Världsmästerskapet i damfotboll sparkas vidare i Kanada där vi nu ska sikta in oss på den på förhand mest ojämna kvartsfinalen sett till hur oddsen är fördelade. USA, med ett relativt stort stöd bakom sig i grannlandet, går upp emot uppstickaren Kina där man alltjämt väntar på att amerikanskorna ska trumma igång på allvar – vilket man kanske inte kommer få utrymme till i det här mötet heller. Jag anser att vi borde ha en någorlunda jämn kvart framför oss där jag är aningen skeptisk till storleken på favoritskapet i det här mötet – och spelet blir därefter.

  • Match: Kina – USA
  • Spel: Kina +1,5
  • Odds: 1,60 @ Unibet
  • Units: 4/5
  • Spelstopp: 01.30 27/6

Kina hade som bekant ett antal svaga genrep inför det här mästerskapet och förlorade även premiären mot hemmanationen Kanada. Sedan dess har man dock gått väldigt bra med 4 poäng av 6 möjliga över möten med Holland och Nya Zeeland i gruppspelet, något som följdes upp med seger med 1-0 i åttondelen mot Kamerun. Man lyckades reda ut svårigheterna man hade i den inledande halvleken innan man började hitta rätt till den andra där man skapade väldigt många möjligheter till fler mål. Kinesiskorna är ett kollektiv som arbetar hårt och har ett antal kvicka fötter framåt som kan ställa till det för motståndet i djupled. Det enda frågetecknet är försvarsspelet som trots att den är välorganiserad har en tendens att skicka tillbaka alldeles för många bollar från backlinjen till sina motståndare när man väl hamnar under press – samtidigt så har det momentet (press på bollhållaren i den sista tredjedelen av banan) inte varit något framgångsrikt recept för amerikanskorna, så det kanske blir av mindre vikt nu.

USA har gått till den här kvartsfinalen via 7 poäng i en grupp bestående av Australien, Sverige och Nigeria samt vinst mot ett kraftigt nederlagstippat Colombia i åttondelen där man ändå fick en hel del hjälp genom att få spela med en spelare mer i en halvlek. Amerikanskorna har levt på ett stabilt försvarsspel och har, över hela mästerskapet, haft svårigheter med att etablera ett vägvinnande anfallsspel på motståndarnas planhalva där man skapar relativt lite i sina matcher om man ser till kvalificerade målchanser där jag tycker att det är ganska anmärkningsvärt att exempelvis Tyskland (en annan guldkandidat på förhand) har kommit till och skickat iväg mer än dubbelt så många avslut under den här turneringen. Till den här kvarten kommer man även till spel med två avbräck på mittfältet där både Megan Rapinoe, lagets främsta anfallsvapen hittills, samt Lauren Holiday kommer saknas pga avstängningar. Två kreatörer samt skapliga fötter vid inspel som kan komma att saknas.


Jag hävdar nödvändigtvis inte på att USA inte har imponerat, men jag tycker nog att man kan kräva mer och lyckas man inte växla upp en nivå så kan man få problem här. Amerikanskorna har i spel 11 mot 11 inte lyckats göra mer än 4 mål på 7 halvlekar, bidragande till att jag blir aningen skeptisk till det stora favoritskapet. Jag ser Kina som en tuffare utmaning än det oddsfördelningen tyder på i nuläget där jag menar på att man kan ställa till med större svårigheter än så, väljer dock att gå på en gardering där kinesiskorna kommer ha råd med att förlora med uddamålet. Ett asian handicap på Kina +1,5 spelas med en insats över medel.

/Puyol