Årets första speltips från hockeyettan kommer från derbyt mellan nykomlingen Köping och IFK Arboga. Hemmalaget gör återkomst i division ett efter tolv år och får starta säsongen mot Arboga som är ett riktigt rivalmöte. Ett av laget tycker jag har tappat slagkraft gentemot förra säsongen och det är definitivt inte nykomlingarna.

  • Match: Köping - Arboga
  • Serie: Hockeyettan västra
  • Speltips: Köping
  • Odds: 2.15 @ Betway
  • Insats: 6/10 units
  • Spelstopp: 19/9, 16.00

K-ping-Hockey-logoKöping är denna säsong nykomlingar i den västra hockeyettan-serien och det efter att ha tampats med bland annat Arboga i kvalserien förra säsongen. KHC lyckades som bästa tre kvala in till serien och det också helt välförtjänt. Man slutade på tredjeplats i kvalserien på 23 poäng, vilket innebar samma poäng som rivalen Arboga och bara två poäng efter segraren Surahammar. Hemmalaget har från förra årets succétrupp fått behålla i princip varenda gubbe, åtminstone av de som gjorde ett starkt eller någorlunda intryck. Man har alltså jobbat vidare på fjolårets trupp och kryddat detta med ett par nyförvärv som garanterat gör laget lite bättre. Man har i princip en helt ny förstafemma där fyra av dem är nyförvärv. David Lennartsson (FBK J20), Linus Johansson (Mariestad), Sebastian Åkesson (Helsingborg) och Oscar Haaraoja (Tingsryd J20). Det är absolut inga superspelare, men fortfarande sådana som ska göra skillnad i detta Köping. Man har alltså förstärkt truppen helt okej för att vara nykomling från den här delen av Sverige. Det som jag tror är en fördel för Köping är att alla vet hur de ska spela och är bekväma i sitsen då de flesta har spelat i Köping väldigt länge. Deras största utropstecken denna säsong kan jag nästan lova att det blir målvakten Tomas Rydén. Han är en målvakt med en otrolig vinnarskalle och en som ofta höjer sig i viktiga matcher. Det är där den stora skillnaden ligger om man jämför med motståndarna i dagens match. Försäsongen har varit bra där man bland annat slagit lag  som Enköping, Åkers och Haninge. Det är betydligt mycket bättre lag än Arboga. Köping kommer till spel med fullt lag utom Martin Jörgensen som fortfarande är osäker till spel.

arbogaArboga klarade sig kvar även dem efter en hård kamp in i det sista mot just Köping. Till den här säsongen ställer man återigen ett ungt lag på banan och det ser faktiskt riktigt tunt ut om jag ska vara ärlig. Precis som motståndarna Köping idag så är det ett orutinerat lag man har, men frågan är om inte Arboga är det lag av dessa två som kommer få det tuffast denna säsong. Arboga har under ett par säsonger varit väldigt beroende av en vass förstaline som mer eller mindre stått för det mesta framåt. Jag talar förstås först och främst om Fredrik Orrsten som inte fick förnyat förtroende trots att han kanske håller för en klass högre än den här nivån i hockeyettan. Varför de valde att inte förlänga med Fredrik har jag faktiskt ingen aning om, men det känns som att man hade behövt honom den här säsongen också. Den andra som producerade väldigt mycket förra säsongen var såklart kanadensaren Kory Baker. Han är inte heller tillgänglig till dagens match då han anländer till Arboga på måndag eftermiddag. Det är två oerhört tunga tapp. Dessutom har man tappat Christoffer Norgren och även fast han inte utmärkte sig överdrivet mycket på plan så är det fortfarande väldigt mycket rutin i honom. Man har ett par nyförvärv som är helt okej och en massa J20-spelare som fortfarande är unga och oprövade på den här nivån. Målvakterna i Arboga är även dem två osäkra kort och där har Köping en stor fördel i Rydén. Förra året hade Arboga ett bättre lag och Köping var sämre då än nu. Då var det två jämna matcher där de båda vann sina hemmamatcher i kvalet. Nu har Arboga ett sämre lag medans Köping faktiskt kan stoltsera med en starkare trupp än förra säsongen. Arboga saknar förutom Baker även viktiga backen Martin Jonsson.


Sammanfattar man detta så ska Köping vara det starkare laget idag. Framförallt för att man har en bättre målvakt, man har hemmaplan och helt enkelt ett stabilare lag i premiären. Mitt spel blir alltså Köping att vinna under ordinarie tid till oddset 2.15 hos betway. Insatsen kommer att landa på lite över medel, vilket idag innebär 6 units.

Twitter @HedenskogH och @spelaspelse

Lycka till!

/Heden