Kiruna och Östersund går in till denna helg med två extremt viktiga matcher när det återstår fyra omgångar utav den norra allettan. Just nu ligger Kiruna tre poäng bakom Östersund så en vinst är verkligen ett måste. Till matchen får man också in ett spännande nyförvärv som gör sin första match på svensk mark.

  • Match: Kiruna – Östersund
  • Serie: Allettan Norra
  • Speltips: Kiruna 
  • Odds: 1.73 @ Expekt
  • Insats: 5/10 units
  • Spelstopp: 9/2, 16.00

Kiruna har ett bra lag på pappret, men har inte fått spelet att stämma till 100%. Däremot är laget såpass bra att man lätt ska vara bland de fyra bästa när serien är slut. Kiruna är också ett riktigt hemmastarkt lag och det är en stor fördel (förhoppningsvis) i denna fight. Kiruna har haft lite problem på målvaktssidan där Niklas Lerbrink inte riktigt haft den där jämna nivå han hade under grundserien. Istället har man valt att ta in en relativt oprövad amerikansk målvakt med namnet Michael Garman som kommer få göra sin debut mot Östersund. Han har meriter från diverse juniorligor i Nordamerika och även några matcher i den norska högstaligan, vilket säger att han inte heller kan vara helt kass med tanke på att han får chansen såhär snabbt. Till starten av allettan fick man även tillbaka rutinerade Andreas Nyberg som gick skadad under större delen av grundserien och han toppar just nu också den interna poängligan med sina 12 poäng. Kiruna ska vara ett bättre lag än vad Östersund är. Det är man på pappret iallafall. Håller bara Michael Garman hyfsad klass så vinner Kiruna detta. Kiruna har tre frågetecken inför matchen och det är Viktor Mikko, Teemu Metso och Oskar Fredriksson, men säkerligen minst två av dem spelar.

Östersund hade en tung dag sist mot Björklöven där man fick stryk med 0-3. Man var stundtals utspelade och siffrorna kunde blivit större om det inte varit för duktiga målvakten Johan Berge. Skotten skrevs tillslut till 37-19 till fördel för bortalaget från Umeå. Östersund saknar också ett par gubbar där två av dem får ses som extremt viktiga. Daniel Magnusson och Fredrik Hetta missar båda matchen och det är två tunga pjäser offensivt i ett Östersund som i övrigt mest består av ett gäng duktiga brunkare som är ganska bra i defensiven. Något som dock haft lite problem med under både grundserien och allettan är bortaspelet. Nu under allettan har man tagit 15 av sina 21 poäng på hemmaplan och de verkar inte vara komfortabla med bortamatcherna. Det är självklart oftast mest vanligast att lagen är starkare på hemmaplan, men samtidigt får det inte vara så här stor skillnad tycker man. Nu när dessutom lagets kanske två viktigaste forwards saknas så blir det självklart ännu tuffare. De kommer garanterat få slita lite extra ifall man ska ta några poäng mot ett hemmastarkt Kiruna. Sedan tidigare saknar man även Anton Nykvist och Fredrik Alcén. Finns även frågetecken för Karl Björklund.

Så länge Garman i kasssen håller sig hyfsat tät så bör detta inte vara några problem för Kiruna. Håller ner insatsen till medel denna gång och hoppas att streaken i de svenska serierna förlängs. 1.73 får vi hos Expekt och det tar jag med 5 units.

Twitter @HedenskogH och @spelaspelse

Lycka till!

/Heden