Hemmastarka Kalix tar idag emot Piteå i en otroligt viktig match där Kalix i princip måste vinna för att inte tappa mark på Piteå som för tillfället ligger fyra poäng före. Bakom Kalix på samma poäng skuggar Örnsköldsvik så dagens match är otroligt viktig för båda lagen.

  • Match: Kalix – Piteå
  • Speltips: Piteå ML
  • Odds: 1.69 @ betsson
  • Insats: 6/10 units
  • Spelstopp: 23/11, 17.00

kalixKalix ligger i princip där jag förväntat mig och man kommer få kriga in i det sista med Örnsköldsvik om den sista platsen till allettan. Skulle man dock vinna idag så drar man även in Piteå i den striden. Det var väl egentligen förra säsongen som Kalix verkligen presenterade sig som ett etablerat och duktigt lag på den här nivån. Man har länge gjort ett bra jobb i det tysta och utvecklat klubben till där man är idag. Dock har man fortfarande en bit kvar till toppen och det tror jag också visar sig idag. Man har ett lag som på pappret är klart sämre än Piteås lag och varför man går så bra som man gör är för att man jobbar otroligt bra som lag. Det har man gjort under många säsonger nu. I laget har man kanske ingen större stjärna som sticker ut som till exempel Piteå har och det visar att man spelar som ett lag. Däremot har man en av seriens bästa backar, om inte den bästa, Johan Pettersson. Han leder dessutom den interna poängligan på sina 16 poäng. Att en back leder där tyder väl också lite på att spetsen framåt kanske saknas. Man maler sönder de sämre lagen, men har det klart tuffare mot de på övre halvan. Man har bara vunnit en match mot de lagen som ligger topp fem den här säsongen och det var mot Örnsköldsvik som ligger femma. Man är starka hemma, men trender är till för att brytas.

piteaPiteå har faktiskt satt sig i en sits som gör att de med lite oflyt och dåligt spel sista omgångarna skulle kunna missa allettan. Det är dock högst osannolikt då jag anser dem vara det bästa laget efter Östersund. Det gäller bara att hålla kylan. Idag åker de till Kalix och det kommer bli tufft, men man ska vara numret större. Man har en flera spelare med högre spetskompetens än vad Kalix har och det brukar räcka långt på den här nivån. Kalix har sin första spelare i poängligan på plats femton medans Piteå har fem spelare på topp tio. Kalix plockar de flesta av deras poäng mot bottenlagen medans faktiskt Piteå tagit poäng mot alla fyra lag i toppen. För en vecka slog man Kiruna med 6-1 på hemmaplan där man visade klass. Nu spelar man borta, men har visat tidigare att man är minst lika starka där. Enda orosmolnet för denna match är väl att Kalix är hemmastarka och inte förlorat under ordinarie tid än, men trender är som sagt till för att brytas. Piteå vann mötet hemma med 2-1.


Piteå är i grunden ett bättre lag än Kalix och det hoppas jag att man visar idag. Jag tänkte först ta det raka spelet, men känner ändå viss oro för krysset här. Mitt spel blir därför Piteå ML till oddset 1.69 hos betsson. Insatsen landar på 6 units.

Twitter @HedenskogH och @spelaspelse

Lycka till!

/Heden