Efter ett kortare uppehåll för egen del så är det återigen fokus på Premier League-fotbollen som närmar sig sitt slut för den här säsongen, och vi inleder den näst sista omgången med ett segerfirande på King Power Stadium. Sensationen är nu mer än en dröm och ett faktum där ett fullkomligt magiskt Leicester, med ett ointagligt försprång på 7 poäng, står som klara mästare inför mötet med ett gästande Everton. En sista föreställning inför hemmasupportrarna i en match där jag vill tro att offensiven kommer att tala nu när hemmalaget inte behöver behandla den här matchen som en cupfinal där de defensiva och taktiska detaljerna inte behöver sitta perfekt. Överspelet måste nog testas vid det här skedet av säsongen till dubbla insatsen.

  • Match: Leicester – Everton
  • Spel: Över 3 mål asian
  • Odds: 2,02 @ Unibet
  • Units: 5/5
  • Spelstopp: 18.30 7/5

Leicester har nog stått för den främsta sensationen i fotbollseuropa under modern tid. Med två omgångar kvar att spela står man, i och med att Tottenham inte lyckades gå rent under måndagskvällen, som vinnare och mästare av Premier League. En enorm bedrift som är svår att begripa, men sett till över hela säsongen så är det mer än en välförtjänt framgång för ”Foxes” som har visat upp en extrem jämnhet från den allra första omgången. Den karismatiske Claudio Ranieri firar därmed, likt nästintill hela sin trupp, sin allra första ligatitel och under slutspurten har detaljerna slipats ytterligare. Viktigt att poängtera att hemmalaget, trots sin defensiva grunduppställning där man föredrar att inte ha den spelförande rollen, innan man började rada upp ett gäng 1-0 segrar länge hade svårt att hålla nollan intakt under säsongsinledningen för att sedan vara desto mer dödligt framåt. Jag tror möjligtvis inte att man, i ett segerrusigt tillstånd, kommer vara fullt så lika noggrant i sin uppladdning till den här matchen där man har råd att släppa en aning på sina defensiva strukturer och riktlinjer att jämföra med hur pass taktiskt slipat man har varit i några av toppmatcherna de senaste veckorna. Leicester, som endast har nollats i 3 av 36 ligamatcher (senast på nyårsdagen), har som bekant varit väldigt effektivt i sina spelvändningar där man har varit skickligt på att hitta ytorna på motståndarnas planhalva. För det spelmomentet är det ett plus att man återfår målkungen Jamie Vardy som har varit avstängd och missat två ligamatcher.

Hemmalaget är alltjämt förskonat från all form av skadeproblematik, men i den här matchen får man klara sig utan mittfältsmotorn Danny Drinkwater som är avstängd efter att ha plockat två gula kort senast. Ett minus för offensiven då han är väldigt effektiv på att hitta spelvägar framåt, men även ett avbräck i försvarsspelet då han och Kanté har varit fantastiska på att vinna bollar på det centrala mittfältet.

leicester_200x200everton_200x200

Everton har, till skillnad från motståndet, varit en desto större besvikelse och under en säsong där några av de etablerade topplagen har sviktat så borde man ha varit en av utmanarna (likt Leicester) till att vinna mark i tabellens toppskikt. En annan verklighet för ”Toffees” som har agerat väldigt ojämnt över hela säsongen, och även om den svidande derbyförlusten (som följdes upp av ett uttåg i en av FA-cupens semifinaler) mot Liverpool kunde följas upp av en hemmaseger under föregående helg så ska man kunna förvänta sig något bättre än en placering i den nedre delen av mittenskiktet. De kritiska rösterna har höjts mot managern Roberto Martinez, där det finns supporterskaror som kräver hans avgång, vars lag kan spela relativt fyndigt framåt med ett par skapliga poängspelare men man har haft enorma problem med försvarsspelet. Speciellt när man har fått chansen att lyfta upp laget i sina utgångspositioner, framförallt noterbart på hemmaplan, och det är något liknande man kanske kan förvänta sig här med tanke på den spelidén motståndet vill bedriva. Även bidragande till luckorna i försvarsspelet, utöver att man inte har lyckats hitta någon balans, är att nyckelspelare i defensiven har sviktat där exempelvis John Stones har petats i mittlåset. Han lär dock, tillsammans med Matthew Pennington som debuterade senast, få chansen på nytt nu när man återigen lider av manfall i backlinjen.

Bortalaget har alltjämt relativt stora problem i defensiven där nästintill hela den ordinarie backlinjen har utgått. Phil Jagielka och Seamus Coleman går skadade medan Ramiro Funes Mori är avstängd. Även Gareth Barry står som ett frågetecken på det sittande mittfältet. Även Gerard Deulofeu utgår som ett alternativ på en av flankerna.


Det kommer festas på King Power Stadium där hjältarna i blått kommer firas och tackas av i säsongens sista hemmamatch. I övrigt, inga poäng av värde kvar att spela om vilket även gäller för motståndet, något som kan komma att prägla den här matchens karaktär. Till det intressant att båda lagen, vilket även gäller för hemmalagets del och deras grundspel, har sina främsta styrkor framåt med ett par målgörare (Vardy, Mahrez och Lukaku har tillsammans stått för 57 Premier League-mål under den här säsongen) ute på banan. Överspelet på minst 4 gjorda mål i matchen (hela insatsen åter om det stannar på 3 st) spelas med en större insats.

/Puyol