Det är nu mindre än två veckor kvar till den allsvenska premiären är här. Därmed är det hög tid att få ut de sista långtidsspelen för kommande säsong. Den här gången vänder jag blicken ner mot bottenstriden där vi har ett nykomlingslag som inte håller allsvensk kvalité. Förutspår här att deras vistelse i landets högsta serie blir kort. En tung peng som insats!

  • Spel: Falkenberg att åka ur
  • Odds: 2,00 
  • Bolag: Unibet 
  • Insats: 8/10 units
  • Spelstopp: 30/3, 14:00

Inför Superettan säsongen 2013 var det troligen ingen som hade med Falkenberg bland de sex första i sitt förhandstips. Snarare var laget bottentippat av många, och när man istället plockade en av två direktplatser upp till Allsvenskan var det en stor sensation. Redan före tävlingssäsongen hade nått sitt slut kom den första smällen mot klubben. Nämligen den att succétränaren Hasse Eklund inte kommer fortsätta vid rodret trots avancemang till den högsta serien. Under vintern fortsatte avbräcken. Viktor Sköld var anfallaren som bar laget på sina axlar vad gällde målproduktionen. Hela 20 mål stod den numera Åtvidabergsspelaren för. Talangen Niclas Eliasson, som vann assistligan i serien, valde även han att flytta till AIK. Dessutom har försvaren Danny Ervik lämnat för Mjällby medan Per Frick återvänder till Elfsborg efter sin låneperiod.

Man har visserligen hämtat in Henrik Larsson som är ett intressant tränarnamn med tanke på sin gedigna bakgrund som spelare. Dessvärre stod han inte för några vidare resultat under sin tid hos Landskrona BoIS, så frågan är om detta är rätt person för ett så pass bottentippat lag som Falkenberg? Som ersättare för de tunga spelaravbräcken har man varit på och nafsat på en hel del namnkunniga spelare. Det föll till slut på Godsway Donyoh som tillhör Manchester City, men förra säsongen var utlånad till Djurgården. Den riviga mittfältaren Christoffer Carlsson återvänder efter en period hos Hammarby. Ett intressant tillskott är Andrés Thorleifsson som närmast kommer från Norrtälje i division 3, där han gjort fantastiskt mycket mål. Det sägs vara en avslutare utöver det vanliga. Det sista nyförvärvet att nämna är Tibor Joza som senast tillhörde BK Häcken.

falkenberg

Det är tydligt om man tittar på in- och ut-listan att kvalitén på spelartruppen är sämre än den som var med och förde upp klubben till Allsvenskan. Spelartruppen saknar nästan helt och hållet rutin från allsvenskt spel. Den enda med ett stabilt antal matcher i denna serie är Stefan Rodevåg, 33 år. Utöver honom finns endast Godsway Donyoh, Tibor Joza och Mateo Blomqvist-Zambi som har gjort matcher i Allsvenskan. Det hade behövt tillkomma minst tre eller fyra spelare med god erfarenhet för att laget skulle kunna ges en ordentlig chans att överhuvudtaget klara att säkra nytt kontrakt.

Detta spel känns ännu bättre om vi tar en blick på Falkenbergs konkurrenter. Lagen som lär göra upp längst ner i tabellen är Gefle, Brommapojkarna, Halmstad, Örebro och så Falkenberg. Man kan omedelbart slå fast att alla dessa fyra lag är i alla minst en klass starkare än Larssons gäng. Nu tror jag visserligen att Gefle får en tuff säsong med tanke på de drabbats av hårda avbräck, men kan ändå inte se de placera sig nedanför Falkenberg. Laget från Västkusten ser svagare ut än samtliga sina konkurrenter vad gäller stabilitet från föregående säsong, rutin från dessa sammanhang och även i ren spetskvalité där ingen spelare egentligen sticker ut ur mängden. Jag är rädd att historien från förra året upprepar sig när Syrianska var avsågade med tredjedelen av säsongen kvar.

                                                                                                                         

Spelar på att Falkenberg degraderas till 2,00x pengarna hos Unibet. Insatsen är höga 8/10 units!