Premier League-fotbollen sparkas vidare denna tisdag där kvällens enda match bjuder på ett toppmöte på King Power Stadium. Sensationen Leicester kan, trots nederlag senast, återta serieledningen mot ett Manchester City som inte har spelat efter sin kapacitet. Det till trots, två riktigt starka lag som kan bjuda oss på en riktigt fin tillställning ikväll. Även om jag till en början, återigen, ville ge hemmalaget förnyat förtroende till att nypa minst en poäng så går jag på överspelet i ett möte mellan det som har varit ligans bästa anfallsspel och målgladaste lag så här långt.

  • Match: Leicester – Manchester City
  • Spel: Över 2,5 mål
  • Odds: 1,65 @ Nordicbet
  • Units: 4/5
  • Spelstopp: 20.45 29/12

Leicester sprang in i tillräckliga svårigheter i bortamötet med Liverpool, en match som resulterade i en rättvis förlust med 1-0 i det som blev säsongens andra nederlag för ”The Foxes”. Det var stundtals, sett till prestationen i sin helhet, kanske första gången under den här säsongen som man inte spelade som en ”underdog” mot ett motstånd som ändå kunde vara slagkraftigt när man hade sin dag. Hemmalaget ska dock alltjämt ses som en sensation och det är värt att lyfta fram att man kan återta serieledningen ikväll med halva säsongen färdigspelad och in till det nya året. Både Jamie Vardy (sjukdom) och Riyad Mahrez (lättare skada), som har varit sensationella med alla i sina poäng, utgick senast men förväntas komma till spel från start ikväll, vilket är två stora plus och bidragande till vad som har varit lagets styrka. Leicester har inte levt på något effektivt försvarsspel så här långt, noterbart att man endast har lyckats hålla nollan intakt vid 3 (av 18) tillfällen, där man snarare har lyfts av ett vägvinnande anfallsspel där man har följt sin spelidé från start. Man har varit oerhört skickligt på att ställa om spelet från den egna planhalvan för att sedan sätta den på djupet. Även i en match där man var förhållandevis svagt, och där man nollades för allra första gången under den här säsongen, så lyckades man sätta en riktigt fin press under en period när man väl började lasta (ett alternativ man kan vända sig till) in bollarna i boxen.

Hemmalaget har ett mer gynnsamt skadeläge nu att jämföra med vad man först trodde i helgen. Jeffrey Schlupp stryks sedan tidigare samtidigt som Danny Drinkwater står som ett frågetecken.

leicester_200x200mancity_200x200

Manchester Citys framfart har stannat av de senaste veckorna där prestationerna har varit väldigt ojämna, om än även på Etihad Stadium så framförallt på bortaplan där det är noterbart att man har gått 5 ligamatcher i följd utan en seger. Man kommer dock från en vinst under boxing day där ett svagt Sunderland besegrades utan att vara någon större värdemätare där offensiven fungerade väl även i Sergio Agueros (likt många gånger förr under den här säsongen) frånvaro. Emellanåt har City sett direkt avslaget, utan någon större karaktär när man har inlett matcherna svagt, något som var väldigt tydligt mot exempelvis Stoke för någon vecka sedan. Även ganska anmärkningsvärt hur pass markant man har gått ner sig i sitt försvarsspel de senaste månaderna. Vincent Kompany var tveksam i mittlåset under fjolåret men startade den här säsongen briljant, bidragande till att bortalaget gick rent i de 5 inledande omgångarna med nollan intakt. Det började fallera en aning när kaptenen tvingades utgå med en gammal vadskada, och när han väl återvände i helgen så gick han sönder omgående. Man har nu endast lyckats hålla nollan intakt vid ett tillfälle (ett håglöst Aston Villa) över de 13 senaste tävlingsmatcherna som har spelats. Man har en enorm grundkapacitet framåt med många potentiella poängspelare med fina individuella kvaliteter, men om man inte bättrar på defensiven så kommer man bli tvunget till att förlita sig till att även toppkonkurrenterna sviktar över hela säsongen.

Bortalaget kommer, förutom Vincent Kompany, till spel utan Pablo Zabaleta och Fernando. Samir Nasri stryks sedan tidigare.


Tror mycket väl att båda målvakterna kommer sättas i arbete i den här matchen. Ett möte mellan två lag som sällan klarar av att hålla nollan intakt. Än mer noterbart, även ett möte där båda lagen har stått för 37 mål i ligaspelet så här långt, ett snitt på två mål/match i det som har varit Premier Leagues främsta anfallsspel så här långt. Leicester kommer störa City där man är sårbart, dvs i centrallinjen, framför och bakom ett mittlås som är rörigt utan sitt främsta kort tillgängligt. Hemmalaget kommer trivas med att sjunka ned och locka upp motståndet i banan, nu går man dock upp mot ett City som med sina kreativa spelartyper kan luckra upp och straffa motståndet om man får lite för mycket tid på den sista tredjedelen av banan. Överspelet på minst 3 gjorda mål i matchen spelas med en insats över medel.

/Puyol