Från Stockholm till Las Vegas på en vecka där vi nu ska sikta in oss på ännu mer högklassig kampsport och UFC 183 med ett antal intressanta matchningar, däribland här i galans co-main event som kan vara av stor betydelse för welterviktsklassens utseende i toppskiktet. Kelvin Gastelum och Tyron Woodley drabbar samman där en imponerande insats av någon av herrarna skjuter upp vinnaren i en bra position i denna täta division. En smula förvånad över hur oddsen har fördelats upp där jag gillar ”The Chosen One” och hans möjligheter i det här mötet. Jag väljer att spela innan invägning.

  • Match: Kelvin Gastelum – Tyron Woodley
  • Spel: Woodley
  • Odds: 2,00 @ Bwin
  • Units: 6,5/10
  • Spelstopp: 05.30 1/2

Delat domslut, submission, delat domslut igen, enhälligt domslut och submission på nytt. Metoderna har varit olika och emellanåt har det varit knappt, men Kelvin Gastelum (10-0) har nu 5 raka i UFC och är uppenbarligen bra på att vinna. Han hade förvånansvärt lätt för Jake Ellenberger, som inte verkar ha huvudet för det här längre, och utnyttjade ett redigt misstag med maximal utdelning till följd. En seger här över Tyron Woodley (14-3), en ”top contender” så sent som i somras, och man kan nog börja skriva av all form av underdog-status på Gastelum – som går in som knapp favorit hos spelbolagen.

I UFC har Tyron Woodley förlorat mot Jake Shields (delat domslut) samt senast i somras mot Rory MacDonald (enhälligt domslut). Shields är, trots att han inte är kvar i UFC, en av de mest svårbemästrade welterviktarna i världen. MacDonald hade lika gärna kunnat vara mästare i den här divisionen, så pass skicklig är han. Det är tester och erfarenheter Gastelum saknar, och även om jag trodde att Ellenberger kunde vara ett nummer större av den anledningen så vill jag nog hävda Woodley är bra mycket bättre i nuläget.

Tyron Woodley har, utöver erfarenhet från större matcher, offensiva spetsegenskaper i sin högerslägga som besitter en del punching power där samtliga av hans 4 segrar i den här organisationen har kommit via knockout eller teknisk knockout. Han har även ett bra drag i att han borde kunna kontra ut och försvara motståndets brottning och jag skulle nog inte heller ge Gastelum någon speed advantage i det här mötet, en fördel han har haft mot kanske samtliga av sina motståndare hittills. Woodley är väldigt effektiv på att snabbt krympa avståndet framåt, ytterligare ett intressant drag när han sitter inne på ett sk ”reach advantage” på 8 centimeter till sin motståndare.


Jag personligen hade faktiskt inte haft något emot att se Woodley som favorit, om än med knapp marginal, där jag anser att han borde ha verktygen till att bromsa upp ”Mini Cain” och hans imponerande framfart. Tyron Woodley spelas som segrare med en insats strax över medel.

/Puyol