Premiärdagen av Allsvenskan 2015 är äntligen här, och det är två matcher på agendan idag. Jag riktar fokus mot den i Småland och på Guldfågeln Arena där Kalmar tar emot Helsingborg. Hemmalaget har fått med sig en hel del positiv energi sett till de tillskott som kommit på senare tid. Sett till det och till förutsättningarna för gästerna så tror jag att man har mycket goda möjligheter till att inleda denna säsong på bästa tänkbara sätt.

  • Match: Kalmar FF – Helsingborgs IF
  • Spel: Kalmar FF
  • Odds: 2,38 @ betway 
  • Insats: 4/10 units
  • Spelstopp: 16:00, 4/4

Precis som det nästan alltid är har det varit något turbulent i Helsingborg under vintern. Försvunnit har Roar Hansen och sportchefen Jesper Jansson gjort medan Henrik Larsson ersatt de båda och jobbar under kategorin manager. Med honom får man ett något tydligare spelsätt. Han förespråkar den filosofi som han själv jobbade efter när han var aktiv som spelare; nämligen hårt jobb och ett hyfsat enkelt spel överlag. Nu tycker jag dock att truppen är något begränsad, så att man skall upp och utmana om några Europaplatser håller jag osannolikt. En placering på övre halvan känns som en rimlig målsättning i dagsläget.

Till dagens match har man dessutom tre tunga bortfall i de bakre leden. Den resoluta mittbacken Peter Larsson är inte tillgänglig då han har ljumskproblem. Vidare saknas även de båda målvakterna Pär Hansson och Matt Pyzdrowski som även de lider av skadebekymmer. Resultatet av det är att målvaktstränaren Daniel Andersson, 42 år, får dra på sig handskarna efter några års frånvaro från planen. Det skapar självklart ett orosmoment hos backlinjen som redan är osäker med Carl Johansson och Jesper Björkman i mittförsvaret.

Även smålänningarna har skaffat sig en ny tränare i Peter Swärdh. Man har dessutom förstärkt en redan intressant trupp med två spelare som kommer att vara bland seriens bästa; Viktor och Rasmus Elm. Den förstnämnda kommer vi med allra största sannolikhet dessutom att få bevittna från start idag. Lägg dessutom till den tredje delen av brödrartrion i David Elm och kompetenta spelare i Pär Ericsson och Tobias Eriksson. Klart är att man besitter en tung offensiv som kommer att göra det jobbigt för många lag i serien.

Känslan är att man kommer väga betydligt tyngre än Helsingborg som ser svaga ut defensivt. Det är inte kul att komma till Guldfågeln Arena på en allsvensk premiärmatch och framförallt sett till den positiva energin som omger hemmalaget för tillfället. Det dröjer ett tag innan Rasmus Elm är aktuell för spel, men med de andra två från start har man kraft och fysik som kommer att trycka ner motståndarna och som troligtvis kommer generera i en hel del målchanser.

                                                                                                                                                     

Det är avspark 16:00 på Guldfågeln Arena, och jag tar parti för hemmalaget. Med fördel av hemmaplan så tror jag att man kommer utnyttja de defensiva problemen hos Helsingborg. Man kommer troligtvis skicka en hel del långt på de båda bröderna som lär vinna de mesta i luftrummet, och utrymme lär skapas hos den vassa målskytten Pär Ericsson. Av den anledningen prövar jag ett målskyttespel på honom till oddset 3,90 hos Nordicbet, 0,5/10 units investeras.

/Mikel