Full omgång i kvällens SHL. Den trettiotredje omgången ska spelas och det är årets sista match för lagen. Vi bjuds på ett möte där det är två ruggigt formstarka lag som ställs mot varandra. Leksand har tre raka segrar och poäng i fem raka matcher mot Färjestad som har poäng sju raka matcher och sex matcher har laget avgått med seger. Färjestad har 2-0 i inbördes möten den här säsongen. Blir det ett tredje?

  • Match: Leksand – Färjestad
  • Serie: SHL
  • Speltips: Färjestad över 2,5 mål
  • Odds: 2,15 Betway
  • Insats: 2,5/5 units 
  • Spelstopp: 30/12, 19:00

Leksand kommer till spel med en grym form. I den senaste matchen besegrades Modo med 4-3 efter straffar på bortais. En jämn och tät drabbning där Leksand tog ledningen i den första perioden. Modo vände under den andra och hade 2-1 inför sista. Där vände Leksand tillbaka och till 3-2 men Modo kvitterade till 3-3 och tog matchen till straffläggning. Där var Leksand det enda lag som gjorde mål och tog med sig bonuspoängen hem till Dalarna.

Segern innebar Leksand’s tredje raka och den femte matchen på raken som Leksand tog poäng i. På dessa fem matcher har laget mäktat med att plockat elva poäng, vilket gör Leksand till seriens tredje formstarkaste lag.
Med en stark form och bra spel har Leksand nu klättrat upp till en elfte plats i tabellen med trettionio poäng. Laget är just nu bara ett poäng bakom Brynäs som ligger ovanför kvalstrecket.

Hemma i Tegera Arena har Leksand inte varit lika övertygande som förra säsongen. Laget har på sexton spelade hemmamatcher tagit tjugofem poäng. Det gör Leksand till seriens tionde bästa hemmalag. Med en statistik på åtta segrar, varav två efter övertid/straffar och åtta förluster, varav tre efter övertid/straffar.
Leksand har släppt in fyrtiosex mål på hemmaplan och det är näst flest insläppta mål av ett lag på hemmaplan. Målskillnaden ligger på 39-46 och det ger ett snitt på 2,43 –  2,87 mål per match.
Leksand vann sin senaste hemmamatch mot Frölunda med 2-1 mot Frölunda. Det var lagets andra seger på sina fem senaste hemmamatcher. Noterbart är att Leksand har släppt in minst tre mål i tre av dessa matcher (inkluisve övertid och straffar)

leksand_200 V.S farjestad_200

Färjestad kommer med en övertygande seger i ryggen. Laget kom ut aggressivt och offensivt i den senaste matchen mot Frölunda på hemmaplan. Det dröjde inte ens minuten innan pucken var i nät för hemmalaget men det dömdes bort. Däremot small det direkt i powerplay bara minuten senare och Färjestad trummade på och hade 3-0 efter den första perioden. Frölunda fick chansen att komma in i matchen och reducerade till 3-1 och 4-2 i spel fem mot fyra. Men närmare än så kom aldrig Frölunda utan Färjestad kunde vinna rättvist med 6-2.

Segern innebar Färjestad’s sjunde match på raken med poäng. Inte nog med det så har sex av dessa sju matcher slutat med seger. Färjestad har fått ihop tolv poäng på dom fem senaste matcherna och är det formstarkaste laget i SHL för stunden.
Det har även lett till att Färjestad är uppe och krigar om direktplatsen till slutspel på allvar nu. Färjestad står på fyrtiosex poäng efter trettiotvå matcher och ligger på en åttonde plats i tabellen. Men det är bara ett poäng upp till sexan Djurgården.

Bortaspelet är likt som ifjol en av Färjestad’s bästa sidor. Laget har tagit tjugoen poäng efter sexton bortamatcher och är seriens femte bästa bortalag. Det med en statistik på sju segrar, varav tre efter övertid/straffar och nio förluster, varav tre efter övertid/straffar. Problemet för Färjestad är målskyttet på bortais. Laget har endast mäktat med att göra tjugoåtta mål på dessa matcher och det är näst minst gjorda mål av ett bortalag. Det ger ett blygsamt snitt på 1,75 gjorda mål per bortamatch.
Färjestad vann sin senaste bortamatch mot Växjö med 2-1 och det var lagets tredje raka bortaseger.

Säsongens tredje möte mellan lagen.
Lagen möttes för första gången i premiäromgången i Tegera Arena. Den matchen vann Färjestad med 2-1 efter att ha satt det avgörande målet med endast femtiosju sekunder kvar av matchen.
Den andra matchen spelades i Löfbergs Arena och även där vann Färjestad, fast nu med 3-2.
På lagens fem senaste möten har det slutat med en seger för Leksand och fyra för Färjestad. Noterbart är att Färjestad har gjort minst tre mål på Leksand i tre av dessa fem möten.
I dom tre senaste mötena i Tegera Arena sen Leksand tog steget upp till SHL har det slutat med två segrar för Leksand och en för Färjestad.

Två lag med imponerande former möts.
Det jag i alla fall riktar in mig på är Färjestad’s offensiv. Laget har spelat bra på bortaplan och det har blivit en hel del segrar trots att laget har haft problem att göra mål på resande fot. Färjestad har inte gjort tre mål under ordinarie tid på bortaplan sen den andra bortamatchen för säsongen. Varför tror jag då att Färjestad ska lösa det idag?
Jo, för det som Färjestad visade upp i den senaste matchen mot Frölunda var riktigt bra. Det var sannolikt Färjestad’s bästa match för säsongen. Allt fungerade i det offensiva spelet, powerplay, forechecking skapa lägen, ja allt. Inte nog med det så kom även lagets mest offensiva lirare igång. Rajala, fem poäng på nio matcher gjorde fem poäng i förra matchen, Gulas två mål och ett ass, Åslund, två mål och ett ass.  Att då få åka till Dalarna och möta Leksand som har problem i det defensiva spelet och utan Alsenfelt skulle laget släppt in ofantligt mycket fler mål. Leksand snittar nästan tre insläppta mål per hemmamatch.
Det är två lag som kommer vilja avsluta på ett bra sätt och jag har svårt att se att Färjestad kommer släppa ifrån sin spelidé alltför mycket i den här matchen. Färjestad har två segrar mot Leksand den här säsongen men ska det bli en tredje kommer det att behövas göras minst tre mål. Med lagets spel senast och formen är det absolut ingen omöjlighet.
Mitt spel blir Färjestad över 2,5 mål till 2,15 hos Betway.