Natten mot söndag smäller det på nytt. Efter ett par mindre tillställningar så är det nu återigen dags för en PPV-gala där UFC nu kliver in i en ny marknad när man ska gästa Mexiko City. Trots att det tyngsta och mest betydande namnet föll ur pga skada så är alltjämt de 3 avslutande matcherna på kortet av stort värde i respektive viktklass, däribland i weltervikten och kvällens sk co-main event. Kelvin Gastelum och Jake Ellenberger ska drabba samman i ett möte där jag måste ge en underdog chansen. Väljer att gå på spel före invägningen.

  • Match: Kelvin Gastelum – Jake Ellenberger
  • Spel: Ellenberger
  • Odds: 2,85 @ Betsafe
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 04.00 16/11

Det har gått något trögt för Jake Ellenberger (29-8) som kanske var en vinst från en titelmatch i fjol. Dubbla förluster i bagaget mot Rory MacDonald (domslut) samt nu senast i somras mot Robbie Lawler (teknisk knockout i matchens slutskede) har dock placerat honom i en svår sits där han inte har råd med ytterligare en torsk om han ska vara någorlunda relevant i viktklassens övre skikt. Kelvin Gastelum (9-0) fyllde 23 för några veckor sedan och gjorde sig ett namn i TUF 17 där han stod som slutsegrare (som mellanviktare) efter att ha varit något av en underdog från start. Han är alltjämt obesegrad med 4-0 här i UFC och jag anser nog att han sitter inne på en hel del potential där han tillhör den yngre generationen som är någorlunda slipad i samtliga områden. Jag hävdar dock att det här är hans tuffaste test där han ska gå upp mot en hel del erfarenhet.

Jag blev väldigt förvånad när jag såg hur man hade fördelat upp oddsen till det här mötet. Ett fint facit till trots, Gastelum har gett upp en rond till svensken Nico Musoke så sent som i somras och innan dess har han tagit hem delade domslut mot Uriah Hall samt Rick Story (som Ellenberger delar vissa egenskaper med) där han blev riktigt hårt pressad och skakad mot den sistnämnde. Endast en (Story) av hans 4 motståndare i UFC är rankade bland topp-15 – det är att jämföra med Ellenberger som alltså har gått upp mot både Lawler (utmanar om bältet nästa månad) samt MacDonald (garanterad en titelmatch mot Hendricks/Lawler) sedan i fjol. Med andra ord, enorm skillnad på motstånd.

Jag har reagerat något på de ojämna prestationerna från rond till rond för Gastelums del, kanske beroende på att han stundtals har haft svårigheter med att pricka in matchvikten. Det ska bli intressant att se om Ellenberger kan kontra hans brottning och i större utsträckning (att jämföra med föregående motståndare) sätta tryck och få honom att röra sig bakåt, vilket jag anser att han ska ha verktygen för, samt svara upp med power där favoriten nog får ses som mer tekniskt slipad.


Ett vettigt värdespel i mina ögon där jag har väldigt svårt att köpa storleken på favoritskapet. Anser att det borde se något jämnare ut där dagsform och en bättre genomförd matchplan kan vara av större betydelse. Vinnarspelet på Jake Ellenberger testas med medel.

/Puyol