På tisdag är det dags för avgörandet i playoffen till VM i Brasilien 2014. Första mötet mellan lagen slutade 0-0 i fredags när Island hade hemmaplan och här är det helt andra förutsättningar för lagen. Jag har hittat ett spännande spel som jag kliver in på!

Kroatien – Island
Spel: Över 2.5 mål i matchen
Odds: 2.20 @ William Hill
Insats: 6/10
Spelstopp: 20.15

Första mötet spelades alltså i fredags mellan lagen och den matchen slutade 0-0. Första halvlek var fysiskt präglad med mycket kamp i det fuktiga gräset och temperaturen stod på någon grad ovanför noll vilket inte gynnade kroaterna. Kroatien var det bättre laget men Island var det lag som hade mest energi i benen genom hela matchen. Andra halvlek tog en jobbig vändning för Islänningarna som fick Olafur Skulason frilägesutvisad vilket innebar att Island fick spela med en man mindre de resterande 40 minutrarna. Man stod upp riktigt bra och spelade taktiskt fotboll där man tajtade ihop lagdelarna och försökte vinna offensiva frisparkar för att få vila. Man lyckades bra och trots viss press från kroaterna så slutade matchen 0-0 efter storspel från Islands målvakt som motade 6 skott på mål.

Nu är det helt andra förutsättningar när Island ska bege sig till Zagreb för på sin hemmaplan är Kroatien riktigt tunga att möta. De har en fanatisk publik som minst sagt lyfter laget i alla lägen och de eldar på sina spelare genom hela matchen. Det finns inget annat än seger för publiken i den här matchen så räkna med härlig stämning och ett fartfyllt Kroatien som ångar på för seger. Kroaterna avslutade VM-kvalet riktigt uselt och resultatraden 0-2-3 är inget som imponerar. Man bytte därför tränare inför playoffen och Niko Kovac är mannen som ska ta laget till VM i Brasilien. Jag tror det kommer visa sig vara ett riktigt bra val då man såg piggare ut mot Island även om man inte spelade på topp. Nu vänder man hem till sin hemmaplan där man har två raka förluster bakom sig så spelarna bör vara ruskigt segersugna och när segern dessutom innebär en rejäl bonus och spel i VM i Brasilien nästa sommar så tror jag knappast man håller inne på krafterna. Räkna med ett offensivt Kroatien som kommer nöta på i anfallen genom hela matchen!

Moståndarna Island med tränare Lagerbäck har gjort ett strålande kval och slutade tvåa i gruppen med Slovenien och Norge bakom sig. I ärlighetens namn så hade man en på förhand ganska enkel grupp men eftersom Island på förhand inte ansågs vara någon favorit att ta sig vidare till VM så har man blivit upphaussade av media. Jag tycker man är ett par klasser efter Kroatien och när man nu ska ta sig an dem på bortaplan så tror jag man får problem. Man har vassa spelare i offensiven som t.ex.  Finnbogasson, Sigthorsson och Sigurdsson som alla tre kan göra mål när man minst anar det. De har sett riktigt heta ut i kvalet och gör de en av sina bästa matcher så har Island en chans eller man har åtminstone god chans att göra mål på Kroatien som kommer spela offensiv fotboll med hög press här.  Även om Kroatien inte har imponerat den senaste tiden så får man inte glömma att laget nyligen bytt tränare och i mina ögon kunde man se tendeser till ett piggare Kroatien med spelsugna spelare.

Mario+Mandzukic+UEFA+EURO+2012+Matchday+7+VvbfFC7Ssxjl
Dags för Mario Mandzukic att kliva fram för sitt Kroatien!

Kroatien har inga nya skador eller avstängningar att oroa sig över inför den här matchen.
Island får givetvis klara sig utan Olafur Skulason här som är avstängd men i gengäld får man tillbaka Birkir Sævarsson från sin avstängning.

Kort summering:
Kroatien är det bättre laget och det lär man visa i den här matchen. Man kunde mycket väl ha vunnit matchen på Islands hemmaplan i fredags men det syntes tydligt att laget inte gillade de yttre förhållandena och laget fick aldrig någon riktig fart i sitt spel. Jag har svårt att se hur Island ska göra en liknande prestation här och nu måste laget dessutom framåt för att gör om man ska ta sig vidare. 0-0 räcker till förlängning och straffar men efter vad jag sett av Island under gruppspelet så är man inget lag som spelar för 0-0 på bortaplan, det går bara inte. Islänningarna har flera vassa spelare i offensiven som mycket väl kan kämpa in ett mål för dem här och då är matchen vidöppen. Kroatien är givetvis stora favoriter här och det med all rätt. Island har inget att förlora här utan man kan chansa offensivt och låta det ”bära eller brista” för laget som gjort ett ruskigt starkt VM-kval så här långt och som kan gå med huvudet högt oavsett resultat här. Kroatien är pressade att vinna och lär trycka på offensivt och Island är vassa i omställningar så jag tycker överspelet är värt en slant i den här matchen!