Idag vänds de allra flesta blickarna mot Småland och mötet mellan Kalmar och Elfsborg. Två lag som kommer stärka ur ett Europa League-avancemang mot Clifonville respektive Floriana. Serieledarna, Elfsborg, har inlett höstsäsongen på ett odugligt vis, och när Strömbergsson blåser i pipan ikväll tror jag att man gör det på ett något avvaktande vis.

  • Match: Kalmar – Elfsborg
  • Spel: Under 2,5 mål/inget mål före minut 28:00
  • Odds: 1,95/1,83
  • Insats: 5/10 och 5/10
  • Bolag: Bet365

Det är väldigt intressant det här med Elfsborgs bortaspel. Föregående säsonger när man tränades av Magnus Haglund (numera i Lilleström) hade man som bekant väldigt stora problem när man lämnade Borås Arena.

När Jörgen Lennartsson tillkom hette det att man skulle spela smartare på bortaplan, och det har vi sett glimtar av, faktiskt även på hemmaplan. Tidigare förknippade man Elfsborg med ett otroligt stort bollinnehavsspel, men som ändå hade svårt att vinna matcher. Den här säsongen har man trivts med att motståndarna äger boll, sedan förvaltar man det på ett ypperligt sätt genom ett omställningsspel som är riktigt vasst.

Framgångsrecpetet för Elfsborg ikväll tror jag just kommer vara att man sjunker tillbaka – ger Kalmar FF möjligheter till att föra spelet, för att sedan slå en djupledsboll – varför inte mot den fruktansvärt snabba Niklas Hult? Sen om det ger utdelning eller inte är en anann sak. Jag tror att det leder till en matchbild som blir tillknäppt, och med ganska få målchanser.

Precis som Elfsborg kommer Kalmar FF till spel med ett självförtroende som borde vara någorlunda stärkt av Europa League-avancemanget. Efter en förlust på Nordirland (1-0) tog man tag i saken och spöade Clifonville med 4-0. På Guldfågel Arena är man dessutom ett lag som är svårt att slå. Det är ytterliggare en faktor som gör att jag tror på en matchbild med relativt få målchanser och mål. Nanne Bergstrand har valt följande spelare till den här matchen:

1. Petter Wastå 2. Markus Thorbjörnsson 4. Erik Israelsson 6. Paulus Arajuuri 9. Sebastian Andersson 10. Kristoffer Fagercrantz 13. Emin Nouri 14. Jörgen Skjelvik 17. Daniel Mendes 18. Johan Bertilsson 19. Jonathan McDonald 20. Archord Gutu 2. Melker Hallberg 27. Papa Diouf 34. Måns Söderqvist 35. Rasmus Sjöstedt 80. Nenad Djordjevic 99. Etrit Berisha

Efter EM-uppehållet har Elfsborg haft det väldigt svårt. En blytung förlust mot Åtvidaberg på Kopparvallen – hela 5-1 slutade den matchen. Därefter lyckades man endast spela till sig en poäng mot Mjällby på hemmaplan (0-0). Frågan är om man nu kan studsa tillbaka till hur vårsäsongen såg ut. Personligen är jag väldigt tveksam – min känsla säger att Elfsborg är på väg in i en relativt tung formsvacka. Här är Elfsborgs trupp för dagen:

1. Kevin Stuhr-Ellegard 2. Andreas Andersson 2. Johan Larsson 3. Daniel Mobaeck 4. Andreas Klarström 5. Calle Wede 6. Jon Jönsson 7. Joachim Jörgensen 8. Per Frick 9. Victor Claesson 10. Marcus Rondén 11. Niklas Hult 12. Anders Svensson 13. Oscar Hiljemark 14. Stefan Ishizaki 15. Lasse Nilsson 16. Amadou Jawo 17. David Elm

———–

Ni kan dessutom följa oss på Twitter:

@Mikelbetting och @spelaspelse

/Mikel