En bra bit kvar till helgen och den kommande Premier League-omgången, så även till måndagskvällen då den här matchen ska äga rum men redan nu vill jag lyfta fram en vinnare. Spel på King Power Stadium där hemmasupportrarna får chansen att drömma vidare när deras Leicester tar emot Newcastle. Den absoluta toppen mot bottenskiktet i en drabbning där jag nog hade kunnat se ett större favoritskap. Med de båda trenderna att gå på så lockar 1,6 ggr redan nu.

  • Match: Leicester – Newcastle
  • Spel: Leicester
  • Odds: 1,60 @ Bwin
  • Units: 4/5
  • Spelstopp: 21.00 14/3

Leicester har studsat tillbaka väldigt väl efter en av sina få sällsynta förluster (Arsenal borta) inför ett för deras del spelledigt cupuppehåll där man har tagit 7 poäng av 9 möjliga sedan dess, ett skapligt resultat samtidigt som de övriga topplagen också har tappat mark under den tiden. Sensationen Leicester är nu, med 9 matcher kvar att spela, 5 poäng upp på Tottenham och med tanke på vilka resultat man har mot de kvarvarande lagen (3-0 på det här motståndet bland annat) på spelschemat så börjar det här se mer och mer realistiskt ut för Claudio Ranieris manskap. ”Foxes” är extremt samspelt i det här skedet av säsongen, man har nu arbetat sig till fullpoängare mot både Norwich och nu senast Watford där försvarsspelet har slipats till under den andra halvan av säsongen till ett anfallsspel som redan var väldigt vasst. Ända sedan säsongsstarten har man varit väldigt tryggt och effektivt i det grundspelet, även om man har tvingats till att bli mer spelförande på slutet. Tycker dock att det var en detalj som fungerade bättre i mötet med West Bromwich, som kan försvara sig lågt och kompakt, där man skapade tillräckligt för att kunna göra mer än de två målen som gjordes.

Hemmalaget har det, som bekant, alltjämt väldigt bra ställt i truppen där man kommer till spel med i princip hela sin trupp fullt intakt – förutsatt att man inte råkar ut för något under den här träningsveckan. Endast Matthew James, som snart har varit borta i ett helt år, stryks med en korsbandsskada.

leicester_200x200newcastle_200x200

Newcastle är nu åter under ett väldigt stort tryck där man placerar sig under nedflyttningsstrecket med en poäng upp till säker mark och Steve McClarens position på managerposten har nog aldrig varit så ifrågasatt som den är nu där supportrarna var noga med att vädra sitt missnöje senast i hemmaförlusten mot Bournemouth. Man har nu förlorat 5 av sina 6 senaste ligamatcher och trots att man har spenderat relativt friskt under det senaste transferfönstret, där nyförvärven inte har färgat nämnvärt (med undantag för Jonjo Shelvey som kan erbjuda en annan dimension till spelet), så är det med en väldigt oroväckande trend man går in till den här slutspurten. ”Magpies”, som anklagas för att ha dåligt med ledartyper för den här striden, har svårt att göra mål där ingen striker fungerar i nuläget samtidigt som försvarsspelet är instabilt och man kan nu (eventuellt) återigen tvingas spela utan det ordinarie mittbacksparet Coloccini/Mbemba. Man har endast lyckats hålla intakt i en av sina 13 senaste ligamatcher och av det man har sett hittills så har man inte varit det laget som har klarat av att sitta lågt framför det egna straffområdet. Även noterbart att man har varit ruskigt svagt utanför St. James’ där man endast har tagit poäng i 3 av 14 bortamatcher så här långt där man kan poängtera att man stundtals var utspelat i vinstmatcherna mot Bournemouth och Tottenham.

Bortalagets mest noterbara avbräck är den sedan tidigare långtidsskadade målvakten Tim Krul samt mittbacken Chancel Mbemba. Betydligt mindre kännbart att Ivan Toney, Massadio Haidara och Gabriel Obertan är otillgängliga för spel. Man kan dock ha ett gäng frågetecken där Fabricio Coloccini, Andros Townsend, Cheick Tiote, Paul Dummett och Papiss Cissé står som osäkra i ett tidigt skede av den här veckan.


Individuellt kan gästerna (i mitt tycke) faktiskt vara minst lika starkt som motståndet på ett flertal positioner, vilket får ses som ganska anmärkningsvärt, men att sätta det i praktiken har visat sig vara desto svårare. Jag väljer att spela hemmasegern tidigt av samma princip som inför hemmamötet med Norwich. Hade ett av de utpräglade topplagen stått som serieledare och gått upp emot en nedflyttningskandidat, en formsvag sådan dessutom, så hade hemmaspelet landat runt 1,20-1,25 ggr. Räknar man in fjolårets slutspurt så ser man även en tydlig skillnad i styrkeförhållandena mellan de båda lagen. Leicester har tagit 82 poäng från sina 38 senaste Premier League-matcher medan Newcastle har förlorat 25 av sina 39 senaste ligamatcher med 28 inspelade poäng under den tidsramen. Medan Leicester är stadigt i sitt spelidé så söker gästerna alltjämt efter sina linjer och det här är ett motstånd där Jamie Vardy och Riyad Mahrez i hemmalaget kan hitta sina luckor emot. Den raka hemmasegern på Leicester spelas med en insats strax över medel.

/Puyol