perioden. Där kunde Luleå reducera men det såg ut som dalmasarna skulle mäkta med att få med sig alla tre poäng. Men med endast trettiotre sekunder kvar av matchen kom 2-2 och förlängning väntade. Där avgjorde Luleå ännu en gång med mindre än en minut kvar av förlängningsspelet. Tung förlust för hemmalaget Leksand.

Förlusten innebar lagets tredje på sina fyra senaste matcher och med två segrar på lagets fem senaste matcher har Leksand spelat till sig sju poäng av femton möjliga. Det gör Leksand till seriens sjätte formstarkaste lag.
Trots att det har blivit en del poäng den senaste tiden hittar Leksand sig inte över kvalstrecket utan är kvar som tabelljumbo med trettiotvå poäng efter tjugonio spelade omgångar. Leksand har sex poäng upp till närmsta lag ovanför strecket som är Brynäs.

Hemma i Dalarna har Leksand inte haft samma imponerande utdelning som förra säsongen men det är på hemmaplan som laget har tagit nästintill alla sina poäng. Tjugotre av trettiotvå poäng är tagna i hemmaborgen och det gör Leksand till seriens nionde bästa hemmalag. Med en statistik på sju segrar, varav en efter övertid/straffar, åtta förluster, varav tre efter övertid/straffar och en målskillnad på 37-45.
Leksand har två raka förluster på hemmaplan och har två segrar på sina fem senaste hemmamatcher.

Leksand kommer till spel eventuellt utan enligt skadekollen.com.
Ryan Russell
Tobias Forsberg
David Åslin
Tom Mäkitalo
Daniel Josefsson

leksand_200 V.S frolunda_200

Frölunda har tappat formen helt trots att laget vände i Champions Hockey League slutspelet och gick vidare till semifinal. Det lossnar däremot inte i SHL då laget åkte på sin fjärde raka förlust senast mot Örebro på bortaplan. Trots att laget hamnade i ett tidigt underläge lyckades Frölunda jobba sig tillbaka och gå från 1-3 till 3-3, Men efter det tog det stopp och försvarsspelet var inte det bästa laget har visat upp den här säsongen. Förlustsiffrorna skrevs till slut 6-3.

Med endast tre poäng på Frölunda’s fem senaste matcher är laget inte oväntat nog SHL’s formsvagaste lag för stunden.
Med förlusterna uppradade på slutet har Frölunda tappat mark till serieledande Skellefteå. Med femtiotvå poäng efter tjugonio spelade matcher är Frölunda nu hela tio poäng bakom serieledarna. Men har fortfarande relativt lugnt ner till HV71 på den tredje platsen som är fyra poäng bakom.

Bortaplan den här säsongen för Frölunda har varit ett riktigt lyckat koncept. Med tjugofyra poäng på femton bortamatcher är Frölunda SHL’s bästa bortalag. Det med en statistik på nio segrar, varav fyra efter övertid/straffar, sex förluster, varav en efter övertid/straffar och en målskillnad på 33-33.
Däremot har bortaspelet den senaste tiden varit lidande och Frölunda har nu tre raka bortaförluster i ligan och har två segrar på sina fem senaste bortamatcher.

Frölunda kommer mönstra samma lag som sist mot Örebro men eventuellt kan Mathis Olimb göra comeback.

Säsongens tredje möte mellan lagen.
Dom två tidigare matcherna har spelats med varsin hemmamatch. Den första matchen spelades i Tegera Arena och där vann Frölunda med 2-1.
Den andra matchen spelades i Scandinavium och även där vann Frölunda fast då med 3-1.
På lagens fem senaste möten i SHL har Leksand en seger och Frölunda fyra. Noterbart är att Leksand har tre raka förluster mot Frölunda i seriesammanhang.
Lagens fem senaste möten i Tegera Arena har resulterat i två segrar för Leksand och tre för Frölunda.

Vilket lag går till uppehållet med en positiv avslutning?
Jag tror det kommer bli Frölunda. Detta på grund av att trots att Frölunda har förlorat fyra raka matcher så spelade laget trots allt bra i den senaste matchen mot Örebro förutom försvarsspelet som var under all kritik. Annars var det offensiva spelet bra och laget skapade tillräckligt med chanser för att ha kunnat vinna matchen.
Sen kommer Frölunda till spel med nästan fullt lag och kommer Olimb till spel blir det en viktigt kugge som återvänder.
Medan Leksand åkte på en tung förlust senast hemma mot Luleå då laget släppte in en kvittering med blott trettiotre sekunder kvar av matchen och det är mycket tack vare O. Alsenfelt igen att Leksand vinner sina matcher. Tung psykologisk förlust i den förra omgången med andra ord.
Frölunda är seriens bästa bortalag och trivs verkligen mot Leksand och att komma till spel mot just Leksand i den sista matchen innan en välförtjänt julledighet kommer vi att få se ett laddat bortalag som vill sätta stopp på sin förlustsvit.
Mitt spel blir Frölunda som segrare till 2,05 hos Unibet.