Vi rör oss vidare i Premier League-fotbollen där jag återigen väljer att spela något tidigt och det emot en favorit med en halvgardering på motståndet, den här gången med fokus på det som komma skall på King Power Stadium. Leicester, som nu har undvikit förlust i 3 tävlingsmatcher i följd, tar emot ett Aston Villa som åter har hamnat i en negativ trend. Trots det har jag fastnat för gästernas möjligheter till poäng där jag ändå tror att det här kan vara en passande uppgift.

  • Match: Leicester – Aston Villa
  • Spel: Aston Villa +0,5
  • Odds: 1,73 @ Unibet
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 16.00 10/1

Leicester har nu inte bara styrt upp ett avancemang i FA-cupen (Newcastle besegrades här hemma på King Power Stadium), man har även vridit upp poängproduktionen där den tidigare så svaga trenden har brutits. ”Foxes” som inte hade plockat mer än två ynka poäng från sina 13 föregående ligamatcher följde upp bortasegern mot Hull (1-0) med att hämta upp ett tungt underläge till poäng borta mot Liverpool (2-2) efter en riktigt fin prestation. Att man dock alltjämt placerar sig sist i tabellen med 4 poäng uppåt till rätt sida om strecket nämner dock en del om hur pass kostsam den långa segerlösa sviten kan visa sig att bli, samtidigt kan man konstatera att det är desto mer uppåt nu för Nigel Pearsons mannar. Spelet framåt börjar bli mer vägvinnande där man har producerat fler avslut i de senaste tillställningarna där man framförallt har blivit mer effektivt på att hitta de ytorna som behövs. Samtidigt är man kanske ett av de lagen i ligan som kan drabbas väldigt hårt av att de afrikanska mästerskapen har dragit igång. Riyad Mahrez är en av inte alltför många i truppen med individuella kvaliteter till att bryta mönstret där nu både han och Jeffrey Schlupp (målskytt senast) är otillgängliga för spel. De båda kantspelarna har genomgående varit två av de främsta hos City under den här säsongen och kan komma att saknas. Samtidigt noterbart att Leicester, som trots att man var svårslaget här hemma inledningsvis, inte har vunnit mer än en av 9 ligamatcher på sin hemmaplan.

Hemmalaget kommer, utöver Mahrez och Schlupp, till spel med frågetecken på Esteban Cambiasso, Danny Drinkwater och Dean Hammond. Kasper Schmeichel saknas sedan tidigare i målet medan även Andy King är otillgänglig för spel.

leicester_200x200astonvilla_200x200

Aston Villa är, även om man inte pendlar alltför mycket i sina prestationer, ojämnt i poängproduktionen där man återigen har trillat in i en period där man har svårt att vinna matcher till följd av att man har väldigt svårt att producera mål. Efter att nu endast ha stått för ett mål över de 5 senaste ligamatcherna, där man totalt stoltserar med 11 stycken, är man i särklass svagast på den fronten i hela Premier League där managern Paul Lambert har all anledning att vara bekymrad – samtidigt anmärkningsvärt att man trots dessa svårigheter placerar sig hela 8 poäng före dagens motstånd. Dubbla 0-0 matcher hemma mot både Sunderland och nu senast Crystal Palace, där de främsta insatserna runt julen har varit mot Swansea (trots förlust med 1-0) samt Manchester United (1-1). Villa trivs inte med att vara spelförande där man inte är kreativt eller spelskickligt nog för att kunna bryta sig igenom lägre placerade försvarslinjer där man, vilket man har visat vid ett flertal tillfällen, mår bättre av att ha sina kvickare spelartyper med större ytor att gå på. Bidragande även till den respektabla tabellplaceringen är att man, till skillnad från motståndet, är någorlunda tryggt i sitt grundspel på den egna planhalvan. Man är det laget i den undre halvan av tabellen som har släppt in minst mål där man bemästrar det låga försvarsspelet väldigt väl, dvs ironiskt nog det man själva har svårt att gå upp emot. Viktigt att mittbacksduon med Clark och Okore har fungerat väl när de mer givna alternativen har saknats över längre perioder och nu senast i helgen fick man även åter Ashley Westwood i FA-cupen (seger mot Championship-laget Blackpool) efter skada.

Bortalaget kommer till spel utan större förändringar att jämföra med den senaste ligamatchen. Kaptenen Ron Vlaar är alltjämt ett frågetecken medan Fabian Delph fortfarande är avstängd. Nathan Baker och Philippe Senderos är fortfarande strukna medan Chris Herd är iväg på landslagsuppdrag.


Aston Villa vann mötet innan årsskiftet där man var bättre över hela matchen. Det trots att man var spelförande över stora delar av den tillställningen där man nu, istället, kan rikta in sig på att lämna över den taktpinnen till motståndet – något som jag alltså anser ska vara mer gynnsamt för gästerna. Även om målen fattas är man bekväma vid att försvara sig lågt, erövra bollen för att sedan ställa om till attack med en kvick trio längst fram i banan som kan skapa farliga situationer med ytor att gå på. Tror mycket väl att vi kan få se ett par löpdueller där hemmalagets tröga mittlås med Morgan och Wasilewski kan komma att se sig besegrade. Leicester är numera väldigt tunt på mittfältet och har nu blivit av med sina främsta kreatörer där jag menar på att man kan få svårt att spela sig igenom det lågt sittande Villa-försvaret. Halvgarderingen/dubbelchansen (+0,5 asian handicap) spelas på bortalaget med en medelinsats.

/Puyol