Bland många Europa League-matcher den här torsdagen tar jag även sikte mot ett möte på Polen där det polska topplaget Legia Warszawa ikväll tar emot Norges dito Rosenborg. I den här matchen håller spelbolagen Legia som relativt stora favoriter, men jag tror istället på att Rosenborgs möjligheter till att i alla fall få med sig hem ett kryss till returmatchen på Lerkendal är mycket goda.

  • Match: Legia Warszawa – Rosenborg
  • Spel: Rosenborg +1
  • Odds: 1,50
  • Insats: 6/10
  • Bolag: Bet365

Nej, Rosenborg är inte det laget som man var för ett par år sedan. Under en tid dominerade man onekligen norsk fotboll och lyckades på så vis även få en stor erfarenhet av Champions League-fotbollen. Det var inte Rosenborg som vann Tippeligan förra säsongen utan det var Molde som vann den titeln. En titel som Rosenborg tidigare prenumererade på.

Nuförtiden är det ju som bekant heller inte Erik Hamrén som bossar i laget, utan en annan svensk tränare vid namn Jan Jönsson, som för sent som för några veckor sedan var ute och hämtade in förstärkningar till truppen. För drygt tio miljoner kronor värvades Tarik Elyounoussi in ifrån Fredrikstad, där han haft goda framgångar under ett par årstid. Dessutom en amerikansk förstärkning i Mikkel Diskerud från Stabaek  (senast utlånad till Gent).

Till det här sista avgörande kvalomgången i Europa League har man tagit sig och det genom att besegra Crusaders (4-0), Ordabasy (4-3) och Servette (1-1). Något som är värt att nämna är att man här lyckades vinna två av tre bortamatcher. I ligaspelet ligger man på en tredjeplats vilket naturligtvis är lite av en missräkning då en klubb som Rosenborg alltid siktar på att plocka hem titeln i den inhemska ligan. Men det är långt ifrån kört då det återstår elva matcher och det är endast tre poäng upp till serieledande Strömgodset. Om vi ser till Rosenborgs senaste tretton matcher så kan vi konstatera att formen är god, då man är obesegrade i alla dessa matcher.

 Dagens motståndare för Rosenborg är det polska laget Legia Warszawa. Precis som Rosenborg är det en klubb som alltid siktar på att vinna den inhemska ligan, men föregående säsong misslyckades även de med det, då Slask Wroclaw tog hem seriesegern. Slask som för övrigt ställdes mot Helsingborg i Champions League-kvalet och fick storstryk. Värt att nämna är också att Lech Poznan även de blivit besegrade i Europa-spel av ett svenskt lag den här sommaren, närmare bestämt AIK.

Truppen som Legia har är mer eller mindre densamma sedan förra säsongen. Inga sensationella rörelse åt något håll i truppen, och därför inte värt att nämna några namn. De mest välkända namnen i Legia-truppen finner vi längst upp på topp och det är Danijel Ljuboja (förflutet i bland annat Stuttgart och PSG) som bildar anfallspar med Marek Saganwoski, före-detta proffs i Southampton. Båda två är 33 år gamla.

Vägen hit för Legia har varit relativt bekväm och motståndet som har besegrats är Liepajas (7-3) och Ried (4-3). I söndags inledde även Legia sitt seriespel och det hemma på Pepsi Arena mot Korona Kielce. Där blev det en 4-0-seger efter hattrick av tidigare nämnda Danijel Ljuboja. Veckan före det spelade man förresten en match i Supercupen mot Slask Wroclaw där det efter straffar blev förlust.

Nej, min uppfattning kring det här spelet är att Rosenborg trots allt har goda möjligheter till att få med sig ett bra resultat hem till Lerkendel för returmatchen. Det därför att dem är ett stabilt lag och det finns dessutom gott om spetskvalité i den nyss invärvade anfallaren Tarik Elyounoussi. Bet365 erbjuder Rosenborg +1 till oddset 1,50. Det innebär att om Rosenborg vinner eller får oavgjort blir det vinst på spelet. Skulle Rosenborg förlora med endast ett mål får du hela insatsen tillbaka. Förlorar Rosenborg med fler än mål blir det förlust på spelet.

/Mikel