Det är dags för den sista omgången innan ett elva dagars långt uppehåll väntar för dom flesta lagen. Mötet mellan Karlskrona – AIK är mellan två lag som har spelat relativt likvärdigt dom fem senaste omgångarna och för AIK’s del måste det helst bli seger ikväll. Blir fallet så?

  • Match: Karlskrona – AIK
  • Serie: Hockeyallsvenskan
  • Speltips: X2
  • Odds: 1,95 @ bet365
  • Insats: 2/5 units 
  • Spelstopp: 16/12, 19:00

Hemmalaget Karlskrona har börjat tagit sig ner på jorden igen efter att ha haft en sagolik form med seger efter seger. Men nu efter två raka bortamatcher kommer laget hem till Telenor Arena med noll poäng i bagaget. Detta efter att ha först förlorat mot Björklöven med 5-2 och nu senast BIK Karlskoga med 4-1.

Att gå från att ha varit seriens formstarkaste lag till att nu ha plockat sex poäng på lagets fem senaste matcher gör att Karlskrona helt plötsligt är det åttonde formstarkaste laget i Hockeyallsvenskan.
Den dalande formen har däremot varit bra anpassad då dom jagande lagen bakom Karlskrona inte varit speciellt starka i poängskörden. Karlskrona med sina femtiofem poäng befinner sig på en andra plats i tabellen och innehar just nu direktplatsen till SHL. Men Mora är tätt bakom och har samma poängantal men sämre målskillnad.

Hemmaplan är däremot en otrolig trygghet laget har. Med fem raka segrar på hemmais och endast en förlust på sina tio senaste hemmamatcher säger en del om lagets styrka i hemmaborgen. Karlskrona har tagit poäng i tretton av sexton hemmamatcher och detta via, tolv segrar och fyra förluster. Totalt har Karlskrona spelat ihop trettiosex poäng på hemmaplan vilket gör laget till seriens andra starkaste hemmalag.
Det senaste laget som var på besök var Mora. Även Mora fick åka hem tomhänta då laget förlorade med 4-2.

Karlskrona kommer till spel utan:
Kurki
Moyer
Larsson
Trukhno

karlskrona_200V.S aik_200

Peter Nordström gjorde direkt en skillnad för AIK när han tog över spakarna och AIK radade upp seger efter. Men sviter är till för att brytas och AIK åkte på en liten formsvacka med tre förluster på fyra matcher. Däremot vann laget nu sin senaste match, då hemma på Hovet mot Mora. En av AIK’s absolut bästa matcher för säsongen och vann rättvist med 3-0.

Fem poäng av femton möjliga och två segrar på lagets fem senaste matcher är AIK Hockeyallsvenskans tionde formstarkaste lag.
Tack vare lagets agerande innan den lilla formsvackan hann AIK lämna kvalplatserna och sätta in jakten på playoff. Nu efter trettiotre spelade omgångar står AIK på fyrtiofyra poäng och ligger på en elfte plats. Laget jagar närmast Almtuna som besitter den sista playoff-platsen men dit är det just nu fem poäng.

Bortaspelet har varit okey från AIK’s sida. Med poäng i sju av sexton bortamatcher och fyra segrar på lagets fem senaste har AIK spelat ihop arton poäng på bortais. Det gör AIK till seriens åttonde bästa bortalag. Via en statistik på sju segrar, varav tre efter övertid/straffar och nio förluster. Samt en målskillnad på 37-50.
AIK förlorade sin senaste bortamatch mot Rögle med 2-5. AIK tog ledningen men efter det vände Rögle på steken.
Förlusten innebar att AIK’s fyra matchers långa segersvit på bortaplan fick sig ett slut.

AIK saknade dessa lirare senast och besked om dom spelar ikväll är inte taget:
Oliver Kylington
Albin Lorentzon
Dennis Nordström
Eric Norin
Robin Olsson

Säsongens tredje av fyra möten kommer att spelas ikväll.
Dom två tidigare matcherna har spelats på varsin hemmaarena. Det gemensamma från dom två mötena är att hemmalaget har vunnit båda matcherna.
Den första matchen spelades i Telenor Arena och där vann Karlskrona med 4-1.
Den andra matchen spelades på Hovet och där vann AIK med 5-2.

Viktiga poäng står på spel innan juluppehållet.
För AIK’s del är poängen extra viktigt för vid noll poäng ikväll och seger för Almtuna är det minst sju poäng upp till playoff. Inget berg att bestiga men att ha möjligheten att ha minst fem poäng gör mycket för AIK. Därmed kommer AIK spela till sig minst en poäng ikväll.
Detta på grund av att matchen AIK gjorde senast mot Mora var ofantligt bra och troligtvis lagets bästa match för säsongen. Samtidigt som när en något oerfaren tränare som Peter Nordström har tagit över får lagets ”äldre” herrar visa fram ledaregenskaperna. Det har verkligen hjälpt AIK som är på god väg uppåt i serien och har sju segrar på sina tio senaste matcher och AIK har tagit poäng i åtta av elva matcher sen Nordström tog över. Därav kommer Karlskrona bli en intressant uppgift. För ett Karlskrona som imponerar på hemmaplan men formen börja svikta allt mer och borta turnén var ingen hit med nio insläppta mål, endast tre gjorda och noll poäng.
Med det i bakhuvudet och fem raka segrar och dom flesta ”räknar/kräver” att det ska bli en sjätte raka hemmaseger ikväll mot AIK sätter en hög press på hemmalaget.
Då ett AIK kan kliva in mer avslappnat och får laget med sig spelet mot Mora senast, och behåller det bortaspel AIK har visat upp den senaste tiden ska AIK lyckas få med sig minst en pinne ikväll.
Mitt spel blir X2 till 1,95 hos bet365.