Snart drar äntligen den ”riktiga” OS-turneringen igång. Hela Sotji är fyllt av stjärnor, men frågan är om inte just ishockeyn är platsen där de största stjärnorna samlas. Jag tycker mig ha hittat ett odds som tilltalar mig. Det handlar om ett lag som jag tror slutar topp tre om man har lite flyt på sin sida.

  • Att sluta topp tre i turneringen
  • Speltips: USA
  • Odds: 2.20 @ bet365
  • Insats: 5/10 units
  • Spelstopp: 12/2, 09.00

Äntligen drar den stora turneringen igång där de flesta lagen är fyllda av världsstjärnor. Det kommer vara små marginaler, ett galet tryck på läktarn och framförallt så kommer det förmodligen bli riktigt bra ishockey. I turneringen deltar följande lag där grupp A består av Slovakien, Slovenien, USA och hemmanationen Ryssland. Grupp B innehåller Kanada, Österrike, Finland och Norge. I grupp C har vi Tjeckien, Lettland, Sverige och Schweiz. Enligt mig finns det egentligen bara fyra lag det handlar om. Det är Ryssland, USA, Sverige och Kanada. Det finns även ett par lag som Slovakien, Tjeckien, Schweiz och Finland som mycket väl kan överraska, men tror inte den chansen är så stor när de övriga storlagen har såpass vassa trupper. Därför kommer jag bara ge mig in på den lag jag tror har en chans på medalj.

Patrick of the U.S. celebrates after scoring the fourth goal against Finland during the first period of their men's ice hockey playoff semifinals game

USA är det lag som jag tänkte börja med eftersom det är det lag jag kommer spela på i den här marknaden. Tittar man på deras lag på pappret så är det riktigt starkt. Däremot tittar man bara på pappret så finns det lag som är bättre än USA, men samtidigt tror jag hela USAs ledning har tänkt på helheten. Ett exempel är att man lämnat Bobby Ryan utanför truppen som kanske är en av de vassaste offensivt sett av de amerikanska spelarna. Många blev förvånade över att han inte kom med i trupp och det inkluderar även mig. På nåt sätt känns det ändå positivt. Man har tagit ut ett lag som innehåller spelare som är av yppersta världsklass när det gäller spel i offensiv zon, men man har också tänkt en hel del på det defensiva och tagit ut ett par rollspelare som ganska säkert kommer bli viktigt i de tuffare matcherna. Tittar man på Kanadas lag så är det spelare som rakt igenom mer eller mindre är offensiva stjärnor. USA har Backes, Brown, Callahan för att nämna några som kan axla en tung defensiv roll. Offensivt sett har de bland annat Kane och Kessel som är i toppen av NHL. Jag menar, alla spelar i NHL och det är inga dussinspelare. Målvaktssidan är stark med Jonathan Quick, Ryan Miller och Jimmy Howard. Antar att de två förstnämnda tar de två första platserna. Ingen av dem har haft någon jättesäsong, men i grunden är de både Miller och Quick två otroligt bra målvakter. Backsidan har även den en fin blandning med offensiva och defensiva spelare. Minnesotas Ryan Suter kommer få dra ett tungt lass åt båda håll. Jag tror USA kommer vara lite halvsega i början med tanke på omställningen av rinkar, tid och nya kedjekamrater, men jag tror dem växer i längden och i slutändan så tror jag att de är så starka att de lyckas ta en placering bland de tre första.

canadian_olympics.jpg.size.xxlarge.promoDen stora favoriten får självklart ses som Kanada. Med det laget man har plockat ihop så skulle alla deras fyra femmor kunna gå in som topline i vilket lag som helst. Jag menar en sån som Tavares i fjärdekedjan säger en hel del om kvalitén på deras spelare. De har ett helt lag med superstjärnor och tittar man på pappersarken så har jag min vinnare i detta mästerskap. Sen så är inte stjärnor allt, det har vi sett tydliga bevis på i många lagsporter. Det gäller att få ihop det som lag. Alla lirare i Kanada är vana att ha en tung roll i sitt klubblag med mycket istid i alla spelformer. Vad händer om en sån som Corey Perry bara får lira boxplay? Alla spelare är nästan superoffensiva spelare och det är de bra på, men som sagt så gäller det att kunna ställa om i såna här lägen till den roll man får. Det är inte superlätt att gå från att vara storstjärna till att spela i en fjärdefemma. Det är klart Kanada kan vinna, inget snack om den saken. De är fortfarande mina favoriter, men känslan är på förhand att USA kommer ha det lättare att få ihop det som lag än om man jämför med Kanada.

semmmminHemmafavoriterna Ryssland är alltid att räkna med, speciellt nu när de har chansen att spela ett OS på hemmaplan. Spelarna har laddat för detta i flera år och det ska mycket till för att ryssarna ska vika ner sig. Tittar man på ryssarnas lag så är det en ganska fin blandning av spelare från både NHL och KHL. Tittar man igenom de spelare som potentiellt skulle kunna spela i en top två-line så är det grymt bra. Det kryllar av magi. Malkin, Datsyuk (om han får vara hel), Kovalchuk, Tarasenko, ja man kan nämna ett par namn till. Målvaktssidan ser även den bra ut där de båda målvakterna från NHL, Bobrovsky och Varlamov, lär få chansen att visa  upp sig mest. Backsidan är väl det som på pappret ser lite halvtaskigt  ut, men samtidigt är det en hel del rutin där bak och dessutom har Ryssland lärt sig spelar försvarsspel under de senaste åren. Ryssarna blir livsfarliga om de får medgång.

zätaDet sista laget som bör vara det som kan utmana är ju såklart vårat egna land, Sverige. Svenskarna kanske inte är lika offensivt skickliga som de övriga tre lagen ovan, men oftast spelar man väldigt strukturerat och tar sig ofta långt på det. Svenskarna har haft en liten strulig säsong i NHL. Det har varit många skador och vi har fortfarande ett par tunga namn som tvingats tacka nej. Det är ett stort avbräck att Henrik Sedin inte får vara med. Brorsan Daniel är inte alls sig lik utan Henrik och det ska bli intressant att se om han kan lyckas utan bror sin. Sverige har ändå ett slagkraftigt lag, men det är en hel del unga med och det är många som gör sitt första riktigt stora mästerskap. För våran del så hoppas man såklart på ett guld och en riktigt bra turnering, men däremot måste jag nog säga att jag mer tror på ett sämre mästerskap än ett bättre. Jag hoppas jag har fel om detta.


Någon av dessa fyra kommer vinna OS. Allt annat vore en riktig superskräll. Kanada har bäst lag på pappret, men måste få ihop det som lag. Ryssland har hemmaplan och höga toppar, men klarar de pressen? Sverige hoppas vi på såklart, och de kan säkerligen få ihop det, men på pappret känns det som att det saknas nånting. USA tror jag inte går hela vägen, även om jag inte skulle bli förvånad om de gjorde det. Jag tror man har lättare att få ihop det som lag än framförallt Kanada och Ryssland. Därav tror jag chansen till medalj är större än vad oddset visar. Mitt spel blir USA att ta en en plats bland de tre bästa till oddset 2.20. Spelet finner ni hos Bet365 och insatsen blir 5 units.

Twitter@HedenskogH och @spelaspelse

Lycka till!

/Heden