Blickar redan nu fram mot ”boxing day”-fotbollen där Premier League som bekant inte tar ledigt när vi nu ska hoppa på fredagens andra spelobjekt. King Power Stadium står som spelplats när ett Leicester i botten av tabellen tar emot ett Tottenham som är på uppåtgående. Ett mer vägvinnande spel som står bakom ”Spurs” i nuläget där man ser ut att ha hittat rätt och det här får nog också ses som en överkomlig uppgift. Bortasegern testas.

  • Match: Leicester – Tottenham
  • Spel: Tottenham
  • Odds: 2,10 @ William Hill
  • Units: 4/10
  • Spelstopp: 16.00 26/12

Leicester kliver in till julens täta matchande med ett dystert facit i ryggen där ett trendbrott måste till inom kort. ”Foxes”, som var någorlunda överlägset i Championship i fjol, är till exempel 5 (Burnley) respektive 7 (QPR) poäng efter lagen som gjorde City sällskap uppåt i seriesystemet inför den här säsongen där man nu alltjämt parkerar sist i tabellen. En kanske något pressad Nigel Pearson på managerposten har i och med den senaste förlusten mot West Ham (2-0), där man visserligen kan ha gått ett steg i rätt riktning samtidigt som motståndet inte stod för sin främsta match, sett sitt manskap inkassera sin femte raka förlust. Faktum är att man över sina 12 senaste ligamatcher inte har lyckats plocka mer än två poäng av 36 möjliga. Energin som drev laget under inledningen av säsongen har kommit av sig och även om man har börjat göra mål igen i ett par matcher kring månadsskiftet så är det framförallt anfallsspelet som har varit håglöst där i princip endast Leonardo Ulloa, bänkad i de senaste matcherna, har varit någorlunda lyckosam med sina kvaliteter inne i boxen. Noterbart att hemmalaget har misslyckats med att göra mål i 10 av de 16 tävlingsmatcherna som man har spelat under den här säsongen, något som givetvis speglar av sig i den uteblivna poängskörden.

Hemmalagets negativa trend till trots, man har alltjämt ingen problematik med skador att skylla på. Kasper Schmeichel saknas sedan tidigare i målet, i övrigt är truppen intakt.

leicester_200x200tottenham_200x200

Tottenham har nu inte mer än 4 poäng upp till den närmsta Champions League-platsen, ett avstånd som får ses som mer än godtagbart om man ser till att det hängde en del kritiska röster över spelet under inledningen av säsongen. Managern Mauricio Pochettino upplever sin främsta period under sin tid i London och nu har man ett par stabila insatser i ryggen. Swansea, Newcastle (cupen) samt Burnley besegrades inom loppet av 7 dagar och även om man alltjämt har en bra bit att gå så har nog argentinaren, tills vidare, fått ordning på spelet och det av ett par intressanta aspekter. Press-spelet, som var ett varumärke hos Southampton i fjol, börjar sitta bättre. Några spelare från de egna leden har fått förtroendet och gjort det väldigt bra (Harry Kane till exempel som har gjort succé på topp) vilket har medfört att den nye managern har vunnit en del supportrar. Man har nu kanske hittat sitt mittlås med nyförvärvet Fazio och Vertonghen där den sistnämnde börjar hitta tillbaka till det som visades upp under debutsäsongen. Till det lyftet som ”Spurs” har stått för så är det även noterbart att några av fjolårets misslyckade värvningar (Chadli, Lamela och Soldado) har börjat visa framfötterna där man numera står för poäng. Passningsspelet vinner mer mark på motståndarnas planhalva i dagsläget där man inledningsvis kunde hålla i bollen väldigt mycket men skapa desto mindre. Man har nu kommit upp i 48 avslut mot mål under den vinnande perioden på 3 matcher och det är fortfarande noterbart att Spurs har gått bättre utanför White Hart Lane där man har tagit fler poäng i ligaspelet trots en hemmamatch mer spelad.

Bortalaget kommer återigen till spel utan Younes Kaboul som ett alternativ till mittlåset. Man har även ett frågetecken på Ryan Mason, i övrigt har managern en stor trupp att välja bland.


Till dubbla insatsen anser jag att bortalaget är värda förtroendet i det här mötet. Utöver Leicesters svaga trend har Spurs, att jämföra med för några veckor sedan, bättre förutsättningar att vinna den här typen av matcher i nuläget. Grundspelet börjar sitta desto bättre och man har nu fått vila i 6 dagar, positivt då man redan har hunnit med 6 matcher under den här månaden, men det med en någorlunda stor och jämn trupp som har fått återhämta sig utan någon problematik med skador som man kanske hade för drygt en månad sedan. Anser att gästerna ska vara i tillräckligt gott slag för att ha någorlunda goda möjligheter till att plocka en fullpoängare här. Tottenham att stå som segrare spelas strax under medel.

/Puyol